Je hebt goed nieuws gekregen. Het is zover, de race is gelopen, alle behandelingen zitten erop en de slechte cellen zijn uit het lichaam. Tijd om opgelucht adem te halen en te bouwen aan de toekomst. Of niet? De intensieve behandeling tegen borstkanker kan klachten geven die voortduren tot na de behandeling of zelfs pas ver na afloop hiervan de kop opsteken, klachten die het dagelijks functioneren beïnvloeden.
Enkele late gevolgen van behandelde borstkanker zijn geheugen- en concentratieproblemen, angst, botontkalking, depressie en lymfoedeem. In veel gevallen kan een (gespecialiseerd) fysiotherapeut een helpende hand bieden bij het verminderen van deze klachten.
Lymfoedeem, wat is eraan te doen?
Bij mensen met borstkanker worden vaak enkele lymfeklieren uit de oksel verwijderd, de doorstroming van weefselvocht (lymfe) vanuit de arm wordt hierdoor bemoeilijkt. Ook bestraling kan weerslag hebben op het lymfestelsel.
Vaak is het lichaam in staat zich aan deze nieuwe situatie aan te passen. Maar een deel van de behandelde borstkankerpatiënten krijgt last van vochtophoping. De arm aan de kant van de geopereerde oksel wordt dikker dan normaal. Dit wordt lymfoedeem genoemd.
Wie wel lymfoedeem ontwikkelt en wie niet, is onvoorspelbaar. Statistisch gezien lopen mensen die een amputatie in combinatie met bestraling hebben ondergaan het grootste risico, maar zelfs borstkanker patiënten die niet aan dit ‘risicoprofiel’ voldoen hebben een verhoogde kans. Het is daarom voor mensen die borstkanker hebben gehad gelden daarom belangrijke leefstijladviezen. Zo zijn ogenschijnlijk onschuldige wondjes aan arm of hand iets dat aandacht verdient Ook is het niet verstandig om te tillen of iets zwaars te dragen aan de geopereerde zijde, mag kleding niet knellen, moeten extreme warmte en kou worden vermeden en is een gezonde BMI belangrijk.
En als het dan toch gebeurt dat lymfoedeem zich in de arm ophoopt, dan is het goed om te weten dat een oedeem(fysio)therapeut verlichting kan bieden middels oedeemtherapie. Er zijn verschillende therapievormen mogelijk, meestal wordt een combinatie van variabelen aangeboden. Beweging zal in vrijwel alle gevallen deel uitmaken van de behandeling omdat het lichaam op die manier actief vocht verplaatst.
Preventieve screening
Omdat er zoveel problemen zijn die zich kunnen voordoen naar aanleiding van (de behandeling van) borstkanker, lobbyen fysio- en oedeemtherapeuten voor vroege screening van patiënten met deze ziekte. Patiënten zouden al informatie en adviezen kunnen krijgen over lichamelijke klachten die op de loer liggen, ook kunnen er al metingen worden uitgevoerd. Hoofddoel van deze vroege screening is om patiënten optimale zorg te bieden, bijkomend voordeel is dat het scheelt in de maatschappelijke kosten. Wanneer problemen vroegtijdig worden aangepakt zijn daarvoor minder behandelingen nodig dan wanneer ze al langer bestaan.
Voor altijd anders na borstkanker
(tekst gaat hieronder verder)
Elke patiënt doorstaat het gevecht tegen borstkanker op een andere manier. De één kruipt onder een dekentje en komt daar zo min mogelijk onder vandaan, de ander blijft de grens opzoeken. Op basis van een groot aantal studies kan geconcludeerd worden dat sporten helpt bij herstel, zelfs al kost het veel energie. Hoe de omgang ook is, kanker staat voor het bijstellen van verwachtingen en in de meeste gevallen levenslange gezondheidsangst.
“Mijn wil wil nog steeds meer dan ik nu kan. Maar mijn lichaam kan er niet in meegaan. Dus moet mijn sterke wil zich aanpassen. Buigen voor mijn lichaam. Want zonder gezond lichaam, heeft mijn wil niets meer te willen.”
…
“Daar ben ik weer. 10 december was mijn laatste blog. Ik had er geen energie voor. Geen zin in. Als ik de energie had om wat te werken, had ik geen puf meer om nog een blog te schrijven. Weet je hoe erg ik het vind om dit te schrijven? Eigenlijk zeg ik: energievolle Daphne is niet meer. Of nog erger: Daphne is niet meer. Daphne 1.0 is gone. Weg. Na het onheilsbericht op 7 september dat ik borstkanker gradatie 3 heb, is mijn mooie leven weg. En nu ook mijn mooie buitenkant. En mijn zekerheid. Mijn inkomen. Mijn zelfvertrouwen. Mijn onbevangenheid. Mijn vertrouwen in mijn lijf en in een lang en gelukkig leven. En mijn onafhankelijkheid. En talloze zaken waar ik mijn geluk uit haalde. BAM.”
…
“WOW ik heb weer energie en inspiratie om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Superleuke nieuwe uitdagingen zijn er al op mijn pad gekomen. Dat is iets dat zo bij mij past! Natuurlijk heb ik nog mijn lichamelijke en mentale beperkingen. Veel prikkels is nog steeds lastig en mijn hersens werken nog niet als voorheen. Maar wel weer een stukje beter dan kortgeleden. Dus dat biedt perspectief! Mijn lijf voelt nog steeds oud, maar ik ben het sporten weer op aan het pakken na in de lappenmand gezeten te hebben. Ik kan echt zeggen dat het goed met mij gaat, als ik mijn beperkingen als gegeven beschouw.”
Bovenstaande fragmenten kun je terugvinden in de blogs van Daphne, op www.kankertijd.nl.
Laatste berichten van David, fysiotherapie Deurne (toon alles)
- Genezen van borstkanker betekent niet hetzelfde als gezond zijn - 14 maart 2020
- Borstkanker, sporten als medicijn? - 7 maart 2020
- Borstkanker, moe zijn en sporten? - 29 februari 2020
Laat een reactie achter