Wil je weten of je recht hebt op vergoeding van jouw zorgverzekeraar? Zijn hoortoestellen inbegrepen in de basisverzekering of heb ik een aanvullende verzekering nodig? De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekeraar, het pakket en polis dat je gekozen hebt en de categorie waar je in valt.
Met behulp van deze 5 tips heb je meer duidelijkheid over hoortoestel vergoedingen en verzekeringen.
5 tips voor het verzekeren van hoortoestellen
1 Type hoortoestel
Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen. Deze kunnen variëren van hightech tot volledig functionele toestellen. Zorgverzekeraars hebben de vergoede apparaten onderverdeeld in 5 categorieën. Categorie 1 voor apparaten die zijn ontworpen voor licht gehoorverlies en categorie 5 voor apparaten die zijn ontworpen voor ernstiger gehoorverlies. Je krijgt een vergoeding op basis van de categorie waarin je wordt ingedeeld. Deze categorie wordt vastgesteld door de audicien en is afhankelijk van de uitslag van de gehoortest en van jouw persoonlijke voorkeuren.
2 Vergoeding
Heb je een gehoorverlies van 35 dB aan één of beide oren, dan heb je wettelijk recht op gedeeltelijke gehoorapparaat vergoeding. Je kunt ook een vergoeding krijgen van de zorgverzekeraar wanneer je eenzijdig gehoorverlies heeft. Als jouw gehoorverlies onder de drempel van 35 dB ligt, maar je hebt problemen met gehoorverlies, dan is het mogelijk dat deze worden voorgeschreven door een audiologisch centrum. Of wanneer er bewezen wordt dat het gehoorverlies een handicap veroorzaakt.
3 Basisverzekering
Als je slechthorend bent, kunnen de kosten snel oplopen. Het is daarom handig om te weten op welke vergoeding je recht hebt. Hoortoestellen vallen namelijk niet volledig onder de basisverzekering. Je betaalt een eigen bijdrage en het eigen risico. Je krijgt 75% van de kosten van jouw hoortoestel vergoed. Dit betekent dat je 25% van de aankoopprijs aftrekt. Je betaalt de wettelijke eigen bijdrage vanaf je 18de levensjaar. Onder de 18 worden hoortoestellen volledig vergoed.
4 Aanvullende verzekering
Wanneer je zelf geen eigen risico wilt betalen is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten. Afhankelijk van het type aanvullende verzekering worden de kosten volledig vergoed. Bij het kiezen van een hoortoestel wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie, je zorgverzekering en het type zorgverzekering dat je kiest. Hulpmiddelen en benodigdheden kunnen ook vergoed worden door zorgverzekeraars.
5 Belastingaftrek
Heb je geen aanvullende verzekering afgesloten en moest je een deel van het hoortoestel zelf betalen? Dan kun je een deel van het bedrag aftrekken op jouw belastingaangifte. Dit geldt voor het deel dat je zelf heeft betaald, omdat je extra kosten moet betalen.
Je kunt de toeslag alleen aftrekken als aan de volgende 2 voorwaarden is voldaan:
- De toeslag is gemaakt omdat je een duur apparaat wilde.
- De functionele eisen van een duurder hoortoestel waren beter voor jouw situatie.
Het apparaat is bijvoorbeeld comfortabeler. Of je hebt bij een duurder hoortoestel geen last van vervelende geluiden. Wordt de bijbetaling veroorzaakt door jouw persoonlijke voorkeuren, bijvoorbeeld de kleur van het apparaat? In dat geval wordt het bedrag aan meerkosten niet afgetrokken.
Met dank aan een van onze partners voor dit nuttige artikel.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter