Tijdens een werkreisje in Lissabon werd ik door twee jonge vrouwen meegenomen naar de Sephora. Dat is een grote make-up winkel (niet goedkoop) en heel populair bij make-up liefhebbers. Ze hebben ook haarproducten en door een verkoopster werd ik resoluut gewezen op mijn droge haar en de “Gisou haarolie” die ik zeker moest gebruiken. De meiden die mee waren gaven ook aan dat dit inderdaad het beste van het beste was, dus ik kocht dan maar het mini-flesje van bijna 40 euro.
Nu moet ik zeggen, vanaf het moment dat ik het gebruik, ben ik helemaal om. Ik smeer altijd al flink wat olie in mijn haar, maar niets werkt echt goed. En dit werkte meteen perfect. Ik ben er blij mee!
Deze Gisou haarolie heeft overigens niets te maken met jojoba-olie, maar toen ik kort daarna door mijn zus vervolgens werd gewezen op een andere wonderolie voor het gezicht, wat perfect voor mijn droge, schilferige huid is en onder make-up gebruikt kan worden, was ik getriggerd door deze “wonderolies”. De olie die zij bedoelde is kukui-olie, wat ook erg populair is bij bepaalde gebruikers, maar aan de andere kant ook niet echt bekend.
Deze kukui-olie kun je blijkbaar weer het beste mengen met jojoba-olie. Ik was eerlijk gezegd ook niet bekend met jojoba-olie, maar die kwam ik dus prompt tegen bij de drogist. Van drs. Leenarts nog wel, een dermatoloog waar ik zelf toevallig wel eens ben geweest met huidproblemen.
Ik kocht meteen dit flesje met jojoba-olie van drs. Leenarts. Want als zij deze olie verkoopt, is het waarschijnlijk ook echt goed. Ik was benieuwd of het zou bevallen.
De jojoba-olie is is inderdaad een hele fijne, geheel natuurlijke olie, die ik nu zowel op droge plekken op mijn gezicht gebruik (ook onder make-up) en op mijn droge benen. Maar je kunt het voor veel meer gebruiken. Ik vertel je graag over mijn ervaring met jojoba olie in deze blog! Ook vertel ik over de gezondheidsvoordelen van jojoba olie.
Het was een beetje lange inleiding, maar zo kwam ik tot dit onderwerp over jojoba-olie. Misschien ook wel eens leuk om jullie mee te nemen hoe ik aan mijn ideeën kom voor de blogs.
Hier kun je de jojoba-olie van drs Leenarts online kopen
Wat is jojoba-olie?
Jojoba-olie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de Simmondsia chinensis, een struik die groeit in woestijnachtige gebieden zoals Mexico en Arizona. Goed om te weten: ondanks de naam is jojoba-olie eigenlijk geen echte olie, maar een vloeibare was. Dit maakt het uniek in vergelijking met andere plantaardige oliën.
De samenstelling van jojoba-olie lijkt sterk op talg, de natuurlijke olie die onze huid aanmaakt. Hierdoor wordt het uitstekend door de huid opgenomen en kan het helpen bij het herstellen van de natuurlijke balans van de huid.
Waarvoor kun je jojoba-olie gebruiken?
Jojoba-olie staat bekend om zijn veelzijdigheid. Het kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zowel voor huid- als haarverzorging.
Voor de huid
- Hydratatie: Jojoba-olie is een perfecte moisturizer, omdat het snel intrekt en de huid diep voedt zonder een vettig laagje achter te laten.
- Droge plekken: Het helpt schilferige en droge huid te verzachten, bijvoorbeeld onder make-up of op droge benen.
- Acnegevoelige huid: Omdat jojoba-olie niet-comedogeen is (verstopt de poriën niet), is het geschikt voor mensen met een vette of acnegevoelige huid.
- Anti-aging: Het bevat veel vitamine E en antioxidanten die helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.
Voor het haar
- Droge punten: Jojoba-olie kan worden aangebracht op droge of gespleten haarpunten om het haar te verzachten en glans te geven.
- Hoofdhuid: Het helpt bij een droge, geïrriteerde hoofdhuid en kan roos verminderen.
Voor andere toepassingen
- Lippenbalsem: Een paar druppels jojoba-olie houden je lippen gehydrateerd.
- Nagelriemen: Masseer de olie in droge nagelriemen om ze zachter te maken.
