Deze ‘clean out the fridge’-shakshuka is een eenvoudig Midden-Oosters geïnspireerd eenpansgerecht waar je alle groenterestjes in kwijt kan. Het is een vegetarisch, koolhydraatarm recept uit het boek Low Carb on a budget van Julie Van den Kerchove en we mogen het hier delen. Julie ken je misschien ook wel van haar Instagramaccount?
Julie geeft aan: “Hier gebruikte ik zongerijpte tomaten, paksoi, rode ui en basilicum voor een creatieve zomerse versie.”
Maar je kunt dus ook experimenteren met andere ingrediënten die je nog hebt liggen. De basis voor shakshuka is ei en dat bak je met groenten. Deze shakshuka kun je eten in combinatie met zonnebloempitbrood of zadencrackers. Deze koolhydraatarme recepten vind je ook in haar koolhydraatarme kookboek.
Ook een suggestie voor een bijgerecht bij de shakshuka, is dit koolhydraatarme notenbrood.
Hoe maak je een koolhydraatarme, vegetarische shakshuka?
Voorbereiding: 10 minuten – Baktijd: 10 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 g groenterestjes (zie tips hieronder)
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 6 eieren
- zwarte peper en zeezout
- optioneel: 1 ui, 1 teentje knoflook
- 1 handvol verse kruiden, 2 eetlepels pitten (voor de afwerking)
Bereidingswijze:
- Snijd de groenten in kleinere stukken en bak ze beetgaar in de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak eventueel ook een versnipperde ui en een teentje knoflook mee.
- Maak tussen de groenten zes kuiltjes en breek er voorzichtig de eieren in. Laat de eieren 3 à 4 minuten zachtjes garen, tot het eiwit gestold is. Het eigeel mag vloeibaar blijven. Kruid bij met peper en zout.
- Je kunt de eitjes ook lichtjes pocheren door een deksel op de pan te zetten zodra je de eitjes hebt toegevoegd.
- Werk de shakshuka af met verse kruiden zoals basilicum, peterselie, oregano… en wat pompoen- of zonnebloempitten, eventueel licht geroosterd.
Houdbaarheid: tot 2 dagen in de koelkast.
Tips & tricks van Julie van den Kerchove
- Voor een lowcarb-shakshuka kan je groenten gebruiken zoals courgette, venkel, broccoli, bloemkool, paksoi, warmoes, boerenkool, andijvie, spinazie, tomaat, champignons.
- Voor een koolhydraatboost-shakshuka kan je kiezen voor zoete aardappel, pompoen, pastinaak, aardpeer of andere zoete knollen.
Voedingswaarde (per persoon, met paksoi, tomaat en courgette):
Koolhydraten 5,9 g, Vezels 2,6 g, Eiwitten 19,8 g, Vetten 28,1 g, Calorieën 362 kcal
Lees hier onze review over het boek Low carb on a budget
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter