Ruziemaken doe je vaak met de mensen waar je het meest omgeeft: je familie, je geliefde, je vrienden, misschien sommige kennissen? Vaak ontstaat een ruzie omdat iemand iets van of over jou vindt, waar je het niet mee eens bent.
Soms ontstaat een ruzie omdat iets als kwetsend wordt opgevat, wat de ander niet zo heeft bedoeld.
Soms ontstaat ruzie, vaak eigenlijk, omdat je elkaar niet begrijpt of elkaar niet wil begrijpen. Dat is ontzettend jammer, want een ruzie maakt zo veel meer stuk dan goed is.
Ik heb een filosofie achter ruzie, omdat ik merk dat mensen elkaar vaak niet begrijpen tijdens een ruzie. Daar vertel ik in deze blog meer over. Heb ik nooit ruzie met mensen? Helaas niet. Maar ik weet wel waar een ruzie door ontstaat en ik ga zelf ook proberen deze voortaan te voorkomen.
Hoe ontstaan heftige ruzies?
Heftige ruzies ontstaan alleen als je echt om mensen geeft. Geef je niet of minder om mensen, dan heb je sneller de neiging om te denken; “Zoek het uit!” soms zeg je dit ook, in een ruzie, maar je weet zelf ook wel dat je dat dan niet meent.
Het probleem in een ruzie is vaak dat beiden partijen elkaar niet los kunnen laten, niet vrij kunnen laten en elkaar even niet begrijpen. Het is dan het beste om rustig te blijven, maar als één iemand blijft trekken aan de ander, dan gaat de ander ook weer trekken aan de ander. Kortom: ruzie ontstaat.
Het is zo jammer dat er ruzies ontstaan, omdat we niet eerlijk willen zijn naar onszelf of omdat we te veel geven om de ander. Soms kan de ander namelijk iets zeggen wat zo erg waar is, dat het je zo frustreert, dat je je afreageert op de ander, maar eigenlijk ben je op zo’n moment gewoon boos op jezelf. Vaak weet je dit ook, maar soms ben je te koppig om dit toe te geven…
Ik weet als geen ander dat ik koppig kan zijn, iets waar ik vaak spijt van heb, maar ik weet ook dat je het altijd moet uitpraten, omdat woede je anders kan verteren… iets wat je niet wilt.
Kijken naar jezelf tijdens een ruzie
Probeer in een ruzie altijd naar jezelf te kijken, hoe moeilijk ook, maar probeer het. Als de ander jou even niet begrijpt, kan jij tenminste proberen om de ander te begrijpen. Moet je hierdoor soms je eigen ego inslikken? Ja. Maar dit is uiteindelijk wel beter. Voor jou en voor de ander. En als je echt geeft om iemand, dan wil je toch geen ruzie hebben?
Neem tijd voor jezelf
Als je merkt dat je voelt dat het niet lukt om een ruzie op te lossen, neem dan tijd voor jezelf. Dit lukt niet gelijk, maar uiteindelijk lukt het wel. Mocht je ooit de ruzie willen oplossen, dan zal de ander daar echt wel klaar voor zijn, maar goed… alleen als die ander ook genoeg tijd heeft gehad om erover na te denken. Niet eerder. Moeilijk… ontzettend moeilijk… ook voor mij, maar wel waar.
Een ruzie komt van twee kanten
Een ruzie komt nooit door één iemand. Besef je dit ook. Jij doet dingen fout, de ander doet dingen fout. Iedereen doet dingen fout. Dat is het leven. Als je er echt niet uitkomt, laat elkaar dan los. Dat is beter voor beiden partijen. Moeilijk, heel moeilijk, zeker als je om iemand geeft, maar probeer elkaar echt te laten. Lukt niet gelijk de dagen na de ruzie, maar uiteindelijk wel.
Mocht er ooit een moment zijn dat je toe geeft aan jezelf wat je zelf fout hebt gedaan en de ander heeft dit ook, dan kom je wel weer tot elkaar.
Sommigen dingen zijn namelijk meant to be, sommigen dingen niet. Sommigen vrienden zijn langer vrienden, sommige familieleden zijn familieleden voor altijd, sommige liefdes zijn liefdes voor altijd, maar soms ook niet.
Maar één ding: laat woede op jezelf nooit iets verpesten wat er had kunnen zijn. In een relatie, een vriendschap of in een familielid. Moeilijk, heel moeilijk is het wel om je ego los te laten soms… maar wel van belang.
Ruzie is het niet waard. Nooit is een ruzie het waard. Krijg je nooit meer ruzie met iemand in je leven? Nee helaas niet. Maar probeer wel de filosofie te begrijpen.
Laatste berichten van Emily Faber (toon alles)
- Geluk is beseffen dat je niet altijd gelukkig kunt zijn - 1 oktober 2024
- Je authentieke “zelf” leren kennen | 10 tips! - 26 augustus 2024
- De gezondheidsvoordelen van aardig zijn - 4 juli 2024
Laat een reactie achter