Wat is een gezond gewicht?
Wie ben jij, waar voel jij je prettig bij en wanneer krijg je een brede glimlach als jij jezelf in de spiegel ziet staan? Hoe jij deze vragen beantwoordt, vertelt je meer over wat voor jou een gezond gewicht is.
De ene voelt zich namelijk met net wat meer reserves toch prettiger dan iemand met een strakke buik. Om een gezond gewicht te kunnen genieten, is het des te belangrijker dat jij ook weet wat voor jou werkt en dat je niet te streng voor jezelf bent.
Wist jij, dat als je graag wat minder kilo’s met je mee wilt sleuren, dit gewoon haalbaar is door energierijke voeding te eten en bewust te kiezen wanneer je wel of niet eet?
Wat is Intermittent Fasting (IF)?
Intermittent fasting betekent eigenlijk niks minder dan op gekozen momenten niet te eten en op andere momenten wel. De tijd dat je niet eet, ben je aan het vasten. In dit tijdvenster is er geen calorie-inname en mag je alleen van water, kruidenthee en af en toe een bak koffie (aangeraden wordt max. twee per dag) genieten. De tijd dat er wel gegeten wordt, kan je gezonde, voedzame en verse maaltijden eten.
Door het vasten kun je dichter bij jezelf komen en meer controle krijgen over je eigen energie. Die controle komt doordat het vasten een trigger is voor de energiecellen om zelf op zoek te gaan naar brandstof. Wat we nu veel zien is dat cellen lui zijn geworden, doordat er constant de hele dag door iets geconsumeerd wordt.
Door het vasten wachten cellen niet meer af tot er brandstof het lichaam binnenkomt. Ze gaan zelf op zoek, omdat er geen voeding beschikbaar is. Wat de cellen dan gaan verbranden is ons vet en vet is er meer dan genoeg. De enige periode dat je dan ook trek zult ervaren is de periode dat je lichaam nog moet wennen aan het verbranden van vetten voor energie. Vaak duurt dit gewenningsproces maar een aantal dagen. Daarmee verdwijnt dan ook het hongergevoel en de constante behoefte om te eten.
Als je aan het vasten bent, is het lichaam op een gegeven moment helemaal leeg. Dan hoeft het ook niet te werken aan het verteren van alles wat je de hele tijd eet. Daardoor ontstaat er tijd om herstelprocessen door te voeren, checks te doen, cellen te vernieuwen en alle andere systemen te checken en repareren.
Als je de hele dag door eet, kost het je lichaam namelijk een hoop energie om steeds het eten te verteren. Deze energie kan beter anders gebruikt worden. Door het vasten krijgt je lichaam meer tijd voor zichzelf. Vergelijk het met je mind; ook dan ontstaan de beste ideeën wanneer er rust en ruimte is in je hoofd. Het zelfherstellende vermogen van het lichaam komt op deze manier geweldig tot ze recht.
Verschillende manieren om tijdelijk te vasten
Er zijn meerdere intervallen mogelijk om het vasten toe te passen en de voordelen te ervaren. Dit hangt ermee samen of het je het wilt om af te vallen, om het lichaam te ondersteunen, om meer focus en scherpte te ervaren, om meer spieren te kweken, voor een stabielere bloedsuikerspiegel, voor anti-aging, meer controle over je energielevel op een da, stress vermindering of een combinatie van allen.
De mogelijke variaties om te vasten
Er valt ook nog iets te kiezen.
Het is een optie om een aantal dagen normaal drie tot vier maaltijden te eten om daarna twee dagen te vasten en volledig op water en thee te leven. Deze methode werkt vooral goed als je het weekend gebruikt om je lichaam tijd te geven voor herstel. Het is uit ervaring een interval die minder eenvoudig is om in het dagelijkse leven en/of wekelijks toe te passen.
Er zijn nog een aantal intervallen mogelijk, maar waar mensen het meest enthousiast over zijn, is het dagelijkse vasten. Het dagelijkse vasten houd in dat je 16 uur of 18 uur per dag gaat vasten en geen calorieën teet. In het tijdvenster van 8 uur of 6 uur worden dan twee grotere maaltijden en een tussendoortje gegeten.
Zo vast je bijvoorbeeld van 20.00 uur in de avond tot de volgende dag 12.00 uur. Dit is de meest gebruikelijke variant die sommige mensen zelfs overnemen als blijvende leefstijl. Uit ervaring kan ik namelijk verklappen, dat als je eenmaal gewend bent aan deze focus, meer energie en de mindere behoefte om te moeten eten, de weg terug niet snel ingeslagen wordt.
Andere vormen van intermittent fasting zijn vooral geschikt als je een detox of een korte reset wilt doen.
Hoe kun je met Intermittent Fasting (IF) beginnen?
Het is geen wedstrijd en het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. In het begin kan het erg onwennig zijn om dagelijkse activiteiten op een lege maag te verrichten. Dit is nieuw en heeft tijd nodig om te wennen (een week en soms tien dagen). Hoelang de omschakeling duurt, is echt persoonlijk.
Ik geef je een aantal tips om het goed te doen en het vasten makkelijker te maken:
- Begin langzaam de eerste maaltijd naar achter te schuiven en steeds iets laten te beginnen met eten.
- Zoek eventueel een coach om je te begeleiden en te ondersteunen.
- Drink voldoende water tijdens het vasten zodat het lichaam goed kan schoonspoelen.
- Probeer in het eet-tijdvenster niet meer dan 2 maaltijden en 1 tussendoortje te eten. Het is belangrijk dat de maaltijden alle benodigde voedingsstoffen bevatten.
- Eet verse voeding, veel groenten, complexe koolhydraten en goede bronnen van eiwitten.
- Gebruik de ochtend voor het werk waar de meeste focus voor nodig is.
- Vasten is geen excuus om in het eet-tijdvenster ongezonde maaltijden/tussendoortjes te eten. Heb je daar last van en heb je moeite om de tussendoortjes te laten, bouw het dan rustig af of vervang het door bijvoorbeeld een appel.
- Doe eerst het een dan het andere. Als het een gewoonte is om na 20.00 uur te eten, start dan eerst om na 20 uur niets meer te eten en bouw het vasten steeds meer uit naar de volgende dag.
- Maak zelf tussendoortjes om mee te nemen. Zoals mueslirepen, plantaardige proteïneshakes of havermoutpap.
- Bereid alle maaltijd vers en niet uit pakjes en zakjes.
- Sporten (of wandelen/fietsen) als mogelijk aan het einde van de vast voor de eerste maaltijd.
- Als er een dag niet gevast kan worden, pak het dan de volgende dag gewoon weer op. Consistentie is het belangrijkste.
Meer tips vind je op mijn website: GezondMetPlezier.nl.
Laatste berichten van Lucas (toon alles)
- Te veel eten voorkomen door te kiezen voor voeding die je energie geeft - 18 september 2022
- Hoe werkt de Chinese Kruidengeneeskunde? - 11 mei 2022
- Waarom is een detox goed voor je? 48 uur vasten - 30 april 2022
Laat een reactie achter