Positiviteit is goed voor je gezondheid. Je kunt makkelijker tegenslagen of verdriet verwerken. En dit heeft positieve gevolgen voor je gezondheid. Dat betekent dus niet dat je altijd maar positief moet zijn. Soms gebeuren er nu eenmaal zeer nare of verdrietige dingen. Of vind je iets echt niet leuk.
Altijd positief zijn is daardoor echt niet realistisch. Als je dat wilt nastreven, dan krijg je misschien wel veel te veel stress, omdat je teveel van jezelf verwacht. Je hoeft niet te vechten tegen je gevoelens. Het wordt vanzelf minder.
Je kunt wel zelf invloed hebben op negatief gedrag. Van jezelf of van een ander. Iedereen is wel eens negatief. Sommige mensen de hele dag door (tenminste zo komt dat soms over), anderen mopperen af en toe. Wat is negatief gedrag:
- Uitvallen tegen de kinderen als de kamer niet is opgeruimd
- Je partner op beschuldigende toon verwijten dat hij/zij is niet heeft gedaan
- Eén politicus de schuld geven van jouw persoonlijke situatie
- Roddelen over de opvattingen van vrienden
- Steeds maar schelden op je huisdier
enz.
Kinderen die zich erg negatief gedragen, worden vaker eerder herkend:
- Ze slaan vaak letterlijk om zich heen
- Luisteren niet naar een juf of meester
- Ze weigeren voeding omdat ze het niet kennen
enz.
Iedereen is het er over eens dat de kinderen dan hun negatieve gedrag moeten afleren. Maar hoe zit dat bij volwassenen?
Vaak zit degene die zich echt negatief gedraagt, zelf niet lekker in zijn vel. Er is meer aan de hand. Zowel bij kinderen als bij volwassenen. Herken je jezelf hierin? Val je vaak uit, geef je anderen veel de schuld? Heb je veel op te merken over het gedrag van vrienden of familie?
Kijk dan eens eerlijk naar jezelf. Is het negatieve gedrag terecht, of voel je je gewoon boos of moe? Wil je eigenlijk liever dat iedereen zich gedraagt zoals jij het graag ziet? Is je verwachtingspatroon terecht?
Negatief gedrag leidt eigenlijk tot vrijwel niets. Je zit je op te winden en de stress giert door je lijf. Niet goed voor je gezondheid! Bovendien, boze mensen gunnen een ander ook vaak maar weinig. Of rusten niet voor ze hun gelijk krijgen. Niet echt leuke mensen om mee om te gaan.
Wat kun je doen tegen je eigen negatieve gedrag?
Of je jezelf nu af en toe betrapt op wat negatief gedrag, of je bent snel geïrriteerd, je kunt er iets aan doen!
- Je kunt zorgen dat je meer uitgerust bent. Dat helpt al. Dan kun je rustig opvoeden en je grenzen stellen in plaats van uitvallen en een negatieve sfeer creëren.
- Bedenk dat jij uniek bent en dat dus niemand zich hetzelfde gedraagt als jij. Accepteer de verschillen die er zijn. Kijk met interesse naar de andere leefwijze en opvattingen van vrienden. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar is het echt verkeerd?
- Ga een normale discussie aan en wees bewust dat je vrijwel nooit iemand anders z’n overtuiging kunt veranderen.
- Soms hoef je niet te reageren, hoef je niets te zeggen. Laat het gaan.
- Merk op wat er in je lichaam gebeurt. Neemt je boosheid toe? Tel tot 10. Richt je op je ademhaling.
- Accepteer dat sommige zaken niet veranderen, dus dat irritatie geen zin heeft. Sommige mensen zijn zoals ze zijn en dat verander je niet. Je kunt wel jezelf veranderen door het geen invloed meer op jou te laten hebben.
- Zit je echt niet goed in je vel, omdat je bijvoorbeeld te maken hebt met een ernstige ziekte van een dierbare, veel spanningen thuis of iets anders? Spreek het dan uit. Zeg dat je emotioneel bent en op dit moment gewoon wat minder jezelf bent. Familie en vrienden die het goed met je voor hebben, begrijpen dat!
- Snap je niet goed waarom je zo humeurig en negatief bent? Misschien heb je een vitamine D tekort? Slik wat extra vitamine D en kijk of het helpt! Zeker in de winter een aanrader.
- Ben je over het algemeen best rustig en positief? Je bent ook maar een mens, iedereen is wel eens negatief.
Heb je een boze, negatieve bui? Ga dan iets doen waar je blij van wordt. Een stuk wandelen in de natuur maakt je rustiger. Lekker meezingen met leuke muziek, maakt je ontspannen. Haal jezelf uit de situatie!
Heb je spijt van je negatieve gedrag? Spreek het uit! Bied je excuses aan of leg uit waarom je wat overdreven reageerde. Dat maakt je sterker en wordt als positief ervaren!
Sommige mensen zijn zo negatief, dat ze het niet eens meer van zichzelf weten
Sommige mensen zijn zo negatief, dat ze zichzelf ook niet herkennen als negatief persoon. Sterker nog, het feit dat ze negatief doen, is jouw schuld. Of de schuld van iemand anders. Want die maken het hen zo moeilijk. Ze hebben niet het leven dat ze willen leven en dat komt door anderen. Ze zullen nooit kijken naar hun eigen rol. Zelfreflectie is hen vreemd, klagen doen ze graag.
Wat doe je als een ander heel negatief is?
- Ga niet in discussie, ga er niet tegenin. Het heeft geen zin.
- Bedenk dat het meer over die persoon zegt, dan over jou. Iemand die zo negatief is, zit niet goed in zijn vel en is gewoon boos op alles en iedereen.
- Hele negatieve mensen, willen graag alles zelf bepalen en kunnen zich moeilijk in een ander verplaatsen. Dat is niet jouw probleem.
- Negatieve mensen denken vaak in beperkingen. Ze zien alleen maar beren op hun pad, geen kansen.
- Indien mogelijk, ga dan mensen die altijd negatief zijn uit de weg. Gaat dit niet, probeer dan een soort denkbeeldig muurtje op te trekken bij die persoon. Laat lekker praten, maar het komt niet meer bij jou binnen.
- Lach het niet weg, of doe niet overdreven positief. Je laat daarmee zien dat je de ander niet serieus neemt en die wordt waarschijnlijk dan nog bozer.
- Is iemand heel negatief, maar ken je diegene niet als negatief persoon? Vraag dan eens door, misschien is er iets aan de hand wat je niet weet en zoekt die persoon gewoon aandacht of hulp bij jou.
Heb je meer tips? Deel ze gerust hieronder met ons. Misschien help je een ander hiermee!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Langer leven zonder stress: 9 tips voor minder stress! - 1 februari 2023
- Geen zin meer in seks met partner. Wat kun je doen? - 31 januari 2023
- Wat wij hebben geleerd over melanoomkanker - 29 januari 2023
Laat een reactie achter