Leven met een allergie, het is voor veel mensen de dagelijkse realiteit. Het betekent dat je extra goed op je voedingspatroon moet letten en dat kan best lastig zijn. Allergieën kunnen een uitdaging zijn voor mensen die zich bewust bezighouden met hun gezondheid en voeding.
Gelukkig zijn er talloze manieren om gezond te blijven eten, zelfs als je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden vanwege een allergie. Er is dus zeker een gezond leven mogelijk, ook wanneer je kampt met een allergie of intolerantie. Hoe je dat doet en waar je op moet letten, lees je in dit artikel.
Uitbreiden van je dieet bij allergie
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen wanneer je kampt met een allergie, is het uitbreiden van je dieet. In plaats van je te concentreren op wat je niet kunt eten, richt je je op wat er wel mogelijk is.
Afhankelijk van waar je allergisch of intolerant voor bent, kun je nog steeds van veel gezonde voedingsmiddelen genieten, zoals groenten, fruit, noten, zaden, granen en vis. Eet of drink je bepaalde producten niet vanwege een allergie of intolerantie, dan kun je dus alsnog gezond eten en de juiste >voedingsstoffen binnenkrijgen die jouw lichaam nodig heeft.
Op zoek naar alternatieven
Het kan nuttig zijn om alternatieve recepten te vinden voor voedingsmiddelen waarvoor je allergisch bent. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel veganistische en/of glutenvrije opties beschikbaar en veel recepten kunnen worden aangepast door het vervangen van een ingrediënt voor een alternatief.
Kijk ook eens naar kookboeken en websites die zich specifiek richten op recepten voor mensen met allergieën. Alternatieven voor melk zijn bijvoorbeeld amandelmelk, havermelk of rijstmelk. Daarnaast zijn er nog veel meer plantaardige versies van melk en andere zuivelproducten.
Heb je te maken met een glutenintolerantie, dan kun je kiezen voor glutenvrij brood of pasta, maar je kunt ze ook vervangen voor producten zoals quinoa, boekweit of rijst. Het fijne is dat je veel van deze producten tegenwoordig gewoon in de reguliere supermarkt kunt kopen. Je hoeft er dus niet meer moeite voor te doen en ook de prijzen zijn schappelijk.
Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders reageert op verschillende voedingsmiddelen. Het is dus essentieel om uit te zoeken wat voor jou werkt en wat niet. Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist of praat met je arts of diëtist om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
Histamine
Een andere belangrijke factor bij het omgaan met allergieën is het begrijpen van histamine. Dit is een stof die in het lichaam wordt geproduceerd als reactie op een allergische reactie. Het kan ook in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen, zoals onder andere oude kaas, alcoholische dranken, kwark of vis.
Mensen die gevoelig zijn voor histamine kunnen symptomen ervaren zoals jeuk, zwelling, roodheid en kortademigheid. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen hoog in histamine zijn zodat je deze kunt vermijden.
Extra opletten bij etiketten
Leven met een allergie of intolerantie betekent extra zorgvuldig zijn als het aankomt op boodschappen doen. Het is belangrijk om de etiketten op voedingsmiddelen goed te lezen om er zeker van te zijn dat ze geen ingrediënten bevatten waarvoor je allergisch bent.
Veel producten bevatten namelijk allergenen die niet altijd duidelijk zijn aangegeven op het etiket, of die onder andere namen voorkomen. Ook kruisbesmetting speelt hierbij een rol. Voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld in de fabriek, keuken van een restaurant of natuurlijk thuis in aanraking komen met elkaar. Vaak staat dit ook op de verpakking aangegeven.
Heb je bijvoorbeeld een heftige notenallergie, dan kan het kleinste spoortje van noten al zorgen voor een reactie. Wees hier dus zeer alert op.
Vooruit plannen
Hoewel leven met een allergie dus niet altijd moeilijk hoeft te zijn, is het wel belangrijk om dingen vooruit te plannen. Als je bij iemand anders gaat eten, of een dagje weg gaat, zorg dan dat je altijd iets bij de hand hebt dat je veilig kunt eten. Ga je uit eten, neem dan van tevoren contact op met het restaurant om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en kun je hopelijk een allergische reactie voorkomen.
Als je een allergie hebt, dan hoef je dus niet te vrezen voor het behouden van een gezonde levensstijl. Met wat creativiteit en planning kun je nog steeds genieten van een breed scala aan gezonde voedingsmiddelen. Wees je altijd bewust van wat er in je voeding zit, zo leer je vanzelf te leven met je allergie of intolerantie.