Heerlijke dagen breken aan. Samen ontbijten met het gezin, eieren verstoppen in de tuin, verhalen vertellen over de paashaas. Nog even en de eieren willen gevonden worden, families komen samen en alles gaat gepaard met gedeelde vrolijkheid. Wie heeft er geen zin in de paasdagen, heerlijke momenten met vrienden en familie?
Feestdagen, liever niet voor mij!
Toen ik ruim 2,5 jaar geleden besloot mijn leefstijl om te gooien en alleen nog maar gezond te eten, vond ik die feestdagen ineens niet zo aantrekkelijk meer. Sterker nog, ze waren eerder iets waar ik als berg tegenop begon te zien. Al dat eten, al die zoetigheid… En alles moeten weerstaan. Zucht!
Ik struinde de websites over Clean Eating af en mijn weerstand veranderde in hoop. Wat zijn er toch veel lekkere dingen te maken van gezond en ‘clean’ voedsel.
Lekker en gezond eten tijdens de Paasdagen
Overheerlijke taarten, chocolade hapjes, kruimelige koekjes stroomden in allerhande vormen over het scherm. En toen ik mij realiseerde dat het ei centraal staat bij Pasen, bedacht ik mij dat het eigenlijk best makkelijk in te passen is.
Natuurlijk moet je bewuster op je eten letten tijdens de feestdagen en wellicht is een wat nauwkeurige voorbereiding nodig, maar het is goed haalbaar.
Hoe overleef ik de feestdagen?
Feestdagen zijn bijzonder en gezellig. Samenzijn met vrienden en familie of lekker op de bank met je lief. Een nieuwe leefstijl hoeft daar geen verandering in te brengen. Ik bereid mij wel altijd bewust voor als deze dagen op de stoep staan. Hoe ga ik te werk?
Ten eerste zet ik tijdens de feestdagen een knop om en laat alle ‘verkeerde’ ingrediënten staan. Door ze in gedachten als ‘slecht’ te bestempelen, maak ik het mezelf een stuk gemakkelijker. Waarom zou je iets eten wat slecht is voor je lijf.
Ten tweede stel ik aan vrienden en familieleden voor om iets mee te brengen, zodat ik er een gezond en heerlijk gerecht van kan maken. Tegenwoordig maak ik de lekkerste taarten van chocolade, speltmeel en banaan of van kwart (griekse yoghurt 0% vet).
Ten derde bereid ik mij goed voor en breng bijvoorbeeld mijn eigen speltbrood mee als ik ergens ga brunchen. Ik snijd het brood alvast in mooie schijven en voeg deze toe aan de ontbijttafel. Zo doe ik gezellig met alles mee.
Wellicht vinden sommige van jullie bovenstaande allemaal te veel werk. Werken aan je gezondheid en gewicht kost natuurlijk moeite en tijd, maar maak het ook niet groter in je hoofd dan nodig is. Het is immers voor een goed doel. Als de kilo’s er immers afvliegen, is de motivatie des te groter.
Hoe kun je toch mee doen?
Stort je lekker op de aankleding van je huis. Afleiding werkt goed. Zet mooie paastakken neer, dek de tafel feestelijk en ga lekker experimenteren met gezonde gerechten. Geniet van je gezin, je vrienden en familie. Richt je op de gezelligheid, de liefde, de lach op het gezicht van je kind en het samenzijn.
Paasgerechten
Vlak voor de feestdagen struin ik het web af op zoek naar feestelijke gerechten. Zo vond ik bijvoorbeeld de Paasei Muffins. Maak deze heerlijke muffins (met drie ingrediënten) als volgt:
Paasei Muffins:
- 2 eieren
- 15 gram geraspte kaas
- 6 plakjes ontbijtspek
Verwarm de oven voor op 180 graden, vet de cupcakes in met olie, leg de spek in de cupcakes, meng de eieren met de kaas en giet het in de cupcakes, 15 minuten in de oven en klaar.
Of experimenteer met bestaande gerechten. Zo bedacht ik bijvoorbeeld een Paasyoghurt met laagjes.
Gelaagde Paasyoghurt:
Begin met een laagje Granola, dan Griekse Yoghurt (0% vet), dan ananas, weer een laagje Griekse Yoghurt, dan Mango, Griekse Yoghurt en maak het geheel af met een laagje granola, kokosrasp, amandelsnippers en cacaonibs.
Jouw paasdagen worden met deze gerechten vast een groot succes.
Ik wens jullie fijne feestdagen!
Deze blog met recepten hebben wij ontvangen van Dieuwke, bekijk haar profiel hieronder voor meer informatie!
Laatste berichten van Dieuwke (toon alles)
- Beter eten, betere wereld! - 26 november 2017
- Gezond zoet eten, kan dat? (blog met brownie recept) - 1 maart 2017
- Top 5 Gezonde Zoete Snacks. Voor een lekker avondje op de bank - 22 oktober 2016
Laat een reactie achter