Wat is jouw eerste gedachte als je wakker wordt na het weekeind? Voor een deel van Nederland is dat: aaah-het is maandag! Werknemers zien op tegen het begin van de werkweek en de bijkomstige beslommeringen: vroeg de deur uit, in de file, achterstanden op het werk, vervelende vergaderingen, zeurende collega’s, lastige gesprekken, conflicten op het werk en een leidinggevende die steeds meer van je eist. Jakkes, geen zin.
Deze ‘aaah- het is maandag-stress’ was al erg genoeg, maar begint steeds vaker met ‘aaah-het is zondagavond-stress’. Jammer en onnodig natuurlijk, maar daardoor niet minder stressvol.
Maandagochtendstress start zondagavond
Steeds meer werknemers ervaren deze maandagochtendstress week in, week uit en het start steeds vroeger in het weekeinde. Meer dan de helft van alle werknemers maakt zich op zondagmiddag al zorgen over de komende week.
Case:Dit jaar begeleidde ik een ervaren manager van een hecht team. Om de stress op zondag buiten de deur te houden, had ze besloten om op zaterdagochtend haar e-mail bij te werken. Van negen tot elf uur besteedde zij elke zaterdagochtend aan het wegwerken van de mails van de voorgaande week en de voorbereiding voor de maandagochtendvergadering.Dit hielp wel om de zondagavond minder spanning te voelen, maar op deze manier was ze ook op zaterdag met haar werk bezig. Zo kon ze niet de rust vinden die nodig was om gedurende de werkweek te presteren.Alleen de vrijdagavond gaf haar nog ontspanning.Want door zaterdagochtend met haar werk bezig te zijn en zondagavond al te anticiperen op de week die zou volgen, miste ze haar broodnodige rust. Doordat ze geen zicht had op minder werk of ondersteuning fantaseerde ze regelmatig aan het opzeggen van haar baan. |
Als je veel werk-gerelateerde spanning ervaart in je vrije tijd, lijkt je baan opzeggen of uit een project stappen een logische oplossing. Soms is weggaan inderdaad de beste optie, maar meestal niet. Je neemt jezelf namelijk mee in de volgende baan of positie en daar kom je vast ook weer situaties tegen waar je tegenop ziet.
Wat helpt dan wel?
Mensen verschillen niet zoveel van elkaar. We hebben allemaal waardering, complimenten en een veilige omgeving om te leven en te werken nodig. We willen graag van nut zijn en bijdragen aan een betere wereld. Daar willen we hard voor werken, maar ook écht kunnen ontspannen en genieten van ons leven.
Als we te veel hooi op de vork hebben genomen of verwachtingen zijn niet helder, gaan we overwerken, piekeren of stressen. Zo komt die essentiële ontspanning in gevaar met alle gevolgen van dien.
Stress verstijft, verhard, verkrampt. Noem eens één ding dat je beter afgaat als je gestrest bent. Zie je wel, niets! Gezonde, leuke spanning (eustress) geeft energie, maar ik bedoel de nare, zenuwslopende, misselijk makende distress. Deze stress heeft eigenlijk maar één gevolg: meer stress. Dat kan nooit de bedoeling zijn toch?
Van buitenaf of van binnenuit
Een stressvolle situatie kan op twee manieren veranderen: van buitenaf of van binnenuit. Wachten op een verandering van buitenaf is het makkelijkst. Zoals:
- een nieuwe droomcollega die je steun en toeverlaat wordt
- een miljoen winnen
- een nieuwe baan
- verhuizen naar een pand aangrenzend aan een kuuroord met sauna
- de introductie stoelmassage op het werk…
Bij veel werknemers blijft het echter in het stadium van fantaseren over deze geweldige veranderingen.
De tweede manier waarop iets kan veranderen is van binnenuit. Bijvoorbeeld door anders tegen een situatie aan te kijken, besluiten om andere gedachten te hebben, of zelfs aansluitend ook ander gedrag vertonen. Nieuw gedrag leidt vanzelf naar andere resultaten.
Anders tegen de situatie aankijken, doe het maar eens! Makkelijker gezegd dan gedaan. Waar begin je met het innemen van meer ruimte voor jezelf en hoe verminder je direct de stress?
Nieuwsgierig hoe je dat doet? Dan vragen we je te wachten tot volgende week voor de De 5 Altijd Resultaat Strategieën van Office Rescue.
Dit artikel is geschreven door Ester van Office Rescue.
Laatste berichten van Ester Braat (toon alles)
- Nooit meer werkstress! Gratis e-book met tips tegen werkstress - 12 november 2017
- Glutenvrije en suikervrije Snickerstaart - 9 april 2016
- Meer energie tijdens het werken – goede Energizers - 2 december 2015
Laat een reactie achter