Op kantoor worden vaak maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat medewerkers zo goed mogelijk kunnen werken. Ook bij thuiswerken is het belangrijk een goede houding te hebben om gezondheidsklachten te voorkomen. Door te lang in een verkeerde positie te zitten kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Met de juiste houding tijdens het werken en met behulp van goede kantoorinrichting kun jij zo productief mogelijk thuiswerken, en kom je de coronatijd zonder lichamelijke klachten door!
Heb je voor gezond thuiswerken kantoormeubilair nodig?
Nog nooit werkten zoveel mensen tegelijk thuis als tijdens de coronacrisis. Tienduizenden Nederlanders gaan niet meer naar kantoor, maar verrichten al hun werk thuis. Om zo goed en gezond mogelijk te kunnen werken is het eigenlijk wel belangrijk om ook thuis gebruik te maken van goede kantoormeubelen. Je zit namelijk vaak veel langer in één houding. Ook wordt er nu veel gebruik gemaakt van videobellen. Veel mensen vinden dit vermoeiender dan een vergadering waarbij alle aanwezigen bij elkaar zijn. Het is dus verstandig om te zorgen voor een goede houding en dat bereik je met de juiste meubilair. Ik ga hieronder wat dieper in op een goede houding.
Allereerst is het belangrijk dat je niet uren achter elkaar met dezelfde houding naar je scherm zit te kijken. Zorg voor beweging tussen het werken door, al is het maar een loopje naar de keuken om wat te drinken te halen. Strek ook af en toe de benen, dit kan zelfs tijdens het werk achter de computer. Maak een draaiende beweging met je hoofd en haal je schouders af een toe op om te zorgen dat je spieren in je nek niet vast gaan zitten. Ga af
Met een zit-sta bureau kun je nog beter variëren tussen een staande of een zittende positie, en dat gewoon tijdens het werken.
Tip: meer informatie vind je op https://www.albeka.nl
(lees hieronder verder)
Wat is een goede houding tijdens thuiswerken?
Wat is dan precies een juiste houding? Tijdens het werken achter een scherm is het belangrijk dat je rechtop zit en recht vooruit kijkt. Probeer te voorkomen dat je tijdens je werk naar beneden kijkt, bijvoorbeeld naar een tablet die plat op de tafel ligt.
Voor een goede en rechte houding kan een stevige bureaustoel uitkomst bieden. Investeer in een goede bureaustoel waarbij beide voeten op de grond kunnen staan – zo neem je automatisch een betere houding aan.
Met de juiste positie, rechtop zitten en recht naar voren kijken kun je nekklachten op een eenvoudige manier voorkomen. Dankzij een goede houding zul je zelfs langer geconcentreerd kunnen werken, goed voor het lichaam en voor de geest!
Zie ook de website van de Rijksoverheid die tips geeft over gezond thuis werken.
Lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door thuiswerken zonder de juiste voorzieningen
Er zijn een aantal lichamelijke problemen die je sneller kan krijgen als je thuis werkt en niet zo’n goede werkplek hebt. Denk aan:
- pijn in de rug/benen
- pijn in de nek
- pijn in de schouders
- pijnlijke ogen
- hoofdpijn
- vermoeidheid
Wat is handig om thuis te hebben als je thuis werkt?
Soms kun je wat regelen met je werkgever, bijvoorbeeld dat je een groot scherm meeneemt naar huis. Maar met meubilair of andere kleine hulpmiddelen, kan dat soms moeilijk zijn. Dus hierbij een overzichtje van wat handig is om thuis te hebben als je nu veel aan het werk bent thuis:
- Een goede bureaustoel.
We zien dat veel mensen aan de keukentafel zitten. Vaak zijn de eetkamerstoelen niet zo geschikt om lang in te zitten én in een actieve werkhouding. Krijg je in de loop van de dag rugpijn of voel je je erg stijf? Dan is het wellicht toch handig om een goede bureaustoel te kopen. Dat hoeft niet zo duur te zijn, of koop een gebruikte, goede bureaustoel die bijvoorbeeld opnieuw gestoffeerd is! - Een extra beeldscherm.
Veel mensen werken op een laptop en dat werkt vaak niet zo prettig als je hier lang op moet werken. Een tweede beeldscherm maakt het werk een stuk makkelijker en is ook rustiger voor je ogen. Veel mensen kunnen een tweede scherm lenen van hun werkgever. - Een laptopstandaard.
Plaats je laptop wat hoger, zodat je niet de hele tijd naar beneden aan het turen bent. Dat is echt slecht voor je nek en rug. Een laptopstandaard hoeft helemaal niet zo duur te zijn. - Extra toetsenbord en muis.
Zelf heb ik aan mijn laptop ook een muis gekoppeld en dat vind ik wel echt veel fijner werken. Het is een kleine uitgave, groot plezier. Het kan ook zijn dat je via je werkgever een muis kunt regelen, maar als je ook buiten de coronacrisis regelmatig thuis werkt, is het fijn om altijd een muis erbij te kunnen pakken. Dat geldt ook voor een toetsenbord. Als je veel moet typen, kan een laptop wat klein en onhandig werken. Hangt er natuurlijk vanaf wat voor laptop je hebt. - Extra elektrapunten.
Zeker als je niet de enige bent die nu thuis werkt, dan kan extra stroomvoorziening een must zijn. Zorg voor een veilige stekker/contactdoos met randaarde. - Goede headset.
Niet het hele gezin hoeft mee te luisteren met een videocall, of als je tussendoor een nieuwsvideo volgt. Of misschien ben je iemand die graag wat muziek luistert tijdens het werken. Dan zijn goede oortjes of een headset erg handig. - Bureau-onderlegger.
Als je aan de eettafel werkt, dan kan het werken aan tafel ongemerkt toch wel wat krassen opleveren. Overweeg dan om een goede bureau-onderlegger aan te schaffen, zodat je eettafel ongeschonden uit de coronatijd komt! - Organizer voor papierwerk.
Als je iemand bent met veel papierwerk, dan is het goed om dit enigszins te organiseren tijdens het thuiswerken. Zodat niet iedereen last heeft van jouw papierwerk of er ongelukjes mee gebeuren. Ook kun je het zo weer makkelijk terugvinden. Of het nu in een ordner is, of in een bureaubak.
Een fijne omgeving als thuiswerkplek
Maak je bureauplek ook fijn om aan te werken. Of het nu aan de eettafel is, of in een aparte kamer in huis. Maak het aantrekkelijk om daar langere tijd door te brengen. Een plant of bloemen op het bureau doet al wonderen. Maar ook een opgeruimde werkplek is fijn. Zorg dat je niet gestoord wordt als je echt wat af moet krijgen. Maak daarover afspraken met je partner en kinderen als die ook thuis zijn. Alleen met hele kleine kinderen is dat lastig, maar een kleuter kan al prima leren dat je papa of mama even niet mag storen. Laat het dan wel zien met een duidelijk bord of zo, waardoor je kind heel goed kan zien wanneer het stil moet zijn, of wanneer het wel iets aan je mag vragen. Geef je kind tussendoor natuurlijk wel voldoende aandacht, alleen zo is het voor beiden goed vol te houden!
We zijn benieuwd hoe het thuiswerken bevalt!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter