Relaties… de een gaat het heel makkelijk af, de ander vindt het maar lastig. Maar bijna iedereen herkent wel periodes dat het minder lekker loopt. Je verwacht meer van een ander, of je vindt juist dat de ander te veel van jou verwacht. Dat kan voor zowel familieleden als vrienden zo zijn. Kun je leren om een gezonde relatie op te bouwen met de mensen om je heen?
Soms raak je al gespannen als je naar een verjaardag toe moet. Je bent bang dat het weer verkeerd gaat. Of dat je alleen maar je best aan het doen bent om je in te houden. Het kan ook zijn dat je gewoon zo onzeker bent, dat je niet echt gelooft dat iemand het leuk vindt om met jou om te gaan.
Of je nu af en toe moeite hebt met bepaalde relaties of heel vaak: je kunt er beter wel wat aan doen. Want…
Gezonde relaties bevorderen je gezondheid!
Als je een goede en gezonde relatie hebt met je familie en/of vrienden, dan is dat ook heel goed voor je gezondheid. Mensen met goede sociale contacten, voelen zich gelukkiger, hebben meer zelfvertrouwen en het heeft ook een gunstig effect op je gezondheid. Het is dus de moeite waard om in goede relaties te investeren.
Wat moet je dan doen als jij het juist moeilijk vindt om met (bepaalde) familieleden of vrienden om te gaan?
Je kunt eigenlijk niet zeggen dat de ander maar zijn of haar best moet doen om de relatie met jou te verbeteren. Sterker nog, misschien heeft die ander niet eens in de gaten dat de relatie met jou stroef verloopt. De bal ligt dus bij jou.
Hoe kun je leren om je relaties te verbeteren?
Ik was razend benieuwd hoe je kunt leren om je relaties te verbeteren. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik namelijk nog wel eens radicaal kan zijn als mensen mij veel negatieve energie kosten. Ik neem dan afscheid van die mensen. Dat lucht wel op, maar is natuurlijk niet altijd de beste oplossing. Het kan andere familieleden of vrienden in een lastig parket brengen. Of het kan later toch een gevoel van gemis opleveren.
Vaak is het allemaal niet zo heftig en waardeer je je familie of die vrienden wel, maar kun je toch het idee hebben dat de relatie niet volgens verwachting verloopt.
Wij kregen een hele leuke relatiecursus over het verbeteren van relaties toegestuurd en die trok meteen onze aandacht. Dat kwam eigenlijk doordat het prachtig verpakt was en je het idee had dat je echt een cadeautje kreeg. Kijk, dat doen ze goed bij InBalans.online. Die weten wel hoe ze een goede relatie met ons moeten opbouwen. 😉
Maar dat doen ze natuurlijk niet alleen bij ons: dat doen ze natuurlijk ook voor de cursisten van deze gecombineerde online/offline cursus. Je krijgt een prachtig mapje waar je je losse cursusbladen in kunt bewaren. Ik was meteen verliefd op de map en hoe goed alles verzorgd is. Het lijkt op een ouderwets dagboek.
Genoeg redenen om eens over mijn eigen relaties na te denken. Want de eerste opdrachten die ik al bladerend doorkeek (jaaaaaa Jenny, dat is dus eigenlijk niet de bedoeling hè, ahum ahum), vroegen meteen aan mij wat IK vandaag heb gedaan bij een relatie. Heb ik bijvoorbeeld iemand een compliment gegeven? Mwahhh, dat denk ik niet. Terwijl ik wel van mijn ‘dichtbijrelaties’ heb gehoord dat ik van die mooie foto’s heb gemaakt van de zonsondergang. Hoe leuk is het om dat te horen. Meteen een eyeopener dus.
Dus nieuwsgierig als ik was, ging ik ook de online training bekijken die erbij hoort. Daar werd ik eerst gevraagd wat voor ‘leerling’ ik eigenlijk ben. Weer een eye-opener, want door de uitleg in de video, weet ik dat ik ongeveer in alle valkuilen val die er zijn. Ik ben zeker een shopper die allerlei zelfhulpboeken verslindt en hup naar de volgende gaat, zonder het echt heel goed te bestuderen en te laten bezinken. Ik denk eigenlijk wel dat het blijft hangen en dat ik er wat mee doe, maar is dat wel zo? Als het echt om studeren gaat, de opdrachten heel goed uitvoeren (en niet alleen lezen), dan ben ik meer een uitsteller. Ik plan het zelfs in mijn agenda, maar vervolgens komt er weer van alles tussendoor, waardoor de studie (lees het goed voor mezelf zorgen!) weer verschoven wordt. Tja… Hmmm. Twee dingetjes uit de relatiecursus en ze zetten me direct al tot denken.
Het verbeteren van partnerrelaties, familierelaties, vriendschappen en werkrelaties.
Dat is wat je leert met deze cursus. Dat vind ik wel fijn, dat het juist zo breed is. Adviezen waar je altijd en overal wat mee kunt dus. In hoofdstuk 2 ga je écht aan de slag. Het eerste hoofdstuk is meer ter voorbereiding. Ook heel fijn trouwens. Maar in het tweede hoofdstuk leer je meer over het verbeteren van relaties. Zoals over de dynamiek in je relaties. Bijvoorbeeld wanneer je in balans bent en daardoor in staat bent om veilige relaties aan te gaan.
Je kunt ook overgevoelig reageren op anderen door gebeurtenissen in je jeugd. Daardoor krijgen bepaalde emoties of negatief gedrag de overhand. Je gaat bijvoorbeeld pleasen of je reageert juist te agressief. Maar ook in gezonde relaties kun je je gekwetst voelen. Hierdoor kunnen spanningen ontstaan en is je relatie uit balans. Als je dat later kunt herstellen, dan blijft het een gezonde relatie. Maar als dit te vaak gebeurt, dan verandert een gezonde relatie in een ongezonde relatie. Je voelt steeds minder verbinding met de ander.
Wat vind ik goed aan deze relatiecursus?
- De combinatie tussen online en offline.
- De combinatie lezen, kijken en schrijven (opdrachten).
- De online omgeving is heel duidelijk en makkelijk en kun je op je eigen tempo voeren (de video’s zijn ook lekker kort en to-the-point).
- De cursus heeft vrijwel direct impact, alleen al door dingen inzichtelijk te maken.
- Het zit vol met eye-openers, waardoor je veel beter naar je eigen rol gaat kijken als het gaat om relaties en hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan.
- De cursus voelt als een cadeau aan jezelf, het is met liefde voor jou gemaakt.
Deze cursus is geschikt voor iedereen die graag een partnerrelatie, familierelaties, vriendschappen en/of werkrelaties wil verbeteren. De training bestaat uit 10 delen (hoofdstukken) en voer je zowel online als offline uit.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter