Het nieuwste boek van de bekende food- en lifestyle coach Marjolein Dubbers gaat over voeding en ons immuunsysteem. In deze tijd van corona een belangrijk thema. Denk je nu, waar ken ik Marjolein Dubbers ook alweer van? Zij is vooral bekend van de Energieke Vrouwen Academie en heeft al meerdere boeken op haar naam staan. De boeken, met name voor vrouwen bedoeld, gingen vooral over voeding, meer energie en hormonen.
Haar nieuwste boek heet Voeding & Immuunsysteem. In het boek vind je antwoorden op vragen als:
- Hoe werkt het immuunsysteem?
- Hoe verbeter je je immuunsysteem?
- En welke voedingsstoffen helpen daarbij?
Wat kun je lezen in het nieuwste boek Voeding & Immuunsysteem?
Ten eerste word ik blij van het handzame formaat en de prachtige vormgeving. Dat zegt natuurlijk niks over de inhoud, maar ik vind het toch wel belangrijk dat een boek uitnodigend is om te lezen.
Als je alleen al snel door het boek bladert, blijft je blik steeds hangen bij bepaalde teksten, quotes en ook recepten. De recepten die vind je verdeeld door het boek. Het is zeker geen kookboek, maar het is een leuke aanvulling.
Al die informatie, oneliners en recepten, enzovoort, hebben een kleine valkuil. Je leest het eigenlijk niet als een boek. Ik mis een lijn, maar dat kan ook een verademing zijn. Want je pakt er meteen uit wat je aanspreekt, of wat je opvalt. Bijvoorbeeld de informatie over tomaten (hoofdstuk 8).
Tomaten, verrassend gezond!
In hoofdstuk 8 houdt Marjolein Dubbers dus een groot pleidooi voor, met name, verwarmde tomaten. Die zijn heel goed voor je gezondheid. Dat verwarmde tomaten beter zijn, vind ik eigenlijk wel goed nieuws, want ik vind koude tomaten niet zo heel erg lekker.
De verwarmde tomaten kun je het beste eten in combinatie met gezonde vetten, zoals olijfolie. Dit in verband met de antioxidant lycopeen in tomaten (= ontstekingsremmer). Lycopeen is alleen in vet oplosbaar en je lichaam neemt dit beter op met vet en na verhitting. Je hoeft het niet speciaal warm te eten, maar de tomaten moeten wel verhit zijn geweest. Marjolein Dubbers geeft aan dat hierdoor veel kant-en-klare tomatenproducten, die altijd verhit zijn, eigenlijk ook nog heel goed voor je zijn, omdat je hier relatief gezien nog steeds hoge concentraties lycopeen in vindt. Zelfs voor ketchup geldt dit…. Alleen dan is het jammer dat het zoveel suiker bevat, dat maakt het weer erg ongezond. En, waarschuwt Marjolein Dubbers, eet geen kant-en-klare producten uit blik. Het hoe en waarom vind je in dit boek (overigens wordt alles heel kort en bondig omschreven, dus geen eindeloze teksten).
Ik ga toevallig zo weer een lekkere, verse tomatensoep maken, dus dat zit helemaal goed! Aansluitend in dit hoofdstuk over tomaten, vind je trouwens een fantastisch recept voor een Franse tomatentaart.
Immuunsysteem én voeding
Informatie over bepaalde soorten voeding én gezondheidsproblemen die komen door een minder werkend immuunsysteem, worden afwisselend beschreven in dit boek. Daarnaast ook hoofdstukken met tips hoe je je immuunsysteem kan verbeteren op andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan periodiek vasten en het innemen van voedingssupplementen.
Specifieke gezondheidsproblemen die beschreven worden, zijn o.a. stille ontstekingen, auto-immuunziektes en de lekkende darm.
Het deel over supplementen (hoofdstuk 6) vind ik ook erg interessant. We weten wel dat verse voeding minder voedingsstoffen bevat dan vroeger, maar wat Marjolein in haar boek aangeeft, is ronduit schokkend. Ook al eet je helemaal gezond, dan is dus toch nog de kans groot dat je onvoldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. En dat maakt hongerig, staat in het boek. Marjolein geeft aan dat we ons beter kunnen richten op voedingsstoffen in plaats van calorieën. Dus de voeding die je eet moet voldoende voedingsstoffen bevatten, anders blijft je lichaam alleen maar om meer vragen. Je kunt met voedingssupplementen alleen extra ondersteuning geven, het is geen vervanging voor een gezonde maaltijd. In dit hoofdstuk beschrijft Marjolein Dubbers ook welke vitamines en mineralen zij aanraadt als supplement.
Tip: lees ook onze boekreview over het boek ‘Eet meer energie’, van Marjolein Dubbers
Praktische informatie
Je kunt dit boek van bladzijde 1 t/m bladzijde 173 lezen, maar je kunt ook steeds een stukje lezen uit dit boek. Ik pakte er steeds een stukje uit en daardoor blijft er veel hangen. Soms toch complexe materie, maakt Marjolein Dubbers heel begrijpelijk, zonder enorm lange uitleg. Dat vind ik echt een compliment waard.
Verder vind ik de vormgeving ook bijzonder fijn. Daar begon ik mijn verhaal al mee, maar dat wil ik nog een keer benadrukken. Je ziet in een oogopslag waar het om gaat en voor de zekerheid worden sommige woorden ook nog eens rood omcirkeld. Het is niet saai en je vliegt er door heen. Maar toch blijft het wel hangen. Dat is inspirerend. Het boek is hardcover en met dik, wit papier.
Dit boek stond vrijwel direct in de Top 10 van gezondheidsboeken (jan/feb 2021). Wat mij betreft, is dat terecht. Voor de prijs hoef je het immers ook niet te laten. Een waardevol en kwalitatief mooi boek voor een bescheiden prijs.
Koopinformatie
Titel: Voeding & Immuunsysteem
Ondertitel: ontdek de energie om een leven te creëren waar je verliefd op wordt
Auteur: Marjolein Dubbers
Foodfotografie: Eva Snijders
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 978 90 215 7822 4
Aantal bladzijden: 173
Prijs: 15,99
Te koop bij de boekwinkel of online via o.a. Bol.com en Bruna
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter