Mensen communiceren en handelen in een bepaalde werkstijl die grotendeels is gebaseerd op een ‘Driver’. Een driver is een strategie waarmee je je bestaansrecht veiligstelt. Zo’n strategie komt voort uit gebeurtenissen en beslissingen eerder in je leven. Ik heb een serie van drie artikelen geschreven om je te helpen bij de vraag: Wat is mijn werkstijl? En hoe kun je die efficiënt inzetten.
Jouw werkstijl is bepaald door jouw driver
De driver spoort je als het ware aan om sneller, beter of perfect te werken. Zo kan je een onbewuste overtuiging hebben dat je er alleen mag zijn als je perfect werk aflevert, of als je eerst voor anderen zorgt.
Waar je driver vroeger onmisbaar was om je bestaan te verankeren, kan het zijn dat nu een andere aanpak veel gunstiger zou zijn. De strategie om ‘alles perfect’ te willen doen, of ‘geen hulp inschakelen’ kan je nu juist van je doel afhouden.
Alle drivers zijn goed en nodig, een goed lopend team bestaat vaak uit deelnemers die allemaal een verschillende driver en werkstijl hebben.
Zoals vele eigenschappen kan de driver je ‘voortstuwen’ naar je doelen of je ‘doelloos’ laten rond peddelen… Welke driver bepaalt jouw werkstijl en die van je teamgenoten? Inzicht in jouw driver kan de eerste stap zijn naar ander gedrag.
Wat is mijn werkstijl?
Bekijk de omschrijvingen en kies diegene die het beste bij jou past:
Maak voort
Kun je op zeer korte termijn oplossingen bedenken en pak je veel taken ‘ad hoc’ op? Waarschijnlijk kun je veel werk tegelijk verzetten en word je daardoor zeer gewaardeerd door je collega’s. Mensen met de ‘Maak voort’ driver hebben de volgende kenmerken:
- Zijn goed in kwantiteit en meters maken
- Praten snel en geven veel informatie tegelijkertijd
- Presteren goed met korte deadlines
Maar na verloop van tijd mis je overzicht en rust. Deadlines overschrijd je regelmatig en aan de langer lopende projecten op je takenlijst kom je niet toe. Zo houd je balans in je werkzaamheden:
- Plan je werk goed in en stel tussentijdse targets
- Luister zorgvuldig naar anderen tot ze zijn uitgesproken
- Leer ontspanningstechnieken in te zetten gedurende de dag
- Of bekijk de training Rust in je hoofd
Doe de ander een plezier
Heb je in het verleden veel voor anderen gezorgd (fysiek of emotioneel), dan kan het zijn dat je heel intuïtief werkt en goed aanvoelt waar zich in het team een probleem ontwikkelt. Mensen met een ‘Doe de ander een plezier’ driver hebben de volgende kenmerken:
- Kunnen met veel verschillende mensen goed opschieten
- Genieten van samenwerken in een team of met collega’s
- Zoeken naar harmonie binnen een groep
Dit kan heel gunstig zijn in bepaalde situaties, maar wellicht verlies je soms je eigen grenzen uit het oog en ben je aan het einde van de dag uitgeblust. Zo houd je je eigen grenzen in het oog:
- Vraag aan je collega’s wat ze nodig hebben in plaats van dit zelf in te vullen
- Doe jezelf vaker een plezier en vertel andere mensen wat je nodig hebt
- Leer wanneer je over je grens laat gaan en oefen met ‘nee’ zeggen
Doe je best
Ben je je carrière of leven gestart in een omgeving waarin ‘het nooit genoeg was’ en de lat steeds hoger bleek te liggen? Dan ben je waarschijnlijk heel creatief en zie je altijd weer een volgende uitdaging. Mensen met een ‘Doe je best’ driver hebben de volgende kenmerken:
- Zijn altijd in voor nieuwe projecten
- Zijn goed in taken starten
- Geven zich altijd als eerste op als vrijwilliger
Maar door steeds op zoek te zijn naar iets nieuws, mis je focus en voel je je versnipperd. Je hebt behoefte aan waardering voor je inzet en aanwezigheid. Zo houd je focus:
- Stop met je als vrijwilliger aan te melden
- Neem het afronden en beëindigen van een taak op in je agenda
- Leer het afronden van een taak (begin met iets kleins) te vieren
- Of kijk eens naar de training vergroot je assertiviteit
Wees sterk
Ben je gewend om in onmogelijke situaties toch een oplossing te vinden? Dan ga je waarschijnlijk door (ondanks spanning of stress) totdat het werk gedaan is… Mensen met een ‘Wees sterk’ driver hebben de volgende kenmerken:
- Zijn onder stress vaak wat teruggetrokken en ‘lossen het op’
- Blijven kalm tijdens piekbelasting en (kleine) rampen
- Kunnen gedurende een lange periode overwerken
Het bedrijf kan op je bouwen. Maar ten koste van wat? Je gezondheid? Je vraagt eigenlijk nooit om hulp, maar voelt je daardoor ook een beetje op afstand. Zo houd je het in balans:
- Zorg voor een heldere agendaplanning, zodat je exact weet wat je werkdruk is
- Leer écht te delegeren en gun anderen eens het voorrecht om je te helpen
- Houd je in je vrije tijd bezig met een hobby waar je helemaal in op gaat
- Doe de online training – maak je plannen waar
Wees perfect
Is je al vroeg ingeprent dat ‘goed’ niet goed genoeg is? Dan kan jij heel gedetailleerd werken en zie jij in elke situatie waar het nog net iets beter kan. Mensen met een ‘Wees perfect’ driver hebben de volgende kenmerken:
- Leveren taken af zonder fouten
- Zijn zeer georganiseerd en verzorgd
- Zijn betrouwbaar en punctueel
Maar waarschijnlijk vis je uit alle feedback juist de punten van kritiek en blijf je daar over piekeren. Wellicht kan je veel meer verantwoordelijkheid aan dan je aangeeft, maar ben je bang om fouten te maken. Zo behoud je je zelfvertrouwen:
- Bepaal een realistische norm voor de kwaliteit van je output
- Vraag jezelf af wat de consequenties écht zijn als je een fout zou maken
- Steek je tijd en aandacht in ‘perfect’ ontspannen en plezier maken
- Of doe de cursus Vergroot je zelfvertrouwen
Dit artikel is geschreven door Ester van Office Rescue. Volgende week kijken we verder naar de drivers en werkstijlen, houd onze site in de gaten of ontvang automatisch een melding via onze nieuwsbrief.
Laatste berichten van Ester Braat (toon alles)
- Nooit meer werkstress! Gratis e-book met tips tegen werkstress - 12 november 2017
- Glutenvrije en suikervrije Snickerstaart - 9 april 2016
- Meer energie tijdens het werken – goede Energizers - 2 december 2015
Laat een reactie achter