Zijn bananen wel gezond, of zijn het toch die dikmakers? Persoonlijk vind ik een banaan tussendoor echt een heerlijk en voedzaam tussendoortje. Mits er geen bruine plekken op zitten, daar gruwel ik echt van. Gelukkig is mijn zoon altijd bereid om die stukken banaan voor mij op te eten 😉
Over bananen hoor je veel tegenstrijdige verhalen. Het zou gezond zijn, maar je word er ook dik van. Doordat een banaan best zoet is en veel koolhydraten bevat. Relatief gezien kan dat wel zo zijn, maar je kunt natuurlijk nog steeds veel beter een banaan nemen dan een koekje, of plak ontbijtkoek. En bananen hebben daarnaast ook veel voordelen voor je gezondheid. Een goede keuze dus!
Er is wel verschil tussen groene en gele bananen. Niet alleen door de kleur en de rijpheid, maar ook voor je gezondheid. Zo zijn groene (bak)bananen gezonder dan gele bananen. Je leest hieronder waarom. Wil je graag een (rauwe) banaan tussendoor eten, kies dan voor een net niet rijpe banaan. Dus nog net niet een geheel gele banaan, maar een banaan met nog een beetje groen in de schil.
Zie ook: Hoe gezond zijn bananen?
Hieronder delen we graag 11 redenen waarom het goed is om regelmatig een banaan te eten!
(tekst gaat hieronder verder)
Een wat kleinere banaan heeft zo’n 100kcal (uitgaande van 100 gram). Met name de zetmeel in de banaan zorgt voor het relatief hoge aantal kilocalorieën. Echter, datzelfde zetmeel is bijzonder. Zeker als je een nog niet volledig rijpe banaan eet (groene of grotendeels groene banaan), is het zetmeel niet goed om te zetten in je darmen. Dat heet resistent zetmeel. Resistent zetmeel zorgt ervoor dat verschillende, zeer gezonde darmbacteriën in aantal zullen toenemen. Dat versterkt je immuunsysteem en bovendien gaan het aantal calorieën dan feitelijk verloren en moet je het resistente zetmeels zien als gezonde voedingsvezels voor je darmen.
Echt groene bananen zijn niet geschikt en lekker om rauw te eten. Ze zijn niet zoet en zelfs wat bitter. Je kunt ze wel bakken!
Maar pas op! Bij een latex-allergie kunnen groene bananen echter allergische reacties opleveren doordat dit een zogeheten kruisallergie is!
11 goede redenen om vaker een banaan te eten!
We gaan wat verder in op het feit hoe gezond bananen zijn voor je eigen gezondheid.
1 Bananen bevatten veel gezonde voedingsstoffen
Bananen bevatten veel goede vezels antioxidanten en voedingsstoffen. Zoals vitamine B6, vitamine C, magnesium, koper, kalium en mangaan.
Bananen bevatten bijna geen vet!
2 Goed voor je bloedsuikerspiegel
Veel mensen denken dat door de zoete banaan je bloedsuikerspiegel juist gaat pieken en dalen. Maar dat is dus niet zo, vanwege het resistente zetmeel (zie de tekst hierboven onder de afbeelding) en pectine. Dit geldt overigens vooral voor nog niet al te rijpe bananen. Doordat het ledigen van de maag vertraagt wordt door het eten van bananen, vermindert de eelust en blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.
3 Bananen helpen bij het afvallen
Ook al is het nog niet bewezen middels onderzoek, maar bananen hebben wel degelijk goede eigenschappen die helpen bij gewichtsverlies. Dit komt met name door het hoge aantal vezels en het verminderen van de eetlust.
4 De antioxidanten in bananen helpen om het risico op ziekten te verlagen
Bananen bevatten onder andere dopamines en catechines. Antioxidanten helpen schade door vrije radicalen te verminderen waardoor het risico op ziektes zoals degeneratieve aandoeningen kan worden verminderd.
5 Bananen verminderen spierkrampen
Als je snel last hebt van spierkrampen, dan is het zeker verstandig om regelmatig een banaan te eten. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, of voor of na het sporten. Ook helpen bananen tegen spierpijn. De positieve effecten van bananen op dit gebied worden grotendeels toegeschreven aan het hoge mineraalgehalte en de gemakkelijk verteerbare koolhydraten.
6 Bananen zijn goed voor je nieren
Uit een onderzoek is gebleken dat vrouwen die 2-3 keer per week een banaan eten, 33% minder kans hebben om een nierziekte te ontwikkelen! Als iemand 4-6 bananen per week eet, vermindert het risico op een nierziekte met bijna 50%. Let wel op, als je al een nierziekte hebt, kan het zijn dat je bananen juist niet moet eten vanwege het hoge gehalte aan kalium.
7 Bananen zijn goed voor hart en bloeddruk
Met name het hoge kaliumgehalte in bananen geeft een positieve impuls aan mensen met een hoge bloeddruk en vermindert de kans op een hartaandoening. Ook de behoorlijke hoeveelheid magnesium speelt hierbij een grote rol.
8 Bananen verbeteren de spijsvertering
Mits het gaat om onrijpe bananen (koop bananen dus als ze nog geel-groen zijn!). Want de goede voedingsvezels (pectine en het resistente zetmeel) nemen af naarmate een banaan rijpt. Bananen zijn zeer goed voor je darmflora, werken rustgevend op je maag en verbeteren je spijsvertering en de werking van je dikke darm.
9 Bananen helpen om je botten gezond te houden
Zeker als je ouder wordt, kunnen je botten brozer worden en het risico op breuken wordt groter. Door de gezonde voedingsstoffen in bananen, geef je ook goede zorg aan je botten als je ene banaan eet. Zeker kalium en magnesium helpen hierbij (bron).
10 Beter slapen na het eten van een banaan
Door de vitamine B6 en magnesium in een banaan ontspant je lichaam zich beter en dat zorgt ervoor dat je veel beter in slaap valt.
11 Een banaan is een prima huidmasker
Vind je je banaan wat te rijp? Dan kun je er ook een huidmasker van maken door de banaan te pureren en op je gezicht te smeren. Laat de antioxidanten in bananen (vitamine E en C), zijn werk doen op je huid. Een bananen-huidmasker geeft je vermoeide huid een oppepper!
Eenvoudig recept met bakbanaan
Heb je na het lezen van dit artikel wel oren gekregen naar een gezonde maaltijd met groene bakbanaan (of nog bananen met redelijk veel groen in de schil)? Hieronder beschrijven we een heerlijk en eenvoudig bijgerecht met bakbanaan:
Pel de bakbanaan en snijdt hier plakken van. Dat kunnen kleine schijfjes zijn of in de lengte. Bak de banaanpartjes in een klein laagje zonnebloemolie. Draai ze tijdig om (als ze goudbruin zijn) en bak de andere kant ook nog even op. Bestrooi de schijfjes met zout en smullen maar!
Andere recepten met banaan
Bekijk ook deze lekkere, eenvoudige hapjes met banaan.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Baert William zegt
bedankt een leerzaam artikels en uiteenzettingen – mij echtgenote strijkt de achterkant van de schil elke dag op haar handen en ze heeft minder striemen en gaver vel .