We hebben het al eerder gezegd, als je overweegt gezonder te eten, maar je weet niet hoe je het moet aanpakken, dan is de keuze voor een maaltijdbox (of hipper: foodbox), een hele goede beslissing.
Want welke maaltijdbox je ook kiest, over het algemeen zitten hier gezonde en gevarieerde maaltijden in. Toch is er ook wel weer veel verschil tussen de verschillende maaltijdboxen. Als je door de bomen het bos niet meer ziet… kan een maaltijdboxvergelijker hulp bieden bij het kiezen van de juiste foodbox.
Bekende maaltijdboxen is bijvoorbeeld die van HelloFresh, maar je hebt o.a. ook de Familiebox (voorheen Mathijs maaltijdbox), De Krat, het Ekomenu en Marley Spoon. Bekijk hier alle maaltijdboxen, inclusief boxen met kant-en-klaar maaltijden.
Alle maaltijdboxen hebben voor- en nadelen. We zetten hier een aantal voor- en nadelen van de kratten op een rijtje:
Wat zijn de voordelen van een foodbox?
1 Uit je comfortzone
Je bent vaak gewend om bepaalde maaltijden te bereiden en veel mensen grijpen steeds naar dezelfde recepten. Dat is bekend, je hoeft niet te veel na te denken en je weet dat het goed smaakt.
Maar het is ook wel eens goed om je blik te verruimen. Door zo’n foodbox lukt dat prima.
2 Je bespaart veel tijd
Niet meer nadenken wat je wilt eten, niet meer nog even snel naar de winkel om een maaltijd voor die avond te regelen. Alles wordt thuis gebracht en de maaltijdboxen zijn bijna altijd helemaal compleet. Ga maar eens na hoeveel tijd dat jou bespaart!
3 Met recepten
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, want in vrijwel elke maaltijdbox vind je bijbehorende recepten. Gewoon de instructies volgen en je kunt eten.
4 Voor iedereen is er een passende maaltijdbox
Je hebt gezinsboxen, groentekratjes, vegetarische of koolhydraatarme maaltijdboxen en foodboxen voor de fijnproever. En je hebt vaak de keuze uit hoeveel keer je per week uit de foodbox wilt eten. Of een kratje voor ‘extra’, met fruit of lekkernijen.
5 Je bespaart op je dagelijkse kosten
Veel zullen nu denken dat dit niet klopt. Maar als je ziet wat je per persoon per maaltijd betaalt, red je dat vaak niet met maaltijden uit de winkel of supermarkt. Bovendien heb je dan geen afgepaste porties, dus geen verspilling (dat verschilt overigens wel eens per maaltijdbox). Bovendien om te beginnen, kun je vaak een kortingscode voor een maaltijdbox gebruiken. Dat maakt het nog eens extra voordelig! De algemene mening is wel dat maaltijdboxen duur zijn, maar er is echt veel verschil in kosten. Kijk maar eens naar de maaltijdboxvergelijkers.
6 Zo vaak als jij wilt
In bijna alle gevallen zijn er nu flexibele abonnementen die je ook zo weer stop kunt zetten. Voor altijd of tijdelijk. Je hoeft echt niet per se één keer in de week een box te laten bezorgen. Bij veel maaltijdboxen kan dit ook maandelijks, of bijvoorbeeld één keer in de twee weken. Kijk even goed na hoe dat zit bij de maaltijdbox van jouw keuze. En als je op vakantie gaat, of andere plannen hebt, dan zet je de bezorging tijdelijk stil. Dat kost niets.
7 Gezond afvallen
Door de maaltijdbox ga je sowieso gezonder eten en de porties zijn goed afgepast per persoon (zeker niet te weinig hoor). Door de verse ingrediënten leer je anders koken en anders met voeding omgaan. Goed voor de mindset! Er is nog een ander voordeel aan maaltijdboxen als je wilt afvallen. Je hoeft namelijk minder vaak naar de winkel en dat voorkomt impulsaankopen aan ongezonde voeding. Al met al draagt een maaltijdbox bij aan een gezondere leefstijl en helpt daarom ook mee met op een gezonde manier afvallen.
8 Een origineel cadeau
Want je hebt niet alleen maaltijdboxen, je hebt ook snackboxen met lekkernijen. Die komen bijvoorbeeld maar 1x in de maand of 1x in de drie maanden. Ook leuk een kratje vol fruit of groenten. Dus geen complete maaltijden, maar een leuke aanvulling. Vaak biologisch en afkomstig van boeren uit de regio. Een leuk cadeau-idee!
