Heeft kokos al een prominente plek in jouw keuken? Nou, in de mijne wel in ieder geval! Ik ben dol op kokos en kan er maar geen genoeg van krijgen. In welke vorm dan ook. Geraspt, in chunks of gewoon als verfrissend drankje.
Daarbij kun je de heerlijkste gerechten ermee bereiden, zowel zoet als hartig. Kortom, de kokosnoot is een zeer veelzijdig in te zetten vrucht.
Naast de veelzijdigheid is kokos nog eens ongelooflijk gezond. Het is heus waar een superfood.
Hierbij de voornaamste redenen voor het eten van kokosproducten…
- Kokos zorgt voor een betere spijsvertering en snellere stofwisseling. Het zit namelijk boordevol vezels en vitaminen
- Het heeft antivirale en schimmeldodende eigenschappen
- Het is van goede invloed op de bloedsuikerspiegel (daarom kun je het beste kokosbloesemsuiker gebruiken ipv gewone witte suiker)
- Kokos geeft een boost aan het immuunsysteem want het bevat vooral veel gezonde vetten
- Het stimuleert de werking van de schildklier waardoor gifstoffen eerder worden afgevoerd
- Kokos bevat nagenoeg geen cholesterol en is zelfs van goede invloed op de cholesterolwaarden
- Het ondersteunt en reguleert een gezonde hormoonproductie, waaronder het verjongingshormoon ‘pregnenolon’ (en van verjongingshormonen krijgen we zeker nooit genoeg toch?)
Tip
Kies voor het bakken in kokosolie altijd voor de extra virgin kokosolie (biologisch). Deze kokosolie is koudgeperst, waardoor het vitamineverlies minimaal is. Gebruik dus geen geurloos, (gedeeltelijk) gehard, of geraffineerd kokosvet.
Waar kun je kokos nog meer voor gebruiken?
- Kokosolie werkt ook heel goed als erotische olie. De smaak, geur en warmte van deze olie geven een meerwaarde aan de daad…
- Je kunt kokosolie ook gebruiken om je gebit mee te spoelen. Het doodt de bacteriën, normaliseert de zuurgraad en heeft zelfs een blekende werking.
- Jong vers kokoswater kun je zelfs gebruiken om wondjes mee schoon te maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd soms vers kokoswater gebruikt om levensreddende bloedtransfusies toe te dienen aan gewonde soldaten. De samenstelling van kokoswater is nl identiek aan het menselijk bloedplasma (bron: David Wolfe, Superfoods).
Kortom, is kokos gezond?
Ja, absoluut!
Laat een reactie achter