Zonder energie begin je niets. Iedereen heeft elke dag energie nodig. Om na te denken, te wandelen, te werken. Om uiteindelijk te kunnen doen wat je graag wilt doen, in je vrije tijd en ook op je werk.
Als we ons goed (geaccepteerd en geliefd) en energiek voelen, draagt dat bij aan onze ‘kwaliteit van leven’. Dat geldt ook op de werkplek. Als we ons energiek voelen leveren we kwalitatief goed werk af. Maar het omgekeerde is ook waar: als we niet goed in onze energie zitten, leveren we niet de kwaliteit die nodig is.
Hoe zorg je voor meer energie op het werk, zodat je fit functioneert en voldaan weer naar huis gaat? Hoe houd je nog voldoende energie ‘over’ om ook in je vrije tijd plezier te hebben en aan je levensdoelen toe te komen? Door van je werkdag geen marathon te maken, maar in korte sprintjes van taak naar taak te sprinten met je doel helder voor ogen.
Meer energie op het werk
Doe je voordeel met de onderstaande energiewinners.
- Waar doe je het allemaal voor?
- Bouw rustig op
- Al die ad hoc taken
- Tijdrover? Speciale aandacht voor de e-mail
- Pauzeer en lunch tijdens de lunchpauze
1. Waar doe je het allemaal voor?
Als je geen helder doel hebt, dan lijkt alles al snel een probleem. Want zonder doel kan je niet bepalen welke obstakels tussen jou en je doel instaan. Aandacht voor je levensdoelen, creëert ruimte voor wat je wel wilt, in plaats van te blijven hangen in wat je niet wilt. Heldere, inspirerende doelen zijn een ankertje naar de toekomst en maken het makkelijker om keuzes te maken.
Sta eens stil ‘waar je het allemaal voor doet’.
Waar hebben jouw levensdoelen mee te maken met?
- In de natuur zijn
- Een fijn gezinsleven
- Werken in een team
- Persoonlijke groei
- Gezondheid
- Creativiteit
De lijst is uiteraard oneindig, maar wat staat er op jouw unieke lijstje? Naast het ‘weten’ en opschrijven van je doelen, is het heel krachtig om ze visueel te maken. Bijvoorbeeld in de vorm van een dreambord of visionboard. Beeld is ouder dan tekst, en het triggert een ander deel van onze hersenen – afbeeldingen helpen je om in een paar seconden bewust te worden van je doelen en opnieuw inspiratie op te doen.
Ga aan de slag, bepaal waar jij energie van krijgt en waar je het liefst je energie in steekt. Haal je meest inspirerende plaatjes van internet of uit tijdschriften en maak een visionbord. Je kan ook een aantal ansichtkaarten kopen in een boekwinkel en neerzetten waar je ze vaak ziet (thuis of op het werk/ downloaden als screensaver). Zo blijf je gedurende de dag bewust van je levensdoelen en kan je uiteindelijk makkelijker bepalen waar je je aandacht op richt.
2. Bouw rustig op
Start niet in volle vaart.. Wie gewend is maandag meteen de post te openen, collega’s te woord te staan terwijl de e-mail snel even wordt gescand om daarna de eerste vergadering in te duiken… weet dat op deze dagen de batterij snel leegloopt. Voor je het weet bevind je je in een wirwar van ad hoc verzoeken en vele losse eindjes en krijgt niets je echte aandacht. Je laat je immers leiden door de verzoeken en to-do’s van anderen. Maar wat was jouw (grote) plan ook al weer, wat heb jij te doen?
Begin daarom aandachtig en rustig. Vergaderen hoort daar niet bij. Tijdens een maandagochtend-vergadering zijn de meeste mensen nog in hun hoofd bezig met het weekeinde of met het accepteren van hun komende drukke week.
Hoe houd je dan wel je levensdoelen en je werkdoelen voor ogen als je in alle vroegte het kantoor binnenstapt? Dit doe je niet alleen door naar je visionboard te kijken, maar ook door te kijken naar je plan op kortere termijn – je agenda. Start daarom elke dag onder het genot van je eerste kopje koffie of thee met het bekijken van jouw plan (je agenda) en zeker niet met je e-mail.
Op maandag starten met je agenda levert de hele week tijdwinst op. Je scant je week- en maandplan, leiden je geplande acties naar het gewenste resultaat? Eventuele problemen in de agenda zie je van te voren aankomen, je kunt dus anticiperen. Als je bijvoorbeeld ziet dat de vergaderlocatie voor woensdag onhandig aansluit op je werkplek die ochtend, dan laat je nu al een alternatief regelen (en niet een uur vóór de vergadering start).
Met deze tien of vijftien minuten die je aan het begin van de week gebruikt om de motor goed warm te laten lopen, win je uren aan tijd en energie verderop in de week. De andere dagen van de week start je net zo goed met je agenda, maar hiervoor heb je dan waarschijnlijk minder tijd nodig.