Wat zijn de nadelen van een foodbox?
1 Flexibiliteit bij gezinnen met (oudere) kinderen
Gezinnen met oudere kinderen die veel sporten of bijvoorbeeld naar muziekles moeten, herkennen dit wel. Iedereen vliegt op andere tijden in en uit en soms besluit je zoon of dochter ineens bij een vriendje te eten, omdat dit makkelijker is. Jij hebt dan over, want een maaltijdbox is afgepast op een bepaald aantal personen. Dus ook als er ineens een vriendje juist bij jullie wil mee-eten, kan dat lastig zijn om dan mee te doen met de geplande maaltijd omdat er simpelweg niet genoeg is. Overigens kunnen creatieve kokers hier altijd wel een mouw aan passen.
2 Thuis bezorgen, er moet iemand thuis zijn
Omdat er vaak koelproducten in een foodbox zitten, is het wel de bedoeling dat je thuis bent als de maaltijdbox bezorgd wordt. Of de buren moeten het in ontvangst nemen, maar ook zij moeten het dan koel kunnen zetten. Als je veel (over)werkt, kan het dus minder praktisch zijn om je box te laten bezorgen, al kan je het in sommige gevallen ook langs halen.
3 Nieuwe hoeveelheden
In het begin dacht ik ook wel eens bij een maaltijdbox: dat is veel te weinig. Maar in de praktijk lijkt dat mee te vallen. Als je een grote eter bent, kun je ook altijd wat extra groenten, rauwkost, fruit of bijvoorbeeld kipfilet toevoegen. Geef het eerst een kans, en bedenk dan of er nog iets bij moet. De meeste gezinnen, blijken prima met de hoeveelheden uit te komen, maar je kunt de eerste keren bij bepaalde foodboxen een beetje schrikken.
4 Niet handig bij veel allergieën
Heb jij of iemand anders uit je gezin veel last van allergieën of voedingsintoleranties? Dan kan een gewone foodbox met complete recepten niet handig zijn. Je blijft dan steeds schipperen en dat gaat ten koste van de voordelen van de maaltijdbox.
5 Extra verpakkingsmateriaal
Nu scheelt dit ook per box (doos of herbruikbare krat), maar veel maaltijdboxen zijn verpakt in een kartonnen doos. Wel zijn de porties vaak duurzaam verpakt en ook lang niet alles wordt verwerkt in verpakkingen. Maar nogmaals, dit scheelt per maaltijdbox. Sommige maaltijdboxen hebben veel meer verpakkingsmateriaal dan andere!
6 Soms toch een rotte appel…
Of een ander product wat niet goed meer is. Het blijven natuurlijke producten en er kan eens iets mis gaan. Dat wordt eigenlijk altijd netjes opgelost, maar het kan dus wel zo zijn dat je op dat moment een product mist. Gelukkig ben je wel flexibel, je kunt makkelijk een maaltijd wisselen. Kijk wel meteen de producten goed na, voor je ze in de (ijs)kast zet.
Onze ervaring met maaltijdboxen
Wij hebben een paar keer een maaltijdbox geprobeerd en eigenlijk waren we heel tevreden. De producten waren heel vers en we hebben heerlijk gegeten. Ook echt leuk dat het weer eens iets anders was.
Toch hebben we een abonnement nog even uitgesteld. Dat heeft vooral te maken met punt 1 onder nadelen. Wij hebben twee jongvolwassen zoons thuis wonen en het bleek gewoon niet praktisch te zijn met hen, omdat we eigenlijk eind van de middag pas weten hoeveel mensen er thuis eten. Misschien ligt dat aan onze opvoeding haha, maar we vinden het ook wel fijn om hier flexibel mee om te gaan.
Toch…. de oudste zoon gaat binnenkort verhuizen naar zijn eigen woning en de jongst zoon zal binnen een paar jaar ook op zich zelf gaan wonen. Juist dan als we weer met zijn tweeën zijn, lijkt mij het heerlijk om een maaltijdbox te hebben, zodat we steeds wat anders eten en het ook tijdwinst geeft. Ik ken ook genoeg gezinnen met jongere kinderen die zeer tevreden zijn met een bepaalde maaltijdbox. Want nogmaals, er is echt veel keuze. Kijk eens wat verder dan de bekende namen!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Beweging niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je brein! - 28 oktober 2024
- Is patat gezond? Hoe maak je het gezonder & wat zijn alternatieven? - 25 oktober 2024
- Wat is gezonder, amandelmelk of sojamelk? - 20 oktober 2024
Laat een reactie achter