Sinds 2011 is de anticonceptiepil voor vrouwen niet meer opgenomen in het basispakket. Op dit moment wordt dit vraagstuk niet door het demissionaire kabinet in behandeling genomen. Het is echter is het wel een kwestie die vragen doet rijzen in de Kamer. Zal het nieuwe kabinet de anticonceptiepil weer terug willen in het basispakket?
Het huidige basispakket
Op dit moment zijn er meerdere zaken in het basispakket opgenomen zoals: huisartsenzorg, spoedeisende hulp, specialistische zorg en psychologische zorg. Het basispakket verandert jaarlijks. Je kunt online jouw zorgverzekering vergelijken, wanneer je twijfelt over welke zorgverzekering het beste bij jou past. Op dit moment wordt de anticonceptiepil tot 21 jaar nog vergoed. Ben je ouder, dan vervalt deze vergoeding. Dit is voor veel mensen, en dan met name vrouwen, een punt van discussie. Het verdwijnen van de pil uit het basispakket was een gevolg van bezuinigen in de politiek. Nu, jaren later, is het de vraag of dit besluit teruggedraaid moet worden.
Waarom de pil in het basispakket opnemen?
Voorstanders vinden dat de pil opnemen in het basispakket zorgt voor het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Ook worden hierdoor andere medische kosten en problemen voorkomen, zoals het plegen van abortus, of gezinsproblemen. Daarnaast vinden veel voorstanders het eerlijker: nu betaalt de vrouw vaak voor de anticonceptie, terwijl mannen er ook profijt van hebben als een vrouw de pil gebruikt. Wanneer dit in het basispakket wordt opgenomen, hoeft de vrouw deze kosten niet meer te dragen, doordat het vergoed wordt. “Gedeelde lusten, gedeelde lasten.” is een veelgehoord argument. De kosten voor de anticonceptiepil bedragen op jaarbasis gemiddeld €50,- of minder.
Waarom de pil niet opnemen in het basispakket?
Tegenstanders van dit voorstel vinden het juist oneerlijk dat nu iedereen voor de pil moet gaan betalen. Door de pil op te nemen in het basispakket, zullen ook mensen hiervoor gaan betalen die hier geen gebruik van maken. Een veelgehoord argument is dat het in dat geval redelijker zou zijn om ook andere anticonceptiemiddelen zoals een spiraaltje en condooms te vergoeden. Andere gehoorde argumenten zijn dat de gezondheidsvoordelen voor vrouwen op lange termijn discutabel zijn: de pil zou namelijk op latere leeftijd tot een verhoogde kans op borstkanker kunnen leiden. Daarnaast zou de basisverzekering alleen bedoeld zijn voor medische noodzaak: het voorkomen van zwangerschappen is volgens veel tegenstanders geen medische noodzaak.
(red) Met dank aan Vergelijk de Zorgverzekeringen voor de informatie en samenwerking.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter