‘Ouderen moeten maar minder bewegen’ wordt vaak gedacht. Bewegen gaat namelijk langzamer en minder makkelijk dan vroeger. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse of een van de marathons in Nederland én het buitenland, bewijzen enkele 80-plussers elk jaar weer het tegendeel. En dat is maar goed ook. Want om gezond te blijven, moet je bewegen. Juist als je wat ouder wordt, want een wandeling buiten heeft meer voordelen dan je nu misschien denkt.
Daarom geven we je hieronder 3 redenen om lekker te wandelen, ook als je al wat ouder bent!
Reden 1: Sterke spieren
Een wandeling is goed voor het lijf; de spieren moeten aan de slag. Met een korte wandeling door de buurt en een boswandeling op zijn tijd train je je spieren. En dat is natuurlijk heel erg goed, want sterke spieren raken minder snel overbelast en het voorkomt pijn in je benen. Als je al last hebt van je benen, kan wandelen ook heel goed helpen. Mensen met artrose, etalagebenen of algemene beenproblemen worden aangeraden te blijven bewegen. Maar wel zónder je benen te zwaar te belasten, want dan wordt het probleem alleen maar groter.
Dus maak een gezonde wandeling en neem daarna voldoende rust. Een kopje thee in de luie stoel kan voor jou voldoende zijn. Maar het kan ook zijn dat je even flink moet bijkomen na die kilometers, waardoor opstaan uit die stoel niet zo makkelijk gaat. In dat geval is een sta-op-stoel fijn. Plof lekker neer en sta moeiteloos weer op. Maar soms is even bijkomen niet voldoende en kan je voor langere tijd geen mogelijkheid hebben om de trap op te lopen. Dan is een tweedehands traplift de oplossing om moeiteloos naar boven te gaan. Maar in beweging blijven, blijft belangrijk!
Reden 2: Scherp geheugen
Onderzoek toont aan dat wandelen ook goed is voor je geheugen. Zo’n 8 kilometer per week is genoeg om jouw hersencellen gezond te houden en te voorkomen dat zij afsterven. Dit komt waarschijnlijk omdat je lichaam tijdens het bewegen verbindingen maakt tussen zenuwcellen (synapsen). Hoe meer synapsen, hoe beter de hersenen signalen doorgeven.
Ook voorkomt wandelen de aanmaak van amyloid beta-42 eiwit. Dat is een afvalproduct dat vrijkomt bij het afbreken van eiwit in de hersenen. Het kan samenklonteren en problemen veroorzaken bij de vorming van nieuwe synapsen. Verschillende onderzoekers zeggen dat dit dé oorzaak van Alzheimer is. Met een rondje wandelen bescherm jij jouw geheugen tegen Alzheimer veroorzakende eiwitklontjes.
Reden 3: Vitamine D op peil
En wat dacht je van de vitamine D die je automatisch aanmaakt tijdens een ommetje? Je huid maakt vitamine D aan met behulp van zonlicht, ook als het bewolkt is. Vitamine D helpt het lichaam een handje met het opnemen van calcium uit voeding en dat maakt jouw botten sterk. Een tekort aan deze vitamine zorgt juist voor vervelende spierklachten: zwakke spieren, kramp, maar ook spierpijn en gewrichtspijn. Zeker in de winter, wanneer we veel binnen zitten, hebben veel mensen een tekort aan vitamine D. Een winterse (bos)wandeling is dus heel gezond. Voor veel mensen is dat nog niet voldoende. Zeker ouderen hebben erg vaak een vitamine D tekort. Daarom kun je overwegen om extra vitamine D supplementen te slikken.
Wil je leren om wat langer achter elkaar te wandelen? Kijk dan eens op de website van Wanda Wandelt.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter