Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
  • Gezond leven
  • Recepten
  • Afvallen
  • Sport
  • Boeken
  • Erop uit
  • WellnessVakanties
  • › Gezond bewegen
  • › Gezondheid
  • › Goed in je vel
  • › Goed werken
  • › Dossiers
Je bent nu hier: Home / Gezond leven / Gezonde borsten en mammografie. Wat kan anders?

Gezonde borsten en mammografie. Wat kan anders?

Laatste update: oktober 30, 2017 - Door Francine van Broekhoven

Is een mammografie wel zinvol?
We hebben nu 30 jaar mammografie als gouden standaard om gezonde vrouwen te onderzoeken op verdachte plekjes in hun borsten. Oorspronkelijk was de mammografie bedoelt om borsten te onderzoeken van vrouwen die een knobbel hadden gevoeld. Dit mammografie onderzoek werd al snel voor alle vrouwen boven de 50 jaar ingezet met als doel borstkanker vroeger op te sporen.

Volgens Peter Götzsche is dit niet gelukt. Detectie van een tumor blijft immers detectie van een tumor, de tumor is er al en daar is niets preventiefs aan. Dus vroegtijdig of late diagnose, de behandeling vanaf dat punt van de diagnose is voor iedereen hetzelfde.

Op dit moment is het zo dat 30% van de borstkanker diagnoses een zogeheten DCIS betreft, en er is nog steeds geen duidelijkheid over of dit nu wel of niet borstkanker is. Feit is wel dat deze vrouwen gewoon de standaard chemo, operaties en bestraling krijgen zoals vrouwen met borstkanker.

Volgens Götzsche is het niet zinvol door te gaan met het screenen van gezonde vrouwen. Immers er worden veel vrouwen onnodig behandelt voor het succes van maar weinigen. Zie de afbeelding hieronder volgens het Cochrane rapport van Götzsche.

Mammografie

Wij van De Groene Zuster geloven dat het cijfer van de borstkankerdiagnoses wel degelijk naar beneden kan, maar om daar te komen hebben we twee belangrijke dingen nodig;

  1. Vrouwen hebben kennis nodig over hoe ze hun borsten gezond houden.
  2. Een preventieve onderzoeksmethode zoals medische thermografie helpt om controle te houden.

Kennis over het gezond houden van de borsten

In het Handboek Borstgezondheid, wat je zelf kan doen! Van uitgeverij Akasha 2016 staan zeer veel tips om je borsten gezond te houden. Hier delen we alvast de twee meest belangrijk tips met jou.

1 Geen BH
“Borsten moeten wiebelen”, zegt Francine (medisch thermograaf van De Groene Zuster) altijd. Dit is niet alleen grappig bedoelt (we mogen wel wat meer ontspannen met onze borsten omgaan) maar er is ook een serieuze reden. De reden is dat lymfe gestagneerd raakt door het dragen van een bh.

Lymfe is de vuilophaaldienst in ons lichaam. We hebben veel lymfevocht, veel meer dan bloed. Bloed wordt voortbewogen door ons hart, maar lymfe heeft niet zo’n pomp. Door onze spierbewegingen komt die lymfe weer op gang en kan het afvalstoffen wegnemen uit onze weefsels en organen.  Dit is wat veel mensen niet weten en mensen met een zittend beroep kunnen zittend ziek worden. Als ik mijn arm beweeg, dan komt de lymfe daar in beweging, maar dat is een beweging die jouw borsten niet kunnen maken. Borsten kunnen niet uit zichzelf bewegen en kunnen niet sporten. Borsten zijn dus afhankelijk van de ruimte die wij ze geven. Lymfe bij de borsten ligt vlak onder de huid en raak makkelijk gestagneerd door strak elastiek of een beugel die een belangrijk weg afsluit van lymfevocht uit de borst naar de oksel toe. Dit is de reden dat we de bh regelmatig uit moeten laten en de ‘meisjes vrij in de wei’ mogen laten!

Mocht je nou een zware cupmaat hebben dan kun je ervoor kiezen overdag een bh te dragen en ‘s avonds als je vrij bent of in het weekend de bh lekker uit te laten. Of kijk eens naar een minder belangrijke bh voor je waar beugels inzitten. Je kunt een knipje maken en de baleinen eruit trekken, daardoor komt er al meer ruimte aan de zijkanten van je borsten.

2 Borstelen
Naast de bh uitlaten kun je nog twee belangrijke dingen doen om de lymfe in beweging te krijgen. Droogborstelen doe je met een bad borsteltje. Dit doe je droog, dus niet onder de douche. Borstel de huid stevig voor ongeveer een halve minuut. Beweeg over het hele borsten gebied maar niet over de tepels. Vergeet niet de oksels, het sleutelbeen gebied en het borstbeen mee te nemen. Als je dit gedaan hebt kun je onder de douche vervolgens de borsten lekker inzepen en alle kanten op masseren, als laatste strijk je weg vanuit je borst naar de oksel toe. Met deze drie tips krijgen we al enorme verbeteringen te zien in de thermogrammen. Niet alleen wordt het thermografische beeld rustiger, ook de vrouwen voelen veel minder spanning, pijn en knobbelig weefsel in hun borsten. En wat een leuke bijkomstigheid is, je borsten worden er mooi stevig van!

Borstgezondheid, medische thermografie

Medische thermografie voor het lichaam

We kunnen natuurlijk naar meer kijken dan alleen de borsten. Echter de borsten zijn bij mij wel favoriet omdat we kijken aan de huid en niet het lichaam binnen gaan met röntgen of golven. De borsten liggen buiten het lichaam en hebben geen last van andere organen die ertegen aan liggen en een verwarring zouden kunnen geven. Zo ligt op de plaats van de baarmoeder en de prostaat ook darmen en de blaas. Als we kijken aan de huid dan kan het verwarrend zijn wat nou wat is. Met borsten die mooi buiten het lichaam liggen en alleen borstweefsel betreffen wordt het makkelijker en duidelijker er meer over te zeggen. Delen van het lichaam waar wel veel over te zeggen is, is bijvoorbeeld de halsslagaders of eventueel ontstekingen aan de kaak, spataderen, laaggradige ontstekingen in de buikholte of patronen over de nieren of de rugwervel.

Wil je meer informatie hierover? Dan kun je een bericht sturen aan De Groene Zuster, info@degroenezuster.nl

Bol.com

(red) De Groene Zuster, Francine van Broekhoven, doet deze onderzoeken met medische thermografie momenteel op 11 verschillende locaties over heel Nederland en België. Voor datums en adressen kun je kijken op de site van De Groene Zuster

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Oogarts en staaroperatie: zo werkt het met je zorgverzekeringOogarts en staaroperatie: zo werkt het met je…
  • In de overgang? Pas je eetpatroon aan!In de overgang? Pas je eetpatroon aan!
  • Hoe houd je je blaas gezond?Hoe houd je je blaas gezond?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profiel

Francine van Broekhoven

Francine verloor haar moeder aan de gevolgen van borstkanker in 2012. Het verdriet daarover deed haar beseffen dat er nog zo weinig wordt gedaan in de maatschappij aan borstgezondheid. Ze deed haar opleiding medische thermografie in Florida in 2014 en met De Groene Zuster reist Francine nu door Nederland en België om vrouwen te helpen begrip te krijgen hoe ze hun borsten gezond kunnen houden en door thermografie toe te passen als onderzoeksmethode.
Mijn Facebook profiel

Laatste berichten van Francine van Broekhoven (toon alles)

  • Preventieve zorg voor gezonde borsten - 7 september 2018
  • Gezonde borsten en mammografie. Wat kan anders? - 30 juni 2017

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis gezonde inspiratie

Ik ontvang graag 1x per week gratis een overzicht met recepten en inspirerende artikelen van Goed eten Gezond leven:

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Meest recente berichten

  • Goed boek over Intermittent Fasting
  • Recept Erwtensoep zonder erwten
  • Schoenen in huis, prima of toch ongezond?
  • Ik heb synesthesie, elk woord heeft een kleur
  • Ontstressen met gezonde geuren
BlogSociety

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Stamppot boerenkool met zoete aardappel
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Zijn vijgen gezond?
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. Gezond afvallen

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op PinterestVolg ons op InstagramVolg ons op Youtube

© 2019 Goed Eten Gezond Leven