Op zoek naar een vergoeding voor plastische chirurgie? Dit is helaas niet zo gemakkelijk. De basisverzekering vergoedt plastische chirurgie alleen als het medisch noodzakelijk is. Waar trekt een verzekeraar de grens en wat betekent dit voor jou?
Wanneer is iets medisch noodzakelijk?
Bij plastische chirurgie kunnen we onderscheid maken tussen drie categorieën:
1. Medisch noodzakelijk
In sommige gevallen krijg je plastische chirurgie vergoed uit de basisverzekering. Je moet hiervoor altijd een medische indicatie van je arts hebben en toestemming van je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar zal in de meeste gevallen alleen toestemming geven als de behandeling niet onnodig duur is in vergelijking tot de alternatieven en als de klacht of verminking ook echt minder wordt.
In de volgende situaties kom je in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering:
- Je hebt een afwijking in je uiterlijk waardoor je duidelijk beperkt bent in je lichamelijk functioneren.
- Je hebt een verminking door een ziekte, ongeval of geneeskundige verrichting. Het gaat dan om een ernstige misvorming van een lichaamsdeel.
- Je hebt een aangeboren misvorming zoals een spleet in je lip, kaak of gehemelte. Een misvorming van de botten in je gezicht of geboortevlekken.
- Een correctie van je uiterlijke primaire geslachtsdelen bij een vastgestelde transseksualiteit (met uitzondering van een borstvergroting).
Dit zijn niet alle voorbeelden. Ook zitten er nog enkele voorwaarden aan verbonden. Overleg altijd met je huisarts en zorgverzekeraar voordat je plastische chirurgie laat uitvoeren.
2. Niet medisch noodzakelijk, maar ook niet cosmetisch
Sommige correcties zijn niet direct medisch noodzakelijk, maar zijn ook niet cosmetisch. Denk bijvoorbeeld aan een ooglidcorrectie, buikwandcorrectie of correctie van flaporen. In een paar specifieke situaties worden deze behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. In alle overige situaties kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.
Voorbeeld: een ooglidcorrectie valt niet onder de basisverzekering. Maar heb je last van ernstige gezichtsbeperking door verslapping of verlamming van het bovenooglid? Dan krijg je de kosten waarschijnlijk wel vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor heb je een verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig en toestemming van je verzekeraar.
3. Cosmetisch
Wil je op eigen initiatief een cosmetische ingreep ondergaan? Bijvoorbeeld omdat je een grotere cupmaat wilt of omdat je niet blij bent met een bepaald deel van je uiterlijk? Dan krijg je dit niet vergoed vanuit je zorgverzekering. Zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering vergoedt dit niet. Je betaalt de kosten helemaal zelf.
Veranderingen in 2017
Er zijn drie vergoedingen die het afgelopen jaar niet werden vergoed vanuit de basisverzekering maar die in 2017 terugkomen. Het gaat om de vergoeding voor een borstprothese bij man-vrouw transgenders en vrouwen zonder borstvorming, de ooglidcorrectie en de medisch noodzakelijke besnijdenis.
Tips & trucs rondom plastische chirurgie
Ga je volgend jaar naar de plastisch chirurg? Let dan op de volgende dingen:
- Gecontracteerde zorg
Heb je een vanuit de basisverzekering recht op plastische chirurgie en ook toestemming van je verzekeraar? Dan krijg je de kosten vergoed. Let wel goed op de contracten die je zorgverzekeraar heeft afgesloten met je zorgverlener. Iedere verzekeraar werkt met gecontracteerde zorgverleners. Ga je naar een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft? Dan krijg je misschien niet de hele rekening vergoed. Benieuwd of jouw zorgverlener gecontracteerd is? Independer heeft een mooie contracteringstool. - Niet meer betalen dan je vergoed krijgt
Kom je vanuit de basisverzekering niet in aanmerking voor plastische chirurgie? Dan kun je hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Kijk goed naar de dekking die de aanvullende verzekering biedt. Sluit je namelijk een aanvullende verzekering speciaal voor de vergoeding voor plastische chirurgie af? Dan betaal je in sommige gevallen meer premie dan je vergoed krijgt uit de verzekering.Sommige aanvullende verzekeringen bieden een 100% vergoeding. Bij deze verzekering is het natuurlijk afhankelijk van de soort ingreep die je nodig hebt. Betaal je per jaar € 600,- aan premie voor een aanvullende verzekering en kost de ingreep maar € 300,-? Dan betaal je dus meer premie dan de vergoeding die je krijgt en kun je beter geen aanvullende verzekering afsluiten en de ingreep zelf betalen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter