Een mooie ontwikkeling dat het vrouwenvoetbal ook steeds populairder wordt. Leuk voor de sport, maar soms heeft voetbal voor meisjes veel grotere maatschappelijke gevolgen, dan je in eerste instantie denkt.
Zo maakte ik in juni kennis met Rocky Hehakaija. Rocky is zelf topvoetballer geweest bij het Nederlandse vrouwenelftal. Helaas moest zij haar droom opgeven toen bleek dat zij door een blessure nooit meer op het hoogste niveau kon voetballen. Tijdens een presentatie vertelde zij hoe zij besloot een andere richting te geven aan haar talenten. Nog steeds staat vrouwenvoetbal centraal, maar nu op een hele andere manier.
Rocky geeft door vrouwenvoetbal meisjes een toekomst
In eerste instantie was Rocky zwaar teleurgesteld dat ze haar droom op moest geven. Maar toen werd ze gevraagd om iets te gaan doen met meisjesvoetbal in de armste wijken van Rio de Janeiro. Zo vertrok ze, ondanks dat ze snel heimwee heeft, naar de favela, de armste sloppenwijken in Brazilië. Een wijk waar niet alleen veel armoede is, maar ook veel geweld.
Hier heeft Rocky, samen met Philip Veldhuis, heel veel bereikt. Kansarme meisjes kregen door het voetballen weer een doel en ze konden leren en mochten ambities hebben. Een aantal meisjes uit de favela hebben zich door het meisjesvoetbal ontwikkeld tot sterke vrouwen die nu zelf anderen kunnen helpen.
Straatvoetbal
Rocky ontwikkelde zich ook op een andere manier. Zo werd zij een bekend gezicht in de internationale straatvoetbalwereld. Rocky (haar echte naam is Roxanne) is het enige vrouwelijke lid van Street Legends, het beste straatvoetbalteam ter wereld (opgezet door Edgar Davids).
Rocky is inspirerend en laat zien hoe je soms een andere weg moet bewandelen als het tegenzit. Maar dat je altijd van betekenis kunt zijn! En uiteraard is zij een goede promotor voor het vrouwenvoetbal!
Meer meisjes gaan op voetbal
En ook in Nederland is het goed dat het meisjesvoetbal bij steeds meer verenigingen mogelijk is én dat men er serieus mee omgaat. Dat geldt overigens voor alle sporten. Waarom zou iets typisch voor vrouwen of mannen zijn? Lekker doen waar je zin in hebt!
Bij het voetballen spelen uiteraard de geweldige resultaten van ons Nederlands vrouwenelftal een belangrijke rol ter promotie van het vrouwenvoetbal. Ik vroeg me af of het aanbod aan voetbalkleding ook al goed is afgestemd op vrouwen. Zo zie je dat Nike voetbalschoenen nu vaak unisex zijn en ook in kleinere maten beschikbaar. Wat mij betreft zijn het ook leuke schoenen voor jongens én meisjes, heren én dames! Maar als je dan kijkt naar gewone sportschoenen, dan zie je wel specifieke hardloopschoenen dames en heren. Opvallend is dan dat er meer dames hardloopschoenen zijn dan heren….
Ik keek nog even verder naar het aanbod voor vrouwenvoetbalkleding. Vrouwen kunnen natuurlijk prima een voetbalshirt aan dat mannen ook dragen. Als je kijkt bij alleen de vrouwenvoetbalshirts, dan is het aanbod nog wat beperkt. Bij vrouwenvoetbalkleding zie je dan wel weer opvallend veel sportbeha’s 😉
Meiden- en vrouwenvoetbal is in Nederland de snelst groeiende teamsport.
Toch is het verschil met mannen, die aan voetballen doen nog heel groot. Het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB is het afgelopen jaar gestegen met met 6,23%, maar nog steeds is slechts 10% van de leden van het vrouwelijk geslacht. Ook concluderen de feiten dat meisjes eerder dan jongens stoppen met voetbal. Mogelijk heeft daar de puberteit mee te maken of juist de doorstroming naar het juiste niveau als je wat ouder bent. De KNVB hoopt dat hier verandering in komt.
Meisjes enthousiasmeren
Als je meisjes en vrouwen wilt enthousiasmeren, moet je als club natuurlijk wel de juiste aanpak hebben. Als de meisjes of vrouwen alleen maar op een achterveldje mogen spelen, zullen ze niet het idee krijgen dat ze gelijkwaardig zijn. Natuurlijk is fysiek gezien vrouwenvoetbal anders dan mannenvoetbal, maar technisch gezien staan beiden echt wel hun mannetje!
Ook is het soms moeilijk om trainers en coaches te vinden voor de vrouwen. Het gedrag van vrouwen kan ook wat anders zijn dan bij mannen. Mannen zijn over het algemeen wat directer, terwijl vrouwen langer met iets rondlopen en dit gaan dan broeien binnen het team. Je hebt een coach nodig die dit snel doorheeft, en de dames op een goede manier laat communiceren.
Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor het voetbalveld. Overal werken mannen en vrouwen samen. En gaan we om met de unieke eigenschappen van iedereen. Waarom zou dat met voetballen anders moeten zijn? Als je als vrouw of meisje geen serieuze kansen krijgt bij een voetbalvereniging, wat zegt dat dan over je beeld van de maatschappij?
Vrouwenvoetbal voor volwassenen
Ik wil dit ook graag nog even aan jullie meegeven. Nieuw is het Vrouwen 7×7 30+. Speciaal voor vrouwen die na hun dertigste nog steeds graag een balletje trappen op het voetbalveld, maar dan wel iets aangepast. Bij 7×7 voetbal nemen teams, bestaande uit zeven spelers, die 30 jaar of ouder zijn, het op een half veld tegen elkaar op. Speciaal voor recreatieve voetballers die willen voetballen tegen leeftijdgenoten. Je hebt hiervoor wel toernooien, reeksen en een gewone competitie.
Interesse in voetbal?
Informeer eens bij de plaatselijke verenigingen wat zij voor mogelijkheden bieden. Nog beter, ga een keer kijken! Proef de sfeer of doe een proeftraining mee.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter