Piekeren doen we allemaal wel. De één meer dan de ander. En vaak onnodig…
Want even wat cijfers over piekeren:
- 50% waar we over piekeren zal nooit gebeuren…
- 30% waar we over piekeren is al gebeurd…
- 12% waar we over piekeren gaat over wat anderen van jou zouden vinden…
- 4% waar we over piekeren ligt sowieso buiten onze controle…
En weet je dat slechts 4% piekergedachtes zijn waar we enige invloed op hebben?
Kortom, 96% van jouw piekergedachtes heeft weinig zin. Tijd om meer rust in je hoofd te krijgen met onderstaande tips. Met dank aan Titia de Vries van ClarityCoaching.
9 Tips tegen Piekeren
1. Schrijf het van je af
Wat je hebt opgeschreven, gaat uit je hoofd. Schrijf alles op wat je die dag heeft beziggehouden: zowel de moeilijke als leuke momenten! Verwen jezelf met een mooi schrift of een boekje waarin je dit makkelijk kunt verwerken. Het kan natuurlijk ook op je mobiel of pc.
2. Stel je doelen vast
Wat wil je eigenlijk bereiken? Om het piekeren achter je te kunnen laten, moet je eerst weten wat je wilt bereiken. Zonder doel kun je namelijk geen beslissingen nemen en blijf je piekeren. En het kost veel energie en levert weinig op. Door voor jezelf vast te stellen wat voor jou het belangrijkste is, kun je de beslissingen nemen die nodig zijn om het gepieker uit je leven te bannen.
3. Ga uit je hoofd
Je kunt het piekeren uit je hoofd halen door geconcentreerd bezig te zijn. Doe aan yoga of ga sporten. Je kunt je ook verliezen in een goed boek of vrolijke muziek.
4. Ga wat doen!
Gewoon doen, waardoor je geen tijd meer hebt om te piekeren. Doe de administratie, probeer een nieuw recept, ga stofzuigen. Twee vliegen in één klap, het levert je iets op én het piekeren is verdwenen. Je kunt je natuurlijk ook laten afleiden buiten de deur. Bel een vriendin en ga gezellig koffie drinken. Of ga wandelen en kijk naar de wereld om je heen.
5. Houd grote opruiming
Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd… Chaos in je huis, zorgt vaak ook voor chaos in je hoofd. Door te gaan opruimen, orden je niet alleen de kasten of je kamer, je helpt ook je hoofd leeg te maken. Je ordent je leven. Je wordt rustiger en het piekeren neemt af.
6. Besluit nemen
Als je blijft piekeren over wat je moet doen in een bepaalde situatie, is dat beste dat je kunt doen: een beslissing nemen. Niemand weet wat het juiste besluit is. Maar hak de knoop door en accepteer het.
7. Weg met al die beren
Beslissen is lastig als je van te voren bedenkt wat er allemaal fout kan gaan. Je verzamelt beren op je weg… Maar wat is het ergste dat je kan overkomen bij een bepaalde beslissing? In de meeste gevallen is dat namelijk ook wel weer op te lossen.
8. Liefdesjunk
Ben je bang dat andere mensen je niet aardig vinden als je een bepaalde beslissing neemt? De zogenaamde liefdesjunk? Weet je dat mensen je meestal leuker gaan vinden als je stopt met je besluiteloosheid en je mening of beslissing op een vriendelijke manier deelt?
9. Relativeer
Beren op de weg, liefdesjunk. Relativeer het piekeren in je hoofd. Vraag jezelf af of je gedachten wel waar zijn. Ken je de vier vragen van Byron Katie? Ze zijn eenvoudig en helpen je met relativeren:
Onderzoek: de vier vragen en omkering
1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)
2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?
Hier vind je meer info en een filmpje hierover.
Let op: Verwacht niet altijd direct resultaat
Stoppen met piekeren is echt niet eenvoudig. Gun jezelf de tijd om een nieuwe gewoonte aan leren. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het je zal af gaan.
Zie het als sporten: Je moet je lichaam trainen en je ziet pas na een poosje resultaat. En dat geldt ook voor je hoofd die zo gewend is om te piekeren. Train jezelf en als je elke keer een tip toepast, zul je merken dat je over een tijdje echt minder piekert!
Met dank aan Titia de Vries, coach, trainer communicatie en mindfulness.
Clarity Coaching
Zie ook Facebook
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
Laat een reactie achter