3. Al die ad hoc taken
Reserveer tijd om ad-hoctaken uit te voeren (dikwijls één tot twee uur per dag). Dit zijn taken waardoor je ‘verrast’ kan worden op de dag zelf. Bijvoorbeeld telefoontjes waar je vandaag actie op moet ondernemen, de e-mail die een half uur duurt om door te lezen, de collega die iets van je nodig heeft.
Plan deze tijd globaal in, ook al weet je niet wanneer je de ad-hoctijd nodig zult hebben. Bijvoorbeeld na de lunch, tussen 13:00 en 14:00 uur en tussen 16:00 en 17:00 uur. Zo voorkom je dat je jouw agenda volplant met projecten en vergaderingen, maar geen tijd overhoudt voor de brandjes van alledag.
4. Tijdrover? Speciale aandacht voor de e-mail
Gemiddeld checken werknemers ongeveer 50 keer per dag hun mailbox, als het email alarm afgaat, als er een mail verstuurd wordt of terwijl gewacht wordt aan de telefoon. Deze versnippering van je focus werkt verslavend en daardoor mis je de kern van de taak waar je (eigenlijk) je volle aandacht voor nodig hebt. Vaak luidt de tip: bekijk maar 2 of 4 keer per dag je mail. Maar de overgang van 50 tot 100 keer per dag naar 2 of 4 keer per dag is lastig en onrealistisch.
Wij stellen iets anders voor, zet je mail minstens één uur per dag uit, terwijl je wel achter je bureau zit. Je kunt bijvoorbeeld tussen 10 en 11 uur ’s ochtends de e-mail uitzetten (het alarm of icoontje uitzetten). En zet je mobiel dan ook meteen even een uur uit. Je hoeft echt niet altijd bereikbaar te zijn. Als je in overleg bent lees je toch ook niet ondertussen je digitale post? En ja, tijdens het uur dat je je mail en je telefoon uit hebt, ben je inderdaad even ‘niet beschikbaar’ voor je klanten en collega’s.
Experimenteer
Neem een uur waarin je ongestoord moet werken aan een taak die echt je onverdeelde aandacht nodig heeft. Geen digitale of telefonische onderbreking. Het zal je verbazen hoeveel je gedaan krijgt. Als je de smaak te pakken hebt, kun je elke ochtend tussen 10 en 12 ononderbroken werken. De rest van de dag ‘versnipper’ en vergader je er naar hartenlust op los. Het werk van die dag heb je toch al afgekregen in die eerste heerlijke productieve uren.
5 . Pauzeer en lunch tijdens de lunchpauze
- Mensen die in hun pauze ook daadwerkelijk pauzeren en tijdens de lunch ook daadwerkelijk lunchen zijn beter in staat de spanning en de stress van het werk op te vangen. Je lichaam en je hersenen hebben dat interval nodig waarin de stresshormonen worden verwerkt. Je bent creatiever en meer alert als je regelmatig ontspant. Zit je veel achter je bureau of vergader je lang? In activiteiten van twee uur of langer, is het laatste half uur vaak inefficiënt besteed. Gedachten of standpunten worden herhaald. Zonde van de energie.
- Maak tussendoor een korte wandeling, bij voorkeur buiten. Even naar je collega op de andere verdieping lopen of naar een rustruimte, de kunst in de gangen bekijken… Het helpt allemaal om ineen ander ritme te raken en energie op te doen.
- Zorg in je pauze voor frisse lucht, daglicht, een glimlach, water en (een beetje) lichaamsbeweging.
- Biedt je bedrijf de mogelijkheid om in je pauze te sporten? Doen! Het uur dat het je zogenaamd kost, levert van alle kanten meer op. Is er alleen een yoga ruimte? Zorg dat er een minitrampoline, crosstrainer, roeiapparaat of iets dergelijks bijkomt, dan kunnen werknemers ook de meer ‘vurige’ energie kwijt.
- Lastig rapport te schrijven? Luister een paar minuten naar muziek waarvan je ontspant, zonder iets anders te doen en als dat mogelijk is met je ogen dicht.
- Zoek je een oplossing voor een probleem? Loop eens door het kantoor naar de meest verre koffieautomaat – en neem dan een andere weg terug. Wandelen en creatief denken gaan goed samen.
- Lunch eens zonder de bekende after lunch dip. Een lunch die energie geeft, bevat verse groente. Vermijd zwaar of bewerkt voedsel dat vertraagd zoals suiker, rood vlees, melk, wit brood, gefrituurde snacks. Onderzoek welk voedsel jou wakker houdt.
Tip: gebruik een handige gezinsplanner/kalender voor het organiseren van overzicht binnen je gezin!
Succes met proberen!
Groetjes van Ester Braat – www.office-rescue.nl
Laatste berichten van Ester Braat (toon alles)
- Nooit meer werkstress! Gratis e-book met tips tegen werkstress - 12 november 2017
- Glutenvrije en suikervrije Snickerstaart - 9 april 2016
- Meer energie tijdens het werken – goede Energizers - 2 december 2015
Laat een reactie achter