Steeds vaker hoor en lees je over intermittent fasting. Het is een bepaalde levensstijl, waarbij gebruik gemaakt wordt van voedingsschema’s. Hierin staat wanneer je normaal mag eten en op welke momenten je zeer beperkt of zelfs helemaal niets eet. Intermittent fasting brengt meerdere voordelen met zich mee, waarover deze blog je meer zal vertellen. Ook vertel ik iets over de nadelen.
Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?
1 Verhoogde vetverbranding
Bij mensen met overgewicht kan intermittent fasting ook grote veranderingen teweeg brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat periodiek vasten het microbioom verandert. Hierdoor wordt het microbioom minder obesogeen.
Simpel gezegd houdt dit in dat er minder obesitas, oftewel zwaarlijvigheid, veroorzaakt wordt.
2 Stimulatie aanmaak groeihormonen
Door intermittent fasting wordt de aanmaak van het groeihormoon gestimuleerd en de frequentie van die aanmaak wordt verbeterd. Groeihormonen zijn van belang bij onder andere de opbouw van spierweefsel en eiwitten in je lichaam.
3 Bloedsuikerregulatie verbetering
De insulinegevoeligheid, oftewel de bloedsuikerregulatie, wordt door intermittent fasting verbeterd. De insuline levels dalen en dit leidt tot een toename van de vetverbranding. Daarnaast daalt ook de insulineresistentie, waardoor het periodieke vasten ook een positieve invloed heeft op diabetes type 2.
4 Werkt ontstekingsremmend
Periodiek vasten heeft ook een gunstige uitwerking op ontstekingen of ontsteking gerelateerde aandoeningen. Vasten leidt namelijk tot een daling van een bepaald eiwit, dat je lichaam produceert wanneer er sprake is van een ontsteking.
Niet alleen zorgt intermittent fasting ervoor dat de ontstekingswaarden in het bloed dalen, maar ook wordt de concentratie van leptine verlaagd. Leptine is een hormoon dat ontstekingen bevordert.
5 Goed voor het hart
Er zijn een aantal factoren die de kans op hart- en vaatziektes doen toenemen, zoals glucosegehalte, bloeddruk en cholesterol. Op deze factoren en meer heeft intermittent fasting een positieve invloed, waardoor het vasten er indirect voor zorgt dat er minder risico is op hart- en vaatziektes.
6 Goed voor hersenen
Uit onderzoek is gebleken dat intermittent fasting het gehalte van een hersenhormoon verhoogt, dat belangrijk is voor de groei van nieuwe zenuwen. Ditzelfde hormoon wordt vaak ook in verband gebracht met depressies en andere hersenaandoeningen, wanneer er een tekort van dit hormoon in het lichaam gevonden wordt.
7 Verbetert herstelprocessen
Wanneer je vast, kan je lichaam de energie verleggen naar andere belangrijke taken zoals het herstel van cellen. Dit herstel vindt plaats doordat afvalmateriaal uit die cellen verwijderd wordt. Dit proces wordt ook wel autofagie genoemd. Het bevorderen van autofagie leidt tot een betere bescherming tegen ziektes als kanker en Alzheimer.
8 Boost je immuunsysteem
Ook je immuunsysteem profiteert van vasten. Niet alleen worden kapotte en niet-functionerende eiwitten uit de cellen verwijderd, maar ook worden ziektekiemen in onze cellen verwijderd. Bovendien wordt de aanmaak van belangrijke immuuncellen bevorderd.
9 Biologische klok stabilisatie
Je metabolisme wordt gestuurd door je biologische klok. Hierdoor ben je overdag actiever dan in de avond. Als je biologische klok van slag is, dan kan dit negatieve uitwerkingen hebben op vetpercentages, lever en dergelijken. Je lichaam krijgt dan foutieve eetsignalen binnen en hierdoor ga je snacken.
Intermittent fasting reset als het ware de biologische klok, waardoor je weer kunt genieten van betere eetsignalen, energiebalans en slaapritme.
10 Langer leven
Intermittent fasting is een vrij nieuw fenomeen en er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Het is dus nog niet gebleken dat mensen die vasten, langer leven. Dit onderzoek is echter wel al op ratten toegepast en zij leefden 83% langer.
Gezien de verbeteringen in allerlei gezondheidsfactoren verwacht men wel dezelfde resultaten bij mensen te zien. De langetermijneffecten van intermittent fasting voor de mens kunnen echter pas over circa 50 jaar in kaart gebracht worden.
De nadelen van intermittent fasting
Natuurlijk zitten er aan het periodieke vasten ook nadelen verbonden. De bekendste en irritantste bijwerking is wel het gevoel van honger, dat vooral in de eerste periode optreedt. Het gevoel van honger gaat vaak gepaard met een slap gevoel of intermittent fasting hoofdpijn.
Een tweede nadeel is dat je na een periode van vasten niet altijd op gewicht hoeft te blijven. Dit heeft te maken met wat je eet en hoeveel je eet in de periode dat je mag eten. Wanneer je in die weken wel normaal en gezond eet, dan zul je op gewicht blijven.
Let op
Niet voor iedereen kan het periodieke vasten uitkomst bieden. Een intermittent fasting dieet is niet geschikt voor mensen die al diabetes 1 of 2 hebben. Ook zwangere vrouwen, mensen met ondergewicht, mensen met een eetstoornis verleden en mensen jonger dan achttien jaar of ouder dan 70 jaar kunnen beter intermittent fasting achterwege laten.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- In de avond sporten is beter als je wilt afvallen! - 13 januari 2025
- Ochtendstijfheid: verschillende oorzaken en oplossingen - 7 januari 2025
- Jojoba Olie: waarom is dit zo goed voor huid en haar? - 3 januari 2025
Laat een reactie achter