Het is vandaag Pasen en dat associëren we met met de paash… eieren natuurlijk!
In dit artikel gaan we in op “feitjes over eitjes”. Ken jij de 10 hieronder genoemde weetjes over eieren allemaal al? Je kunt ook dit artikel lezen op onze site: Is een ei gezond? Geschreven door orthomoleculair therapeute Isabelle.
#1 Dikke of dunne schaal
De dikte van de eierschaal hangt van twee dingen af:
- De leeftijd van de kip: jonge en volwassen kippen leggen in principe eieren met hardere schaal, terwijl de kwaliteit van de eierschaal bij oude kippen minder wordt. Dat geldt voor elk kippenras en zowel witte als bruine eieren.
- De kwaliteit van het voer: als een kip te weinig calcium of andere mineralen binnenkrijgt, kan het zijn dat de schaal van het kippenei erg dun is. Als het voer goed is, maar de kip blijft eieren leggen met een dunne schaal, kan er ook een probleem zijn met de darmen van de kip, waardoor de calcium niet goed wordt opgenomen. Een dunne schaal kan daarnaast veroorzaakt worden door stress bij de kip of te hoge temperaturen.
#2 Maatvoering eieren
Eieren worden in de winkel vaak verdeeld op basis van hun gewichtsklasse:
- small (S) – gewicht tussen 43 en 53 gram
- medium (M) – gewicht tussen 53 – 63 gram
- large (L) – gewicht tussen 63 – 73 gram
- extra large (XL) – gewicht meer dan 73 gram
Dat is niet alleen handig om te weten als je in de winkel bent, het is ook handig als je bijhoudt hoeveel eiwitten je dagelijks eet (zie punt 6).
#3 Bruin of wit ei?
Ik ben wel eens aan het mopperen als mijn man met witte eieren thuiskomt. Het ‘voelt’ namelijk niet zo gezond. Geef mij maar een echt bruin eitje. Toch weet ik dat dat gevoel van mij onzin is. Witte eieren zijn namelijk net zo goed als bruine eieren. Het hangt van het kippenras af, of eigenlijk de kleur van de oorlel van een kip, welke kleur eieren je krijgt. Belangrijker is dus waar het ei vandaan komt. Heeft een kip een goed en stressvrij leven? Dan smaakt mijn eitje van die kip echt beter!
In Nederland zijn bruine eieren populairder dan witte eieren. Waarschijnlijk om dezelfde ‘sentimentele’ reden als ik noem. In sommige andere landen zijn witte eieren juist populair. Witte eieren zijn trouwens over het algemeen een stuk goedkoper dan bruine eieren… En even gezond dus. Een goede bespaartip!
#4 Kleur eierdooier
De kleur van de eierdooier heeft vooral te maken met het voeren dat de kippen krijgen. Mais maakt de eierdooier wat donkerder en tarwe geeft een lichtgele eierdooier. Het maakt voor de smaak en de voedingsstoffen niet uit of de dooier wat donkerder of lichter is. Een lichtergekleurde dooier is dus niet gezonder dan een donkergekleurde eierdooier, al denken veel mensen van wel.
#5 Wat betekent de code op een ei?
Op een ei zie je een gestempelde code staan. Eerst één getal (zie hieronder), dan het land van herkomst (NL of BE) en dan een registratienummer van de pluimveehouderij waar het ei vandaan komt.
Het eerste getal zegt iets over de leefomstandigheden van de kippen waar jouw eieren vandaan komt:
0 = Biologisch
1 = Met vrije-uitloop
2 = Scharrelkippen
3 = Legbatterij (dit mag niet meer, maar “kooikippen” bestaan nog wel)
Voor het dierenwelzijn kun je het beste kiezen voor biologische of eventueel vrije-uitloop-eieren. Scharrelkippen komen vaak niet in de buitenlucht. Biologische eieren komen van kippen af die zeker zo’n 8 uur per dag buiten zijn, biologische voeding krijgen én goede nachtrust. Ook blijven de snavels intact. Makkelijke keuze toch?
#6 Eieren en vitamine D
Zeggen we niet vaak dat je vitamine D binnen krijgt door de zon en vette vis? Dan vergeten we het ei! Want een ei bevat ook vitamine D. En omdat veel mensen een vitamine D tekort hebben, is dat goed om te weten. Overigens zijn het wel de biologisch en vrije-uitloop eieren die de meeste vitamine D bevatten.
#7 Eiwitten in eieren (dooier en eiwit)
In een hardgekookt ei van ongeveer 50 gram, zit 6,2 gram eiwitten. Ongeveer de helft van de eiwitten (proteïnes) in een ei bevinden zich in de dooier. Het is dus een fabeltje dat je voor eiwitten alleen het eiwit moet eten. Wel bevat een eidooier ook veel vetten en dat geldt niet voor het eiwit. Een eidooier bevat daarom meer calorieën. Maar ook bevat de eierdooier juist weer meer vitamines en mineralen. Eiwitten bevatten veel B-vitamines.
Kortom, eieren in z’n geheel zijn heel gezond. Alleen mensen die al een te hoog cholesterolgehalte hebben kunnen wellicht beter even overleggen met een arts of diëtiste hoeveel eieren ze per week mogen hebben.
#8 Bewaren van eieren
Wil je het risico op salmonellabesmetting en de groei van andere slechte bacteriën verkleinen? Bewaar je eieren dan in de koelkast. Zo drogen ook minder snel uit, mits je ze bewaard in de doos. Eieren moeten namelijk niet vochtig worden. Dat is ook de reden dat in winkels de eieren niet in de koeling liggen. Als dat wel zo zijn en je neemt ze mee naar huis, ontstaat er condens op het ei. Dat is dus een gunstige klimaat voor ongunstige bacteriën! Als je de eieren ongekoeld meeneemt, heb je dat probleem niet. Bewaar thuis de eieren dan alsnog in de koelkast en in de doos.
#9 Een vers ei of niet?
Twijfel je of een ei nog goed genoeg is om te eten? Leg dan een ei in een bakje of groot glas water. Een drijvend ei is niet vers. Let op als je zout aan het water toevoegt, werkt de test nog sneller bij minder oude eieren. Het drijven van de eieren geeft alleen aan hoe vers een ei is, maar het zegt niets over de kwaliteit (bacteriën bijvoorbeeld).
#10 Hoeveel eieren eten we gemiddeld per jaar per persoon?
185! Gemiddeld dus zo’n twee eieren per week. Eet jij er meer of minder denk je?
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Chantal zegt
En de laatste weetjes die helaas niet altijd verteld worden:
– Ook als je kiest voor biologisch, leven er gemiddeld 6 kippen op slechts één vierkante meter.
– De meeste legkippen in de ei-industrie worden na 21 weken geslacht. Een kip zou van nature zes jaar kunnen worden.
– Omdat kippen zijn doorgefokt om zoveel mogelijk eieren te leggen in korte tijd en het leggen van eieren lichamelijk veel van kippen vraagt, hebben ze zelf vaak een calciumtekort. Gevolg: een grote kans op gebroken poten en vleugels, vooral als ze afgevoerd worden naar het slachthuis
– Bij het fokken van legkippen (ook bij Beter Leven, biologisch en vrije uitloop) kan er niet op geslacht geselecteerd worden. Jonge haantjes worden met honderden tegelijk vergast, direct nadat ze uit het ei zijn gekropen. Zij kunnen immers geen eieren leggen. Door eieren te kopen en zelfs door kippen te kopen bij een fokker houd je dit in stand.