Ook al kunnen we hoogsensitieve mensen natuurlijk niet over één kam scheren, er zijn wel een aantal kenmerken die veel hoogsensitieve mensen herkennen, zoals:
- Enorm bewust zijn van je omgeving
- Gevoelig zijn voor teveel prikkels
- Hoog inlevingsvermogen in anderen
Hoogsensitiviteit komt vaak voor bij introverte mensen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Extraverte mensen kunnen net zo goed hoogsensitief zijn. En natuurlijk zijn er ook veel introverte mensen die niet hooggevoelig zijn.
In het dagelijks leven kun je natuurlijk prima functioneren als hoogsensitief persoon. Maar je pakt het soms alleen anders aan. Omdat dit beter voor je is, of omdat je je hier prettiger bij voelt. Voor niet-hoogsensitieve mensen zijn die keuzes wel eens lastig en moeilijk te begrijpen. Ook worden hoog-sensitieve mensen wel eens als té emotioneel gezien, lastig in de omgang voor ‘gewone’ mensen. Terwijl iemand die hoogsensitief is, dat helemaal niet zo ervaart. We proberen hieronder een beetje meer inzicht te geven in het leven van hoogsensitieve personen (HSP).
Wat niet-hoogsensitieve mensen vaak niet begrijpen
Hieronder vind je 7 dingen die voor HSP’ers heel normaal zijn, maar die niet-HSP’ers vaak niet goed begrijpen.
#1 Omgaan met geluiden
Hoog sensitieve mensen willen vaak niet de hele tijd de radio op de achtergrond aan. Waarom? Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat de zintuigen alles intenser verwerken. Wat voor de een gewoon een gezellig achtergrondmuziekje is, kan voor een hoog sensitief persoon een zwaar irriterende factor worden.
Maar waarom gaat een HSP-er dan wel naar een concert?
Hoogsensitieve mensen gaan dus wel met veel plezier naar een concert. Waarom lukt dat wel? Daar ligt de focus op de muziek en dat is prima. Daar kunnen hoogsensitieve mensen ook echt van genieten. Maar muziek in combinatie met werken of een gesprek voeren, kan teveel zijn.
#2 Je over hoogsensitiviteit heen zetten
Sommige mensen vinden hoogsensitiviteit een moderne hype. Niet zo aanstellen, dan gaat het vanzelf weer over. Maar zo werkt het niet. Hoogsensitiviteit is voornamelijk genetisch bepaald. HSP’s hebben vaak fundamentele verschillen in de hersenen, waaronder zeer actieve spiegelneuronen. Deze neuronen helpen om ons in te leven in andere mensen. Het is dus niet zo dat je als HSP-er een aansteller bent, al zal je door je inlevingsvermogen juist meer proberen om je enigszins aan te passen binnen een groep.
#3 Al die rustmomenten
Iemand die hoogsensitief is, die heeft regelmatig rust nodig. Even weinig prikkels en in stilte of een aangename omgeving bijkomen. Dat is echt noodzakelijk om goed te kunnen functioneren en er weer tegenaan te kunnen. Dus bijvoorbeeld na een verjaardag, drukke dag op het werk, een dagje winkelen, dan hebben hoogsensitieve mensen hun oplaadmomenten hard nodig. Dat vult overigens iedereen anders in. Van absolute stilte, tot even in bad met een zacht muziekje, of lui op de bank televisie kijken. Maar niet teveel prikkels tegelijk. Jaag mensen die hoogsensitief zijn niet op, dan geven ze er juist de brui aan. Ook al ben je zelf als niet-HSP’er wel weer snel opgeladen, het kost gewoon meer tijd bij mensen die hoogsensitief zijn.
#4 Lekker in die joggingbroek
Alweer ’s avonds zo’n huispak of joggingpak aan? Ja, hoogsensitieve mensen hebben een hekel aan kleding die knelt of die je voelt zitten. Naadjes, labeltjes, een riem, het kan erg irriteren, zeker als je het al een poosje draagt. Thuis in de huiselijke omgeving kleedt een HSP’er zich graag comfortabel met zachte stoffen zonder irritatiefactor. Dus fleecekleding of lekkere sweaters en zachte broeken. Mensen die niet hoogsensitief zijn, merken een labeltje of naadje niet eens op en zullen veel minder behoefte hebben om zich om te kleden.
#5 De stress of gemoedstoestand van een ander overnemen
Is je partner of collega erg gestrest, dan kun je dat als HSP’er bijna niet naast je neerleggen. Iemand die hoogsensitief is wordt dan ook nerveus en voelt de stress of de irritatie van de ander in zich kruipen. Een hoogsensitief persoon kan zich dan terugtrekken, of ook boos en geïrriteerd reageren. Terwijl de ander zich nauwelijks bewust is van wat zijn of haar gemoedstoestand met een ander doet en vaak zelfs sneller hier overheen is dan de HSP’er die er mee geconfronteerd werd.
#6 Wel wat kieskeurig
Voor anderen lijkt een HSP’ er wel wat kieskeurig en een beetje een zeur. Een stoel moet wel echt lekker zitten, licht mag niet te fel zijn, de radio mag niet te hard staan, een matras moet niet te hard of te zacht zijn… Maar het kunnen echt belangrijke zaken zijn voor een HSP’ er om zich comfortabel te voeren. Het is niet uit luxe of om dwars te zijn!
#7 Snel pijn
Een HSP’ er voelt al snel een ‘pijntje’ hier of daar. Het kan zijn dat je je daar zorgen over maakt, maar je kunt hier ook aan wennen. Een HSP’ er kent na verloop van tijd zijn of haar lichaam meestal goed en weet wel wat snel weer overgaat, of wat serieuzer is. De pijn ontstaat door een overgevoelig zenuwstelsel en is niet iets dat een hoogsensitief persoon zich inbeeldt. Ook door het innemen van nieuwe medicijnen kunnen mensen die hoogsensitief zijn sneller lichamelijk reageren, wat zich uit in bijvoorbeeld misselijkheid, extreme vermoeidheid of hoofdpijn.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 26 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
CHRIS Coppens zegt
Ik herken mij helemaal in al deze factoren. Ik vind het fijn om jullie artikelen te lezen, altijd interessant. Doe zo verder, ik zal altijd fan je blijven!
Jenny zegt
Dank je wel Chris, erg fijn om te lezen!