- Make-up remover: Jojoba-olie is zacht genoeg om zelfs waterproof make-up te verwijderen.
De jojoba-olie van drs Leenarts die ik heb, is een flesje met een pipetje. Dus met een pipetje kun je makkelijk enkele druppels gebruiken. Het is makkelijk doseren, al werkt mijn pipetje vaak niet echt lekker is mijn ervaring. Dat geldt trouwens ook voor het pipetje van mijn Gisou haarolie. Maar als je dat voor lief neemt, is het wel makkelijk dat je nooit te veel gebruikt.
De jojoba olie trekt inderdaad snel in mijn huid, dat is heel fijn. Andere oliesoorten bleven vaak als een laagje op mijn huid liggen. Ook mijn haren worden er niet vettig door als ik de punten inwrijf met jojoba olie. Maar dat is denk ik wel heel persoonlijk. Ik heb erg droog haar dat snel pluist.
Ik gebruik de olie nu ook in combinatie met een milde crème. Ik ben allergisch voor ingrediënten in veel crèmes dus het is altijd een zoektocht. Ook na het insmeren met de crème houd ik wel eens droge, schilferige plekjes. Als ik dan toch foundation gebruik (neem een goede vegan foundation bij huidproblemen!), dan werd het korrelig. Door wat jojobaolie rond mijn neus te smeren of tussen mijn wenkbrauwen, voorkom ik dat nu. Echt fijn!
(Ja, ja, ik weet het. Eigenlijk is een foundation ook niet goed voor mijn huid, maar na een lange zoektocht, heb ik een foundation die ik goed lijk te verdragen. Ik gebruik het overigens niet dagelijks.)
Waarom is jojoba olie een gezonde keuze?
Jojoba-olie heeft unieke eigenschappen die het een gezonde keuze maken voor zowel huid als haar:
- Hypoallergeen: Het is veilig voor bijna alle huidtypes, ook voor de gevoelige huid.
- Antibacterieel: De olie bevat natuurlijke antibacteriële eigenschappen, waardoor het kan helpen bij acne en huidirritaties.
- Rijk aan antioxidanten: Jojoba-olie bevat vitamine E, wat helpt om de huid te beschermen tegen vrije radicalen en vroegtijdige veroudering.
- Lang houdbaar: Omdat het een vloeibare was is, oxideert jojoba-olie niet snel, waardoor het lang houdbaar blijft.
Tips voor wie jojoba olie wil kopen
Als je jojoba-olie wilt aanschaffen, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit. Hier zijn een paar tips:
- Kies voor pure jojoba-olie
Zorg ervoor dat je een product koopt dat 100% pure jojoba-olie bevat, zonder toevoegingen zoals parfum, alcohol of andere chemicaliën. - Koudgeperste olie
Koudgeperste jojoba-olie is van de hoogste kwaliteit, omdat de voedingsstoffen beter behouden blijven tijdens het productieproces. - Eerlijke herkomst
Let op of de olie afkomstig is uit duurzame en ethisch verantwoorde teelt. Dit wordt vaak vermeld op het etiket. - Let op keurmerken
Een biologische certificering of keurmerk kan een extra garantie zijn voor een hoogwaardig product.
Interessante feitjes over jojoba olie
- Jojoba-olie is waterafstotend: Het wordt gebruikt in sommige natuurlijke zonnebrandmiddelen vanwege de beschermende eigenschappen.
- Een remedie tegen huidaandoeningen: Inheemse volkeren gebruikten jojoba-olie al eeuwen geleden om brandwonden en huidirritaties te behandelen.
- Uniek moleculair profiel: Door de wasachtige structuur bederft jojoba-olie bijna nooit, waardoor het lang fris blijft.
- Dierproefvrij: Pure jojoba-olie wordt vaak gebruikt in veganistische en dierproefvrije verzorgingsproducten.
Heb jij ook ervaring met jojoba-olie? Of een van de andere oliën die ik hierboven noemde? Ik ben heel benieuwd, wil je het hieronder delen?
Diverse merken hebben 100% pure jojoba olie in hun assortiment:
Naturapharma
drs Leenarts
Cruydhof
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Jojoba Olie: waarom is dit zo goed voor huid en haar? - 3 januari 2025
- Afvallen in 2025: Wat is de gouden formule? - 29 december 2024
- Voeding, beweging, gezondheid en wellness: Trends voor 2025 - 25 december 2024
Laat een reactie achter