Pijn aan het stuitje kan enorm vervelend zijn. Het kan echt een belemmering zijn in je dagelijkse leven, waardoor je bepaalde taken misschien niet meer uit kan voeren. Ook kan pijn aan stuitje ervoor zorgen dat je iedere dag met intense pijn leeft, wat als gevolg heeft dat je ook minder goed in je vel zit.
Je zult je de volgende dingen vast afvragen: waar komt deze pijn vandaan? Wat is de oorzaak en het allerbelangrijkste, hoe kom ik er vanaf? Het is volkomen normaal dat deze vragen door je hoofd spoken. Ben je benieuwd naar de antwoorden? Lees dan verder!
Wat zijn de oorzaken van stuitpijn?
Pijn aan het stuitje kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal oorzaken die voor pijn aan het stuitje kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld een val of breuk uit het verleden, een ontsteking, zwangerschap, een bevalling of zelfs een verkeerde houding.
Soms is het helaas ook niet te herleiden waar de pijn vandaan komt.
De meest voorkomende oorzaak is scheefstand. Het stuitje is namelijk het aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier. Hier hecht veel peesweefsel aan vast wat voor kracht transport en stevigheid rond de bekken, en langdurige spanning op het spier- en peesweefsel zorgt ervoor dat het weefsel geprikkeld raakt.
Ontsteking door veel zitten
Tegenwoordig werken steeds meer mensen vanuit een computer of laptop. Super fijn, makkelijk en handig, maar door deze zittende beroepen is de kans op een botvliesontsteking wel groter.
Doordat je lang zit tijdens het werken, kun je een verkeerde houding aannemen. Door een verkeerde zithouding aan te nemen kun je het stuitje overbelasten. Hierdoor kan het botvlies gaan ontsteken, waardoor het stuitje een stukje kan verschuiven.
Hoe vaker jij in deze verkeerde zithouding aanneemt, hoe pijnlijker het wordt en hoe lastiger het is om de pijn weg te nemen.
Het is dus echt enorm belangrijk dat je goed op je zithouding let. Mocht je hiervoor dingen nodig hebben, dan kun je dit aangeven bij je leidinggevende. Jouw werkgever moet er namelijk voor zorgen dat jij in een veilige werkomgeving aan de slag kunt.
Stuitpijn behandeling en oefeningen
Stuitpijn kan op verschillende manieren verholpen worden. Bij stuitpijn wordt altijd eerst gekeken wat eventueel de oorzaak is van de pijn. Vanuit daar wordt gekeken naar een passende oplossing.
Vaak wordt er doorverwezen naar een fysiotherapeut, een manueel therapeut of een bekkenbodemtherapeut. Tijdens de behandelsessies met deze therapeuten worden er verschillende oefeningen uitgevoerd die de pijn al binnen 2 tot 5 behandelingen weg kan nemen.
Soms moet het stuitje operatief door een chirurg worden verwijderd. Dit is een heftige operatie met een pijnlijk en lang nazorgtraject. Hierdoor wordt deze operatie ook alleen gedaan wanneer bovenstaande oefeningen/behandelingen geen oplossing biedt.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter