Zwanger zijn is iets bijzonders. Een eitje dat uitgroeit tot een volledig mensje met alles erop en eraan. Maar ondanks dat je trots bent op wat je lichaam heeft gemaakt, vragen veel vrouwen zich af hoe ze op een gezonde manier weer van die zwangerschapskilo’s af komen. Want hoe mooi en bijzonder zwanger zijn ook is; je oude figuur van voor de zwangerschap weer terugkrijgen, vinden veel vrouwen ook prettig. Hoe pak je dit aan?
Je gewicht na de bevalling
Hoeveel kilo je aankomt tijdens je zwangerschap varieert. Gemiddeld komen de meeste vrouwen tussen de 12 en 16 kg aan, maar 20 kg is zeker geen uitzondering. Naast het gewicht van je baby, placenta, vruchtwater en bloed, maakt je lichaam tijdens de zwangerschap extra vetreserves aan. Deze reserves dienen als extra bescherming voor de baby, zodat er altijd voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Naast de reserves houden ook veel vrouwen vocht vast.
Nadat je bent bevallen val je vaak direct al flink wat kilo’s af. Je beweegt weer makkelijker en je bent natuurlijk de baby, placenta en vruchtwater kwijt wat al een hoop scheelt. Maar desondanks blijft 5 kg toch al gauw over na een bevalling. Voor deze kilo’s moet je je best doen om die kwijt te raken. Toch is het voor kersverse moeders niet aan te raden om meteen streng te diëten. Wel hebben we een aantal tips hoe je op een gezonde én verantwoorde manier die overtollige kilo’s kwijt kunt raken.
Zorg goed voor jezelf – begin langzaam!
De eerste twee tot drie maanden na de bevalling is je eerste prioriteit je kindje en jezelf. Maak je nog niet te druk over de extra zwangerschapskilo’s. Later kun je die altijd nog kwijtraken door bijvoorbeeld te gaan sporten. Maar daar start je niet meteen mee!
Eet vooral gezond met voldoende groenten, fruit en water en wees net na je bevalling vooral niet te streng. Wil je toch in die eerste maanden al om je gewicht denken, dan hebben we een aantal goede tips voor je.
3 Tips om na je bevalling sneller je gewicht terug te krijgen
Tip 1. Drink voldoende water
Vooral als je borstvoeding geeft, is het drinken van voldoende water belangrijk. Na elke voeding zou je een groot glas water moeten drinken om je vochtgehalte op peil te houden. Maar ook als je geen borstvoeding geeft, is het drinken van voldoende water slim. Voldoende water drinken is onder andere goed voor een mooie huid, het stimuleert vetverbranding en gaat honger tegen. Wanneer je een groot glas water voor elke maaltijd drinkt, eet je namelijk automatisch minder.
Tip 2. Eet voedzaam en met aandacht (in hoeverre dit mogelijk is)
Het leven met een newborn kan hectisch zijn. Snel douchen, je koffie koud drinken en snel ete. Het leven van een nieuwe moeder staat niet bekend om zeeën van tijd voor jezelf. Daarom is het des te belangrijker om voedzaam te eten en met aandacht. Hierdoor kun je langer van je eten genieten. Eet bijvoorbeeld niet voor de tv of even snel tussendoor, maar probeer er echt voor te zitten en de tijd te nemen.
Wanneer je kiest voor voedzame maaltijden, zit je langer vol en heb je een goede bodem tot de volgende maaltijd. Hierdoor kom je minder in de verleiding om tussendoor te snacken. Want wanneer je honger krijgt en gaat snacken kies je misschien snel voor calorierijke producten, zoals koek, snoep en dat soort dingen. Dit is natuurlijk lekker en makkelijk, maar voedt vaak niet voldoende terwijl het wel calorierijk is. Dit komt het afvalproces niet ten goede.
Kies daarom voor voedzame maaltijden. Goede voorbeelden zijn:
- Havermout met fruit
- Volkoren boterham(men) met beleg
- Groenten, rauwkost, salade en dat soort dingen
Wanneer je moeite hebt met het samenstellen van voedzame maaltijden voor jezelf, bedenk dan van te voren drie verschillende eetopties. Hierdoor hoef je dit niet ter plekke te bedenken, maar kun je het gelijk pakken als je er tijd voor hebt.
Tip 3. Beweeg voldoende – ga lekker wandelen
De meeste baby’s vinden het heerlijk als er met ze gewandeld wordt. Het schudden van de bak heeft een rustgevend effect en doet ze denken aan hun tijd in de baarmoeder. Door lekker veel te wandelen help je je baby met in slaap vallen én draag je bij aan je vet verbranding. Door actief te blijven verhoog je namelijk je stofwisseling en dit zal je vetverlies een extra boost geven.
Let wel dat je het wandelen langzaam opbouwt. Bevallen en de zwangerschap zijn zwaar voor je lichaam. Je bekkenbodem moet herstellen. Luister daarom goed naar je lichaam als het niet goed voelt, loop dan minder lang en bouw het op.
Wanneer kun je het sporten weer oppakken na je bevalling?
Naast je voeding is sporten ook een goede manier om je vetverbranding een boost te geven. Wanneer je geen complicaties hebt, kun je drie maanden na de bevalling het sporten weer oppakken. Uiteraard moet je je dan wel weer goed voelen en geen lichamelijke klachten hebben.
Let hierbij wel op in hoeverre je diastase (de opening tussen je buikspieren) al hersteld is. Slim is om voordat je het sporten oppakt eerst naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. Deze persoon kan je dan ook tips geven over het sporten en checken in hoeverre je lichaam er klaar voor is.
Vind je het lastig om te beginnen? Neem dan bijvoorbeeld een paar lessen personal training om het sporten een boost te geven en op jou persoonlijk af te stemmen. Google bijvoorbeeld eens op personal training en je woonplaats, zoals personal training Alkmaar. Je hebt heel veel opties en verschillende prijsklassen.
Laatste berichten van Lotte Nauta - Pieters (toon alles)
- Zwangerschapskilo’s snel kwijtraken? Met deze 3 tips lukt het - 21 augustus 2022
- Waarom de meeste diëten niet werken en hoe je wél succesvol kunt afvallen! - 23 juli 2022
- Kun je succesvol afvallen door (alleen) te sporten? - 29 juni 2022
Laat een reactie achter