De appel is één van de meest bekende stukken fruit, en ligt standaard op de gemiddelde fruitschaal. Wat je misschien nog niet wist over dit sappige stukje fruit, is dat de appel heel veel gezondheidsvoordelen heeft. Nog beter: Appels eten kan zelfs helpen met afvallen!
Een appel kan dus met recht een Superfruit worden genoemd. Lees hier wat er allemaal in zo’n lekkere appel zit:
Vitamines en Mineralen
Een appel zit, net als het meeste fruit, vol vitamines, en met name vitamine C. Deze vitamine is natuurlijk goed voor je weerstand, maar helpt ook bij je stofwisseling, bijvoorbeeld bij de opname van ijzer.
Appels bevatten bovendien veel kalium. Kalium regelt onder andere de vochtbalans in het lichaam. Zo hou je dus minder vocht vast als je regelmatig een appeltje eet. Daarnaast heeft kalium een gunstig (verlagend) effect op een te hoge bloeddruk
Vezels
Een appel bevat lekker veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor je spijsvertering: ze vullen je maag en zetten je maag en darmen goed aan de gang. Vezels zorgen er ook voor dat wat je eet langzaam wordt omgezet in brandstof, in plaats van dat het wordt opgeslagen als vet
Fructose
Net als al het andere fruit, bevatten appels fructose. Fructose is een suiker met een lage glycemische index, wat betekent dat het minder snel zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Je kunt een appel dus beter eten dan een stukje koek.
Fructose blijft natuurlijk een suiker, en een te veel aan suikers wordt juist omgezet in vet. Dus eet niet te veel appels in 1 keer, en combineer het met extra eiwit of vezels om je lichaam de tijd en het gereedschap te gunnen om alles te verbranden.
Ook belangrijk om te weten: hoe zoeter de appel, hoe meer fructose. Een zure appel, zoals een Granny Smith of Goudreinet, is dus weer iets gezonder dan een Pink Lady of Royal Gala.
Vocht
Het spreekwoord ‘een appeltje voor de dorst’ bestaat niet voor niets: een appel bestaat voor bijna 85% uit water. Altijd fijn want je hebt dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Ook helpt het extra water voor een vol gevoel en een goede spijsvertering.
Net onder de schil
De meeste voedingsstoffen van een appel zitten vlak onder de schil verstopt. Dus: niet schillen en alleen even wassen. Ook biologische appels gewoon wassen, want niet alles uit de frisse buitenlucht komt, is per se gezond.
Afhankelijk van hoe de appel in de boom hing, kan het zelfs verschillen waar welke voedingsstoffen zitten. Het gedeelte dat het meeste zon heeft gekregen, heeft het meeste voedingstoffen: de appel maakt deze stofjes – zoals antioxidanten – aan als een soort ‘zonnebrandmiddel’ tegen de UV-straling. Een mooie egaal gekleurde appel heeft waarschijnlijk bovenin de boom of aan de buitenste tak gehangen, en is dus het voedzaamst.
De appel is het hele jaar door goed verkrijgbaar, dus ook om het milieu hoef je het niet te laten.
Dus: Snoep gezond en eet een appel! (of twee).
In dit artikel kunnen affiliatelinks getoond worden naar bepaalde producten. Dit zijn producten die wij handmatig hebben gekozen en waar wij achter staan. Door te klikken naar de webshop en hier iets te kopen, ontvangen wij een kleine affiliate-commissie. Dit kost jou echter niets extra. Ook is het volledig anoniem.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Recept vegetarische gevulde courgette - 28 november 2023
- Lekker recept voor mosselen op z’n Spaans - 17 november 2023
- Intermittent fasting, wel de gezondheidsvoordelen, maar niet willen afvallen - 15 november 2023
paola zegt
Hallo ik ben paola
dus is het gezond eten en fruit zure appel is het lekkerste knapste meid
groetjes paola