Nu in de zomer is het natuurlijk helemaal fantastisch om een dinnerparty te organiseren. Je kunt dan gewoon gezellig met familie of vrienden gaan barbecueën, of je maakt er een heus feestje van! En in het najaar of de winter, doe je het gewoon binnen natuurlijk. Genieten met elkaar hoort ook bij gezond leven!
We geven je wat tips voor een geslaagde en supergezellig dinnerparty (inclusief duurzame tips!). Voor zowel grotere groepen als een kleiner gezelschap.
Algemene tips
- Kies een leuk gezelschap uit! Klinkt simpel, maar houd het gewoon bij vrienden of familie die je graag ziet. Dat zorgt ervoor dat het allemaal lekker ontspannen is!
Vind je het toch leuk als er wat nieuwe gezichten bij zijn? Vraag dan aan een aantal gasten of zij een introducee meenemen die goed bij de groep past. - Maak vooraf een speellijst klaar met gave muziek. Je kunt ook twee speellijsten maken, waartussen je kunt wisselen. Bijvoorbeeld wat rustigere muziek en lekkere feestmuziek.
- Zijn er kinderen bij? Geef ze hun eigen tafel. Zijn het jonge kinderen? Dan kun je wat tekenpapier en kleurpotloden erbij liggen. Zijn de kinderen al wat ouder? Geef ze de vrijheid en vertrouwen en geef ze een eigen hoekje.
- Vergeet je toilet niet. Zorg dat het schoon is, het fris ruikt en er genoeg toiletpapier is.
- Vergeet niet om foto’s te maken. Met foto’s roep je later zo weer de herinnering terug. En zorg er dus voor dat je zelf ook op de foto staat!
- Gaat er iets mis?? Lach erom. Echt, het is zoals het is. En indien nodig, dient zich vanzelf een oplossing aan.
Aankleding
- Vlaggetjes maken het meteen feestelijk. Ballonnen zijn nu echt uit den boze, niet goed voor onze natuur! Kies daarom voor vrolijke herbruikbare vlaggetjes van stof. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.
- Zorg dat je het servies en bestek klaar hebt staan, zodat je het zo kunt pakken als je de tafel(s) gaat dekken.
- Kies je voor gemak? Weggooi servies is een optie, mits het van recyclebaar is. Dat geldt niet voor de standaard wegwerpserviezen. Lees even deze adviezen over wegwerp servies.
- Zorg voor genoeg zitplaatsen met tafels. Buiten kun je verschillende zitjes maken, je kiest voor statafels, of je kiest voor een lange tafel in de tuin (eventueel meerdere tafels achter elkaar). Is het een binnenfeestje? Zorg dan dat de gasten aan een mooi gedekte tafel komen te zitten (tip van robuustetafels.nl: kijk eens als je een nieuwe tafel wilt kopen bij grote robuuste tafels met kruispoot in het midden, dan kun je hier veel beter met een groot gezelschap aan zitten).
- Vind je het lastig om alles mooi aan te kleden? Houd het super simpel. Soms zit de kracht (en schoonheid) in eenvoud.
- Heb je nog wat nodig? Handig dat je bij www.kokenenwonen.nl zowel allerlei kookbenodigdheden als leuke decoratiespullen kunt vinden.
- Kaarsjes verhogen de sfeer en buiten zijn ze handig tegen insecten. Kies voor een veilige optie: kaarsjes in een glazen pot.
- Enkele bloemen op tafel maakt het snel extra feestelijk.
- Vergeet de servetten niet!
Eten en drinken
- Vraag vooraf of iemand last heeft van bepaalde allergieën of voedselintoleranties. Of dat zij een bepaald dieet volgen? (is het te moeilijk, vraag dan of ze zelf tips hebben of wat mee kunnen nemen)
- Doe zoveel mogelijk de dag voor de dinner party, of op de ochtend zelf. Dus doe alvast het snijwerk bijvoorbeeld en sommige recepten kun je wellicht al eerder bereiden?
- Zet genoeg flessen of karaffen water op tafel, zodat er voldoende water is tijdens het diner.
- Soms is het lastig te bepalen wat iedereen wil drinken. Oplossing: vraag iedereen om twee flessen van zijn favoriete drankje mee te nemen en zet dat op de dranktafel. Dan kun je ervan uitgaan dat anderen wel gewoon van elkaar mogen proeven (en bij een leuk gezelschap is dat vast geen probleem). Dit is ook veel duurzamer, geen onnodige verspilling (want iedereen neemt de restanten ook gewoon weer mee!).
- Verzorg je wel zelf het drinken? Beperk je keuze! Je hoeft niet alles in huis te hebben. Kies een paar lekkere biologische wijnen , eventueel een tapbiertje en mineraalwater. Dit kun je eventueel aanvullen met enkele gezonde fruitsappen.
- Zet het drinken op een tafel, zodat iedereen zelf het kan pakken. Over het algemeen vindt iedereen dat prima!
- Kies recepten die je al eerder hebt gemaakt, zodat je niet aan het stressen bent of iets wel of niet lukt qua eten.
- Probeer veel groentehapjes te serveren.
- Hier vind je recepten voor drie lekkere smeersels, voor op komkommer of een stokbroodje.
- Begin met lichte hapjes die weinig voorbereiding kosten. Zoals komkommer met zalm of een spinazie-dip-brood.
- Heb je stokbrood? Gebruik kleine schaaltjes en snijd niet teveel tegelijk. Het wordt snel oud en droog.
- Sluit het diner af met een dessert. Dan is het meteen duidelijk dat het eten afgelopen is en dan kun je alvast wat opruimen. Een dessert kan fruit zijn, een fruitijsje, koffie/thee met een chocolaatje, appeltaart, enzovoort. Juist deze nazit, is vaak heel gezellig!
Opruimen
- Probeer als je heen-en-weer loopt de spullen die je niet meer gebruikt zoveel mogelijk al op te ruimen (of in de vaatwasser te zetten). Uiteraard is het niet de bedoeling dat jij alleen aan het opruimen bent, terwijl de anderen gezellig aan tafel zitten. Bewaar de bewerkelijke klussen tot later!
- Is er eten over? Zodra het kan, dek je het af of verwerk je het in dichte schalen en zet je het snel in de koelkast. Of eventueel kun je het misschien invriezen? Leef duurzaam, gooi niet zomaar alle restjes weg!
- Als iedereen weg is, zet dan alvast de tafels en stoelen weer op de juiste plaats.
- Als iedereen weg is, gooi weg wat weg kan, doe de restanten in de vaatwasser en zet die aan, tafelkleden neem je af of gooi je in de wasmand. Binnen veeg je de ergste kruimels en vuil van de vloer alvast weg.
- Vlaggen en versiering kan best tot de volgende dag blijven hangen, maar zorg dat het overige deel redelijk opgeruimd is.
- Lekker nagenieten!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter