Maar wat is beelddenken? Hoe merk je of een kind een beelddenker is, of meer auditief ingesteld? Hieronder geef ik je een aantal kenmerken én tips hoe je hier mee om kunt gaan.
Wat is beelddenken?
Ieder persoon heeft een voorkeur hoe je informatie opneemt. De een luistert graag, de ander leest liever, of wil het voor zich zien. Vaak denken mensen dat wat hun voorkeur is, ook de voorkeur is van andere mensen. Of van andere kinderen. Maar dat hoeft natuurlijk zo helemaal niet te zijn.
Mijn man luistert graag naar iets, of vroeger bij de les was hij altijd aanwezig en zo nam hij alle informatie in zich op. Ik vind lezen veel fijner. Ik heb het geduld niet om te luisteren. In de klas vond ik dat ook niks. Waarom een uur luisteren naar een docent, als ik het zelf wel kon lezen in vijftien minuten?
Beelddenken is ook zoiets. Een beelddenker heeft een visuele manier van denken. Andere mensen denken meer in woorden (taaldenkers). In de Wikipedia wordt het als volgt omschreven:
Beelddenken is een theorie die wetenschappers hanteren voor het denken, het herinneren, het vooruitdenken en het leren in beelden. Het wordt ook wel het ‘visueel leersysteem’ genoemd.
Veel hoogsensitieve kinderen zijn beelddenkers.
Hoe herken je een beelddenker?
- Het denken gaat veel sneller, omdat ze alles in het grote geheel zien.
- Ook het leren gaat vaak sneller, omdat ze het als beelden (ook een geheel met verbanden) opslaan.
- Kinderen die in beelden denken zijn vaak creatief, maar ook technologisch of mathematisch begaafd.
- Doet veel meer dingen intuïtief / gevoelsmatig.
- Is vaak een laatbloeier.
Het onderwijs richt zich voornamelijk op het stapsgewijs aanbieden van lesstof. Dit is vaak nadelig voor beelddenkers. Zij willen grotere stappen maken en direct zien waar het toe leidt.
Wat zijn de nadelen van beelddenkers?
Het is dus niet zo dat hoogsensitieve beelddenkers de ideale, intelligentste mensen (of kinderen) zijn. Zij ondervinden juist ook veel nadelen door deze manier van denken. Zoals bijvoorbeeld:
- ze zijn niet zo georganiseerd;
- hebben minder besef van tijd;
- details ontgaan hun vaker;
- beelden kunnen niet goed omgezet worden in taal;
- soms worden plagerijen te letterlijk genomen, en wordt dit gezien als kritiek.
Het kan zijn dat sommige beelddenkers het op school helemaal niet zo goed doen. Je voelt eigenlijk wel aan dat ze over veel nadenken en ook veel begrijpen, maar het komt er niet goed uit bij de uitslagen op school. Dat komt omdat ze moeite hebben met antwoorden te formuleren. Ze weten het wel, en zien het voor zich, maar ze kunnen het niet goed op papier zetten. Dit kan leiden tot frustratie en gedragsproblemen. Van teruggetrokken gedrag tot opstandig gedrag.
Hoe kun je beelddenkers helpen?
- Je kunt beter niet alles stapje-voor-stapje aanbieden, maar eerst het grote geheel vertellen. Vanuit dat totaaloverzicht kun je weer terug naar de stappen die aangeleerd moeten worden.
- Een beelddenker dwaalt snel af met zijn gedachten. Biedt korte duidelijke opdrachten aan die goed te overzien zijn.
- Zorg dat je oogcontact hebt met een beelddenker. Anders vervagen de geluiden in zijn of haar hoofd. Maar als hij je ziet praten, dan blijft het beter hangen.
- Gebruik eventueel kleuren en beelden als je iets aanbiedt. Dit maakt het veel inzichtelijker.
- Stimuleer het zelfontdekkend leren, of laat kinderen die vooral in beelden denken zelf oplossingen bedenken.
- Daag een beelddenker of hoogsensitief kind wel uit. Zij moeten wel leren hoe zij gestructureerder kunnen werken en hoe zij omgaan met tijd (zoals bijvoorbeeld deadlines later). Ook moet een kind leren hoe zij beelden om kunnen zetten in taal, maar dit vergt wel veel oefening.
Ik ben zelf ook een duidelijke beelddenker (en hoogsensitief). Daarbij komt dat ik ook synesthesie heb. Ik zie in beelden én in kleuren. Woorden zie ik ook als een kleur. Die kleuren blijven altijd gelijk. Met leren had ik als kind vaak moeite met het bedenken van het juiste antwoord. Ik zag namelijk wel de kleur van het antwoord voor me, maar ik kon niet op het woord komen…. En chaotisch ben ik zeker! Het enige dat ik wel heel goed en gestructureerd kan, is websites bouwen. Ik werk graag in de stylesheet. Hier vind je code (css) die de voorkant van een website vorm en een eigen stijl geeft. Je moet geen punt verkeerd zetten, want dan kan het zijn dat de hele vormgeving verdwijnt. Je moet dus nauwkeurig werken en dat gaat mij goed af. Want ook daar zie ik het grote geheel voor me en door de css-code kan ik alles stapje voor stapje vorm geven.
Ik vind het in ieder geval een goede zaak dat er tegenwoordig op school en bij sportcoaches veel meer aandacht is voor de verschillende leervormen van kinderen.
Meer lezen over hoogsensitieve kinderen?
Als je meer wilt lezen over hoogsensitieve kinderen en beelddenken, dan raden we je het boek aan: Mijn kind is hoogsensitief van Ilse van Daele en Linda t’Kindt.
Dit is een populair boek over hoogsensitiviteit dat ouders, leerkrachten en hulpverleners veel inzichten geeft in hoogsensitieve kinderen. Het boek is prettig leesbaar, maar wel zeer informatief.
Je vindt de volgende hoofdstukken in dit boek (onderverdeeld in kleine subhoofdstukken):
- Wat is hoogsensitiviteit ?
- Hoe uit hoogsensitiviteit zich in het gedrag van kinderen?
- Hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, AD(H)D, autisme… Verwarring alom!
- Specifieke uitdagingen voor hoogsensitieve kinderen
- Opvoeden is ontwikkeling bevorderen
- Werken aan een positief zelfbeeld
- De juiste frequentie – beter communiceren
- Zet de talenten in de verf
- Tot slot: 42 gouden tips voor ouders en leerkrachten
Praktische informatie
Titel: Mijn kind is hoogsensitief
Ondertitel: Gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners
Schrijvers: Ilse van Daele & Linda t’Kindt
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 978 94 014 53837
Aantal pagina’s: 318
Prijs: 22,50, paperback voor 19,99 en e-book voor 17,99
Te bestellen bij Bol.com en Bookspot
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter