In de eerste plaats moeten we ons serieus afvragen wat we onder “gezond” verstaan. Van Dale noemt het “niet gekweld door ziekte, verkerend in een toestand van fysiek, psychisch en sociaal welbevinden. ”Dus om gezond te blijven moeten we er alles aan doen om niet ziek te worden, zowel lichamelijk, geestelijk en sociaal. Als we dit voor elkaar hebben dan kunnen we, denk ik, zelfs zeggen dat we “gelukkig” zijn.
Een zwaarbeladen woord waarvan de betekenis van mens tot mens verschillend is. Niet voor niets zijn er zieke mensen die zich gelukkig voelen en lichamelijk gezonde mensen die zich ongelukkig voelen. Het is juist de combinatie die Van Dale beschrijft, fysiek, psychisch en sociaal, die het bereiken van het doel zo moeilijk maakt.
Gezond eten
Voor onze lichamelijke gezondheid kunnen we zelf erg veel doen gezond eten, niet roken, met mate drinken (dus niet de slogans volgen “een uitgebalanceerd dieet is een glas wijn in beide handen” of “ zolang er nog genoeg drank is heb ik geen drankprobleem”).
Voldoende beweging
Sporten of tenminste de ledematen een paar uur per dag bewegen door middel van wandelingen en minstens 7 uur per etmaal slapen. Als we dit allemaal netjes nakomen, zal de kans op ziektes klein blijven en hebben we een derde van ons “geluk” bereikt.
Psychische gezondheid
Wat de psychische gezondheid betreft wordt het een stuk moeilijker. De regels die hier nageleefd moeten worden zijn niet erg duidelijk. Dit komt omdat onze geestelijke gezondheid niet alleen van onszelf afhangt maar ook van onze directe omgeving. Onze familie, vrienden en ons werk, dus ons sociale leven, gooien vaak roet in onze sociale rust en brengen onze psychische gezondheid uit balans.
Voordat we het nest verlaten om zelf een nieuwe familie te stichten moeten we vader, moeder en de rest van de familie accepteren. Vaak zeggen we dat er problemen ontstaan omdat we onze familieleden niet zelf hebben uitgekozen, maar later blijkt vaak dat we zelf ook niet goed kunnen kiezen. Het aantal echtscheidingen in Nederland lag in 2012 op 37% en het CBS heeft hier alleen de officiële echtscheidingen meegeteld! Sinds 1980 is dit percentage ieder jaar hoger geworden.
Met vrienden ligt het anders, die kiezen we zelf uit, en kunnen we ook zelf weer wegsturen. Maar feit blijft dat problemen met vrienden natuurlijk ook onze geestelijke gemoedstoestand drastisch kunnen verstoren.
Geluk op het werk
Tot slot bepaalt natuurlijk ook ons werk in hoge mate onze gezondheid. Don Herold heeft het zo mooi gezegd,
‘Work is the greatest thing in the world, so we should always save some of it for tomorrow.’
Werk kan onze gezondheid in hoge mate verstoren. ‘s Ochtends in de file staan en ‘s avonds weer hetzelfde liedje, wie vindt dit leuk? Vaders en moeders die moeilijk hun privéleven met het werk kunnen combineren. De afhankelijkheid van het geld dat het werk oplevert.
De spiraal waarin we allemaal wel eens in terecht komen, meer geld, meer verplichtingen dus weer meer werk en nog meer geld en nog meer verplichtingen, etc. En dan natuurlijk nog de gespannen relaties met collega´s (die we ook niet zelf hebben gekozen).
Flexibel werken kan deze stress gedeeltelijk oplossen.
Zelf, of in overleg met de werkgever, de werktijden en de werkplek bepalen lost een groot deel van de problemen op. Het werk is op die manier veel beter te combineren met je privéleven ( lees: kinderen en echtgenoot of echtgenote).
Er is altijd een flexibele werkplek bij je in de buurt en de meeste beschikken ook over een kinderopvang. Ook thuiswerken is uiteraard een optie die op het werk besproken kan worden. Geestelijke gezondheid en, wellicht, een beetje meer geluk, komen met flexibel werken wat dichterbij.
Natuurlijk zijn er geen magische regels om gezond te blijven maar als we gezond eten, ons genoeg bewegen, onze familie en vrienden leren te waarderen, flexibel werken en een goede nachtrust hebben, is de kans van slagen op gezond en gelukkig behoorlijk groot.
We bedanken Adriaan Johan Kruis voor dit inspirerende artikel.
Online Psychologenpraktijk Boom zegt
Interessant artikel. Het ligt wellicht ook samen met in hoeverre we ons verantwoordelijk voelen voor ons eigen geluk. Als je het idee hebt dat je de touwtjes goed in handen hebt en al deze aspecten ten goede kunt beïnvloeden, dan kan je wel eens gelukkiger zijn dan iemand die dit gevoel van controle helemaal niet heeft.