Twee keer heb ik een depressie gehad. Slechts enkele maanden en tijdens mijn zwangerschappen. Hierdoor heb ik wel ervaren wat een échte depressie is. Dat is iets heel anders dan een tijdje niet lekker in je vel zitten. Bij mij was het duidelijk hormoon gerelateerd. Bij depressiviteit functioneer je niet goed. Dat kan veroorzaakt worden door een combinatie zijn van biologische, sociale en psychische factoren. Het kan genetisch zijn, maar het kan je ook zomaar overkomen.
Met belangstelling las ik het boekje Wordt het ooit weer licht? van Ans Peeters. Hierin deelt Ans haar ervaring met de depressiviteit. Als een soort dagboekje deelt ze hoe zij zich die dag voelt en hoe zij een traject van behandelingen ingaat.
Zelf herinner ik die depressies als hele donkere dagen waarbij mijn gevoel compleet weggevaagd is. Ik kon nog wel enigszins rationeel denken en daar naar handelen, maar gevoelsmatig stond het zo ver van me af. Ik voelde zoveel afkeer van alles en iedereen, dat was echt heel raar en naar. Mijn voordeel was, dat het snel duidelijk was dat dit met de hormonen had te maken door mijn zwangerschap. Ik wist dat het eindig was en dat ik mij weer beter zou voelen. Maar dat geldt voor de meeste mensen met een ernstige depressie niet. Dat maakt het extra moeilijk en als het te lang duurt, of te hevig is, kan het zelfs zijn dat diegene het leven niet meer ziet zitten.
Belangrijk! Indien je het leven niet meer ziet zitten, is er hulp!
Neem contact op met de hulplijn in Nederland door 0800-0113 (gratis) of 113 te bellen en in België door 1813 te bellen.
Als een depressie zo ver is, dat je alleen maar leegte en gevoelloosheid ervaart, dan is het sowieso verstandig om professionele hulp in te roepen. Dat deed Ans Peeters ook. En zij kreeg ook antidepressiva voorgeschreven. Hier schrijft ze heel eerlijk over.
Indrukwekkend is dat zij bij 25 april 2016 schrijft:
“Mijn kleine meid wordt één jaar vandaag…
Ik schrijf dit twee jaar na dato en probeer me met alle macht van de wereld haar eerste verjaardag te herinneren. Er komt geen enkel beeld bij me op, geen gevoel. Heb ik iets speciaals gedaan voor haar? Ballonnen opgeblazen? Een liedje gezongen? Ik herinner me het niet meer en mijn hart breekt ervan.”
Zo neemt de Vlaamse je op allerlei dagen mee hoe zij haar depressie ervaart. Maar ook hoe zij de controle bij de bedrijfsarts ervaart en als ze weer haar werk als leerkracht oppakt. Geen lange verhalen, maar korte verslagen van die dag, zodat het eigenlijk nooit heel zwaar leesvoer wordt. Al zal iemand die zelf depressief is, of is geweest, het waarschijnlijk zo herkennen, dat het voor diegene best heftig kan zijn. Daarom wijst Ans in het begin van het boekje erop dat je het vooral in je eigen tempo moet lezen.
Ans heeft het over de zwarte vlek op haar hart. Iets dat altijd bij haar zal blijven. Maar de zwarte vlek is soms veel kleiner en soms wordt hij weer groot. Toch is er uiteindelijk meer licht en voelt zij zich grotendeels prettiger. Ze kan zelfs weer genieten van een uitje met haar kinderen naar de dierentuin.
Praktische informatie
Wil je het boek lezen dat An Peeters heeft geschreven over haar depressie? Hieronder vind je alle informatie. Het is een fijn klein boekje (paperback) en heel geschikt voor mensen die ook worstelen met depressiviteit, of voor mensen die een depressie graag beter willen begrijpen.
Titel: Wordt het ooit weer licht?
Ondertitel: Als depressie je leven steelt
Auteur: An Peeters
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 978 9401 480147
Aantal bladzijden: 151
Prijs: 17,99
Te koop bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter