Huilen kan in zoveel situaties. De een doet het bijna nooit, de ander huilt om de haverklap. Hoe zit dat met dat huilen? Waarom huilt de een zo vaak en de ander nauwelijks? Wat voor verschillende manieren van huilen zijn er? En, niet onbelangrijk, wat doet huilen met onze gezondheid?
Waarom huilen we?
Er zijn echt talloze redenen waarom we huilen. Vrouwen trouwens gemiddeld twee keer zoveel als mannen.
Redenen om te huilen (of eigenlijk beter gezegd, wat zijn redenen waarom je tranen krijgt?):
- door verdriet
- door woede en frustratie
- door ontroering
- door fysieke pijn
- van vermoeidheid
- door schrik
- d0or schommelende hormonen
- uit vreugde en blijdschap
- door een allergie of verkoudheid
- door uien
- door de wind
De wetenschap vindt dat er drie soorten van tranen zijn:
- reflextranen (bijvoorbeeld bij wind en het snijden van uien)
- basale tranen (vocht in de ogen die altijd aanwezig is)
- emotionele tranen (het “echte” huilen, ze worden ook wel psychische tranen genoemd)
Huilen, tranen en gezondheid
De eerste twee categorieën vervullen de belangrijke functie van het verwijderen van vuil zoals rook en stof uit onze ogen. Bovendien smeren de tranen de ogen om ze te helpen beschermen tegen infecties. Ook is vocht nodig om te zorgen dat onze ogen niet uitdrogen en goed blijven werken. Deze tranen zijn dus goed voor de ooggezondheid.
Emotionele tranen bieden de meeste gezondheidsvoordelen. Je zou kunnen zeggen dat ze de stresshormonen uit ons systeem spoelen. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat bij huilen oxytocine en endorfine vrijkomen. Deze stoffen zorgen voor een goed gevoel. Dat klinkt misschien vreemd als je huilt. Maar in dit geval helpen ze zowel de fysieke als emotionele pijn te verzachten.
Vreugdetranen?
In het tijdschrift Psychologiemagazine lezen we dat vreugdetranen eigenlijk niet bestaan. Vreugdetranen of tranen uit ontroering ontstaan eigenlijk doordat negatieve emoties hier toch de oorzaak van zijn. Als je iemand na lange tijd weer ziet, dan zou je kunnen spreken van vreugdetranen. Maar eigenlijk zijn het de emoties dat je iemand lang hebt gemist (pijn). Kun je nagaan als je zelf huilt van blijdschap of ontroering, waardoor dat eigenlijk komt?
Wat doet huilen voor je gezondheid?
Je las hierboven al dat door het huilen bij emoties bepaalde stoffen vrijkomen die helpen om je beter te voelen.
Maar is huilen goed voor je gezondheid? Het antwoord is ja. De medische voordelen van huilen zijn al lang bekend. Al in het oude Griekenland zagen ze dat tranen werken als een zuiveringsmiddel. Niet alleen letterlijk voor het zuiveren van de ogen, maar het huilen is ook een mechanisme dat ons in staat stelt stress en emotionele pijn los te laten. Tijdens het huilen laat je je emoties tonen. Dat lucht op, dat vermindert spanning en dit zorgt voor een betere hormoonbalans. Ook zorgt het voor meer verbinding en empathie als je huilt in de nabijheid van anderen. Een uitzondering daarop is huilen uit boosheid, terwijl de ander je niet begrijpt. Maar ook dan is het voor jou een manier om om te gaan met de stress en spanning in je lichaam.
Je kunt het eigenlijk ook omdraaien. Wat doet het niet uiten van emoties, zoals huilen dus, met je gezondheid? Je kropt dan veel meer op. Dat heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem, het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en verhoogt je bloeddruk. Daarnaast is de kans groter dat er meer stress, angsten en depressies ontstaan. Bovendien zijn mensen die niet willen of kunnen huilen geneigd om zich meer af te sluiten van anderen.
Hele concrete gezondheidsvoordelen van huilen:
- Het verlaagt de bloeddruk.
- Het verkleint de kans op depressies.
- De tranen verwijderen slechte bacteriën en stoffen uit je ogen.
- Het zuivert je neus.
- Je lichaam ontspant zich meer (minder stress).
- Het helpt pijn te verzachten.
- Je voelt je na het huilen beter, het geeft een betere stemming.
- Je kunt beter slapen.
- Het bevordert herstelprocessen.
Als huilen een probleem wordt
Huilen wordt een probleem als je echt vaak huilt. Natuurlijk niet na iets heel verdrietigs zoals het overlijden van een dierbare. Maar als je na lange tijd nog steeds heel veel huilt en je moeilijk je leven weer kunt oppakken, dan wordt het wel een probleem. Niet iets om je voor te schamen, maar wel een teken dat je wel wat extra (professionele) hulp kunt gebruiken.
Ook als je snel huilt bij kritiek, bijvoorbeeld op je werk of in de familie, dan is het verstandig om hier iets mee te doen. Het snelle huilen toont eigenlijk aan dat je onzeker bent en niet goed in je vel zit. Je kunt hiervoor trainingen volgen of op een andere manier professionele hulp zoeken. Als je erg onzeker bent, ervaart je lichaam ook veel stress en dat is slecht voor je gezondheid!
Gaat het bij jou niet om emotionele tranen, maar om reflextranen die om de haverklap optreden, dan is het verstandig om hier iets aan te doen. Het klinkt raar, maar het kan een teken zijn dat je ogen te droog zijn. Dat is slecht voor je ogen. Vaak helpt het druppelen van je ogen al. Je kunt zelf eerst oogdruppels proberen, maar als dat niet helpt, dan is het verstandig om bij je huisarts of eventueel een oogarts, je ogen na te laten kijken.
Niet kunnen huilen is ook een probleem
Het wordt vaak niet als een echt probleem gezien als iemand nagenoeg niet huilt. Toch kan het een teken zijn dat diegene veel opkropt. Het is vrijwel nooit zo dat iemand die emoties niet ervaart. Zorg ervoor dat de emoties op een andere manier toch geuit kunnen worden. Bijvoorbeeld door te praten met anderen, te sporten, of door het luisteren van muziek.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter