Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bewuster en gezonder aan het eten en leven. Een prachtige ontwikkeling vind ik zelf. Sommige mensen slaan wellicht door. Hangen dagenlang in de sportschool en zijn zeer rigide in hun leefstijl. Anderen twijfelen nog en vragen zich af of het een hype of de waarheid is. Of zien tussen de bomen van foodies, bloggers en diëtisten het bos niet meer.
Ik heb er persoonlijk geen oordeel over. Er wordt in de media kritisch over gesproken. Soms zelfs negatief. Maar is het niet juist een prachtig gegeven dat Nederland in beweging is? Er wordt niet meer klakkeloos aangenomen dat iets gezond is, dat producten minder en minder worden volgepompt met kleur-, geur- en smaakstoffen of suikers. We worden met zijn allen bewuster. En met ons de supermarkten en restaurants ook.
Natuurlijk zijn er nog de twijfelaars. En dat is ook goed. Je kunt tenslotte pas enthousiast worden als je aan den lijve hebt mogen ondervinden dat het echt een verschil maakt. Dat je je echt fitter en energieker voelt. En iedereen heeft zijn eigen tijd nodig, kan zelf bepalen wanneer hij/zij de eerste stap zet. En wellicht gebeurt dit ook nooit.
Eén van de angsten van mensen is dat men niets meer mag. Er kleeft soms een geitenwollensokken- imago aangezond leven. Moet ik dan altijd naar de natuurwinkel? Moet ik dan alles zelf maken? Moet alles biologisch zijn? Mag ik niets meer uit een pakje of een zakje eten? En mag ik nooit meer lekker snoepen?
Sommigen maken zich zorgen over de kosten. Als ik alles bij de natuurwinkel moet halen, dan ben ik een vermogen kwijt. Het is allemaal zoveel duurder.
Ook zijn er mensen die bang zijn dat het veel tijd kost en erg ingewikkeld is. Is het allemaal wel haalbaar als ik een drukke baan heb en een gezin? Ik heb geen tijd om dagenlang in mijn lingerie in de keuken te hangen zoals al die meiden op Instagram doen. En sommigen vinden zichzelf niet bepaald een keukenprinses.
Persoonlijk hang ik er tussen in. Met een drukke en fulltime baan en een gezin met drie jonge mannetjes heb ik ook geen tijd om regelmatig in de sportschool te vertoeven, niet de financiële middelen om al mijn inkopen bij de natuurwinkel te halen en eet ik niet altijd biologisch. Bovendien ben ik geen keukenprinses en wil ik het maken van gezonde gerechten combineren met maaltijden voor de kinderen.
En dat kan ook. Gelukkig. Drie jaar geleden ben ik begonnen met de Lifestyle Clean Eating en ben ik inmiddels 55 kilo afgevallen. Ik haal mijn boodschappen bij de supermarkt, kies vaak voor producten van de goedkopere huismerken en weet het inmiddels prima te combineren met een drukke baan en een groot gezin.
Gezond zoet eten?
In de weekenden vind ik het heerlijk om ook wat zoete baksels te maken, waar ik niet direct van ga stuiteren, omdat ik gebruik maak van gezonde ingrediënten. En zelfs de twijfelaars in mijn vriendenkring roepen verbaasd uit: “maar dit is echt heel lekker”.
Het is niet mijn bedoeling om mensen te overtuigen. Ik geloof er in dat iedereen zijn eigen keuzes moet maken. Ik zou het alleen wel iedereen gunnen, zich net zo fit en lekker te voelen als ik nu doe, dankzij Clean Eating. Een praktische, eenvoudig toepasbare en fijne leefstijl.
Voor mijn zoete baksel gebruik ik vaak een eenvoudige basis (bananen, eieren, bakpoeder en havermout), daarmee kun je eindeloos variëren. Ik geloof niet in al die ingewikkelde recepten, waardoor je bij het lezen er van al afhaakt. Ik geloof in simpele basisrecepten waar je zelf alles in kunt gooien om het gerecht je eigen te maken. En ach, heel soms, heel soms, mislukt het een keer.
Recept chocolade brownie
Wil jij een gezonde lekkere chocolade brownie maken?
Dit heb je nodig voor de basis:
- 175 gram havermout
- 3 bananen
- 4 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels cacaopoeder
- evt. druppels stevia
- scheutje olijfolie
Toevoegen voor deze variatie:
- 50 gram granola (zelfgemaakt of van Eat Natural)
- 90 gram chocoballen met pompoenzaden van HealthyPeople
(ook mogelijk in de variatie kokos, cranberries)
En dan:
- verwarm de over voor op 190 graden
- doe de havermout, bananen, eieren, bakpoeder in een kom
- mix het geheel met een staafmixer
- voeg de granola en chocoballen toe
- spatel ze er doorheen
- vet een bakvorm in met olijfolie
- giet het mengsel erin
- plaats de bakvorm in de oven
- laat 25 minuten in de oven staan
En nu zonder schuldgevoel smullen maar…
Meer weten over deze lifestyle of nog op zoek naar lekkere gezonde gerechten, kijk op:
www.cleaneatingnow.nl
PS Bakblik in hartvorm kun je bij AH kopen: bakblik hart 11 cm doorsnede.
Laatste berichten van Dieuwke (toon alles)
- Beter eten, betere wereld! - 26 november 2017
- Gezond zoet eten, kan dat? (blog met brownie recept) - 1 maart 2017
- Top 5 Gezonde Zoete Snacks. Voor een lekker avondje op de bank - 22 oktober 2016
Laat een reactie achter