Maandag is het weer zover. Dan trekken we onze oranje outfit weer uit de kast en vieren we de verjaardag van onze koning. En wij Nederlanders zijn goed in het bouwen van een feestje op deze nationale feestdag!
Voor veel mensen gaat dit gepaard met een klein drankje her en der (lees: heel veel drankjes). Op zich niks mis mee, het hoort er ook wel een beetje bij, maar daar betalen we wel een prijs voor. Voor veel van ons betekent het dat we de volgende ochtend iets minder fris en fruitig op werk zullen verschijnen.
Gevolgen
We weten allemaal wel dat we ons na een avond (of dag) drinken lichamelijk wat minder sterk voelen. Een bekend gevolg is de gehate kater, wat zich vaak uit in hoofdpijn en misselijkheid.
Behalve deze bekende gevolgen heeft alcoholconsumptie ook veel invloed op de kwaliteit van onze slaap.
De invloed van alcohol op slaap
Door het verdovende effect van alcohol vallen we vaak makkelijker in slaap. Echter slapen we slechter en minder effectief. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de lichte ontwenningsverschijnselen, die optreden gedurende de nacht.
Het lijkt voor sommigen of we juist heel diep slapen als we gedronken hebben. In de praktijk is dit niet zo en bevinden we ons korter in een diepe slaap en in de REM slaap (Rapid Eye Movement). We slapen minder diep en worden vaker wakker, en dit heeft gevolgen voor ons lichamelijke en geestelijk herstel gedurende de nacht.
Verder zorgt alcohol ervoor dat de vertraging van de hartslag wordt tegengegaan. Deze verlaagt normaal gesproken tijdens het slapen. Je kunt hierbij nagaan dat mixjes met Energydrank helemaal killing zijn.
De functie slaap
Slapen is belangrijk voor lichamelijk en geestelijk herstel. Een belangrijke functie van slapen is het verwerken van informatie, gebeurtenissen en ervaringen. Dit doen we voornamelijk tijdens de diepe slaap en de REM slaap. En laat het nou net alcohol zijn die veel invloed heeft op deze delen van onze nachtrust!
Invloed op geheugen
Als we dronken zijn vallen we door de verdovende werking vaak direct in slaap, alleen komen we dus niet in een diepe slaap terecht en wordt de REM slaap onderdrukt. Hierdoor worden onze herinneringen en gebeurtenissen dus niet goed opgeslagen en op de juiste manier gerangschikt.
De diepe slaap heeft vooral een herstellende en memoriserende functie. Tijdens dit deel van de slaap slaan we op wat we gedurende de dag hebben meegemaakt. Dit is overigens niet de fase waarin we veel dromen. Dit doen we wel tijdens de REM slaap. Dromen speelt waarschijnlijk een grote rol in ons geestelijke herstel (al is dit niet bewezen). De REM slaap lijkt ons in ieder geval te helpen bij het verwerken, opslaan en rangschikken van onze herinneringen.
Slaapfasen
De diepe slaap vindt voornamelijk plaats tijdens de eerste paar uur van de nacht, en de REM slaap heeft juist weer een groter aandeel in de latere slaapfasen. Alcohol houdt ons een soort van verdoofd tijdens de eerste paar uur van onze slaap waardoor we niet snel wakker worden, maar ook niet echt heel diep en effectief slapen.
Later in de nacht (als we meer REM slaap zouden moeten krijgen) begint de verdoving uit te werken waardoor we nog lichter slapen en sneller wakker worden. We krijgen hierdoor niet voldoende REM slaap die nodig is voor ons geestelijke herstel, en dus voor het opslaan en rangschikken van onze ervaringen en herinneringen.
Eigenlijk komt het erop neer dat ons complete geestelijk herstel tijdens de slaap wordt verstoord door de alcohol.
Wat je kunt doen
Wanneer je veel drinkt op Koningsdag moet je bereid zijn daarvoor een prijs te betalen de volgende dag. Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de kater te beperken en een relatief goede nachtrust te bevorderen.
Uit eigen ervaring kan ik delen dat het drinken van een paar glazen water voor het naar bed gaan de beste manier is om de schade te beperken. Hiermee ga je uitdroging effectief tegen. In de ochtend pas water drinken is te laat!
Zelf neem ik meestal dan ook meteen een multivitamine. Placebo of niet, ik denk dat mijn lichaam op dat moment wel wat extra vitamientjes kan gebruiken.
Als we hebben gedronken slapen we lichter en worden we sneller wakker van externe factoren als geluid en licht. Probeer een zo goed mogelijke nachtrust en doorslapen te bevorderen door deze omgevingsfactoren zoveel mogelijk uit te sluiten. Zorg voor een goed verduisterde slaapkamer, zet je mobiel en andere apparaten uit, en gebruik eventueel oordoppen.
Wat je moet doen
De laatste en belangrijkste tip, maak vooral veel plezier op koningsdag en bouw een goed feestje! (met een drankje).
Meer lezen over het onderwerp slapen? Op mijn blog inslaap.nl staan veel artikelen en tips om effectiever te slapen.
Veel plezier met Koningsdag!
Red. Alex bedankt voor je nuttige blog.
Fotocredits: An Mai
Alex Schuitemaker
Laatste berichten van Alex Schuitemaker (toon alles)
- De invloed van alcohol op onze slaap - 26 april 2015
- Tips om ’s avonds te ontspannen en beter te slapen - 23 februari 2015
- Effectief slapen deel 2: Ritme en regelmaat kan geen kwaad! - 16 juni 2014
Laat een reactie achter