Een hersenschudding. Het is de meesten wel eens overkomen. Vooral bij balsporten komt het vaak voor dat er een bal op je hoofd komt en je er iets aan overhoudt. Maar ook in het dagelijks leven kan het je zomaar overkomen. Je valt van de trap, stoot je hoofd tegen de deur of krijgt een fietsongeluk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor een hersenschudding. Meestal kom je er wel goed mee weg. De eerste nacht is vaak wel even opletten geblazen, want er kan altijd meer schade zijn dan eerst werd gedacht. De dokter geeft daarom een wekadvies voor de eerste nacht(en) en in de meeste gevallen ben je na herstel snel weer op de been. Toch houden sommige mensen klachten na langere tijd. Daarover gaat dit artikel.
Wat zijn de klachten van een hersenschudding?
Net na een hersenschudding heb je klachten als hoofdpijn en duizeligheid. Je kunt ook misselijk zijn en hierdoor overgeven of zelfs last krijgen van diarree. Daarnaast kan je last hebben van licht en geluid. Deze klachten zijn normaal bij een hersenschudding. De nasleep van een hersenschudding kan dagen tot weken duren. Dit is niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken, zolang je geen aparte klachten erbij krijgt.
Als de klachten na een hersenschudding langer duren dan een paar weken
Het kan echter ook zo zijn dat je langer last blijft houden van deze klachten en dat de gevolgen steeds erger worden. Je hebt bijvoorbeeld na 3 maanden nog steeds fysieke of mentale problemen die zijn ontstaan zijn door de hersenschudding.
Het is daarom verstandig, als je vervelende symptomen hebt die langer dan 3 maanden aanhouden, om (opnieuw) een dokter te raadplegen. Je kan namelijk last hebben van het Postcommotioneel Syndroom. Wanneer je last hebt van PCS houden de symptomen van een hersenschudding langdurig aan. Dit kan een paar maanden zijn, maar het kunnen in enkele gevallen ook jaren zijn!
(lees hieronder verder)
Wat zijn de oorzaken van het Postcommotioneel Syndroom?
PCS (ook wel Post Concussion Syndrome genoemd) is niet iets wat te maken heeft met de ernst van het letsel. Natuurlijk hebben mensen met een zware hersenschudding in eerste instantie meer last van symptomen dan mensen met een lichte hersenschudding. Een zware hersenschudding vergroot echter niet het risico op dit post commotioneel syndroom. Zo zou iemand die tijdens een potje trefbal een hersenschudding oploopt misschien wel PCS kunnen oplopen, terwijl het slachtoffer van een heftig auto-ongeluk er na een paar weken weer bovenop is. Ook het buiten bewustzijn raken, heeft niks te maken met de kans op PCS. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom sommigen hier nou wel last van hebben en anderen niet. Het kan te maken hebben met de gezondheid vóór de hersenschudding. Zowel mentale (PTSS, depressie) (Orthobrainhealth, 2020) als fysieke (auto-immuunziekte, allergieën) (Mayo Clinic Staff, 2020) kunnen de genezing vertragen. Er zijn echter nog niet genoeg resultaten uit de onderzoeken gekomen die voldoende bewijs hiervoor leveren.
Symptomen Postcommotioneel Syndroom
Er kunnen veel symptomen optreden bij PCS. Deze kunnen volgens de site van Hersenletsel-uitleg worden onderverdeeld in 3 groepen: cognitief, emotioneel en fysiek. Op het cognitieve vlak zijn de meest voorkomende klachten de concentratie-, reactie- en geheugenproblemen. Het kan zelfs zo zijn dat als je voor het letsel een topstudent was, je na het letsel het maar net bij kan houden door een gebrek aan concentratie en de moeite om dingen te onthouden.
Ook kunnen de emotionele gevolgen veel heftiger zijn dan je denkt. Je raakt sneller gefrustreerd, de angst om te falen wordt groter, je raakt verdrietig om de meest simpele dingen. Deze emotionele achtbaan kan uiteindelijk leiden tot zwaardere mentale problemen als depressies en burn-outs.
Op het fysieke vlak kunnen er symptomen optreden die aan het begin van de hersenschuddingen ook al aanwezig waren, zoals hoofdpijn en misselijkheid. Bij PCS kunnen er klachten bijkomen, zoals slaapproblemen, oorsuizen, verlies van reuk en smaak en hypersensiviteit.
Behandeling Postcommotioneel Syndroom
Wanneer de symptomen verergeren of langer aanhouden dan 3 maanden is het dus aan te raden om hulp te zoeken. De behandeling van PCS wordt gebaseerd op de klachten. Zo wordt er in eerste instantie nagegaan wat voor klachten je hebt, hoe lang je deze hebt, worden deze erger of wisselen ze, is het vooral cognitief of fysiek, enz.
Uiteindelijk ga je aan de slag met hersenletsel-specialisten. Zijn gaan uitzoeken wat jij nodig hebt om de klachten te verhelpen of te verminderen. Het kan zijn dat je je moet aanpassen aan een andere leefstijl, je oefeningen moeten doen met een fysiotherapeut of juist moet praten met een psycholoog. De behandeling is voor ieder echter anders, aangezien niemand PCS op dezelfde manier ervaart.
Bescherm jezelf
Veel mensen komen er na een hersenschudding goed vanaf. Dit zorgt er ook voor dat het tot de meesten niet doordringt hoe gevaarlijk een hersenschudding eigenlijk is. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn en waar mogelijk je hoofd te beschermen en letsel te voorkomen. Simpele dingetjes als een helm te dragen tijdens het skiën of altijd de leuning van de trap gebruiken zijn al goede opties.
Bronnen:
- Hersenletsel-uitleg
- www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_2745pdf.pdf
- National Center of Biotechnology Information (NCBI)
- Mayo Clinic
Laat een reactie achter