Het is zo’n mooi woord: liefde!
Een zwaarbeladen woord met een zeer verschillende betekenis van persoon tot persoon. In de eerste plaats moeten we onderscheiden over wat voor soort liefde we praten.
Er zijn de volgende soorten liefde:
- dierenliefde
- zusterliefde
- naastenliefde
- vaderlandsliefde
- moeder- en vaderliefde
- romantische liefde
- seksuele liefde
De zes Griekse woorden voor liefde
De Grieken waren wat dit betreft veel slimmer en gooiden al deze soorten liefden niet in dezelfde semantische pot maar gebruikten ze zes verschillende woorden. Ramon Krznaric vertelt het in zijn boek ‘De Wonderbox‘. Zo spraken de Grieken van ‘philauteo‘, eigenliefde.
Als je jezelf niet kent kan je ook een ander geen volledige liefde geven, zo vonden de wijze Grieken. In de tweede plaats was er de ‘philia‘. Wij zouden dit nu vriendschap noemen alhoewel de Grieken hieronder ook de innige banden tussen ouders en kinderen of tussen broers en zussen verstonden.
Daarnaast was er de ‘ludus‘ oftewel de speelse liefde, dus de liefde die we kunnen voelen voor dans, muziek en kunstuitingen in het algemeen. Verder onderscheidden ze de ‘agape‘, de naastenliefde of de onvoorwaardelijke liefde: geven zonder iets terug te verwachten.
De ‘pragma‘ werd beschouwd als een volwassen liefde, de wijsheid, het geduld, de vergeving en het kunnen luisteren. Vandaag de dag zouden we de stabiliteit van een gezin, met begrip voor de rol van vader, moeder en kinderen binnen het gezin, pragma noemen.
Tot slot spraken de Grieken ook van ‘eros‘. Het was de gevaarlijkste van alle andere vormen van liefde, want eros kon je je verstand laten verliezen. Eros was de Griekse god van de liefde en de vruchtbaarheid. Eros stond voor seksuele hartstocht en ging gepaard met een verlies aan zelfbeheersing.
Gezonder door de liefde
Het zijn mooie woorden allemaal, maar hoe we het ook noemen, het gaat over gevoelens. Liefde, in al zijn Griekse betekenissen, is iets wat iedereen nodig heeft. We leven gelukkiger en ik durf zelfs te zeggen, gezonder, als we liefde in ons leven hebben. In welke vorm dan ook: getrouwd, samenlevend, met een Lat-relatie of zonder vaste levenspartner.
Natuurlijk kun je gelukkig zijn ook als je alleen leeft, al kijkt de samenleving nog steeds een beetje vreemd naar deze groep mensen. Je kunt genieten van een concert en je zielsgelukkig voelen op dat moment, anderen houden ervan andere mensen te helpen en verkrijgen daardoor een heerlijk gevoel.
Een derde zoekt zijn geluk in het verzorgen van zijn familie. Weer een ander zoekt zijn geluk in zijn hobby’s.
De stad van de liefde
Gelukkig en gezond leven bereik je door een zo groot mogelijke aaneenschakeling van gelukkige momenten te vinden. Het is weer bijna Kerstmis. Een goede gelegenheid om een ander of jezelf gelukkig proberen te maken. Koop iets leuks, verwen een ander of jezelf, haal een oud of nieuw recept uit de kast, schrijf een oude bekende waar je al jaren niets van gehoord hebt, ga eens op visite bij iemand zonder een afspraak te hebben, maak een uitje, bijvoorbeeld naar de stad der liefde Parijs en overnacht een paar dagen in een hotelletje. Of denk eens aan wellness voor hem & haar. De Grieken zouden het wel weten!
Dit artikel is geschreven door Adriaan Johan Kruis.
Laat een reactie achter