Weet je dat bij de groenteman (of in de supermarkt), de mannelijke en vrouwelijke paprika’s door elkaar liggen? Terwijl er duidelijk verschillen zijn tussen de mannelijke en vrouwelijke paprika!
Officieel is het verhaal van de mannetjes en vrouwtjes paprika’s niet. Het is eigenlijk een beetje een broodje-aap-verhaal, maar met toch wel een bepaalde kern van waarheid.
Elke paprika is namelijk zowel mannelijk als vrouwelijk. Paprikatelers spreken daarom liever over de drielobbige en vierlobbige paprika’s. Eigenlijk hoort een paprika vier lobben (bobbels) te hebben aan de onderzijde. Bij de drielobbige paprika is er een ander soort vruchtbestuiving geweest. Dat maakt dat er wel verschil is tussen deze paprika’s en je ziet beide vaak liggen bij de groenteman of supermarkt!
Wij vinden het stiekem wel leuk om een beetje mee te gaan in het mannetje-vrouwtje-paprika verhaal, want zo kijk je voortaan toch echt anders naar paprika’s in de winkel en kun je het makkelijk onthouden 🙂
Wat is het verschil tussen de ‘mannelijke en vrouwelijke paprika’?
Dat is heel eenvoudig. Aan de onderzijde kijk je of een paprika vier of drie bobbels (lobben) heeft. En dan heeft de vrouwelijke paprika vier bobbels en de mannelijke drie bobbels! Is het je wel eens opgevallen? Als je ze opensnijdt zie je ook verschil. De mannelijke paprika bevat veel minder zaad, dan de vrouwelijke. Raak niet in verwarring 😉
Als je dus geen zin hebt om al die zaadjes te verwijderen, kun je beter een 3-lobbige paprika kopen. Wil je een paprika vullen, dan kun je beter een vrouwelijke paprika kiezen, want die blijft beter rechtop staan. Zie bijvoorbeeld dit heerlijke recept met gevulde paprika.
Smaken de mannelijke en vrouwelijke paprika anders?
Ja! De vrouwelijke paprika is zoeter volgens een aantal mensen. En daardoor lekkerder om rauw te eten. De mannelijke paprika is volgens anderen meer geschikt om te koken en te bakken. Goed om te weten dus, al zijn er ook mensen die geen verschil proeven.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Sven “de schroef” zegt
Echt leuk om te deten
martin zegt
Boordje aap,
net als die glutenhysterie
Elly zegt
Nooit geweten dat er verschil in was .blij om het nu te weten. Bedankt voor de tip.
Sonja zegt
Leuk en handig om te weten!
Bedankt! 🙂
leida rolink zegt
volg koolhydraatarme leefstijl.
leuke weetjes van de paprika’s.