• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Is chocolade goed of slecht?

Is chocolade goed of slecht?

Gepubliceerd op: 20 juni 2024 - Door Emily Faber | Leestijd ca. 3 minuten

Misschien herken je het wel: je hebt een hele dag gewerkt en je komt moe thuis van werk. Het enige wat je dan nog wilt, is met een goed kop thee op de bank en een lekker groot stuk chocolade erbij.

Je voelt je misschien schuldig na afloop, want doordat het zo lekker was heb je toch iets teveel van de chocolade opgegeten. Hoewel ik niet zou aanraden om een hele reep chocolade op te eten, is een stukje chocolade op zijn tijd helemaal niet erg. Het schijnt, volgens de wetenschap, zelfs goed voor je te zijn. Waarom? Dat ga ik jullie vertellen.

Waarom is chocolade goed voor je?

In chocolade zitten flavanolen en antioxidanten die kunnen helpen tegen beschadigingen aan cellen en weefsels. Flavanolen staan onder andere ook bekend als stofjes (organische bindingen) die stress tegen zouden kunnen gaan.

Chocolade goed of slecht voor je?

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat bij een dagelijkse inname van ongeveer 200 milligram flavanolen afkomstig uit cacao dit zorgt voor een positief effect op de elasticiteit van je bloedvaten. Daarnaast bevat cacao ook het zogenaamde knuffelhormoon oxytocine, waardoor je een gelukzalig gevoel krijgt na het stukje eten van chocolade (bron).

Nou is het wel zo dat er verschillen bestaan tussen pure chocolade, witte chocolade en melkchocolade. Het belangrijkste verschil hiertussen is de hoeveelheid suiker.

Over het algemeen bevat witte chocolade meer suiker, waardoor het ook zoeter smaakt. Pure chocolade, hoewel het misschien het bitterst is, is de gezondste keuze. Het kan ook heel lekker zijn! Zeker als je het combineert met wat vers fruit. Als je pure en ongezoete cacao gebruikt, kun je hiermee ook een lekkere smoothie maken.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • 200 ml magere yoghurt
  • 2 eetlepels cacao
  • een flinke hand bevroren bosbessen of frambozen
  • voor extra eiwitten en een lekkere smaak kun je hier nog een scoop vanille eiwitpoeder aan toevoegen

Mix alles tot een lekkere smoothie.

Of nog beter: brokkel een klein beetje pure chocolade in je muesli bij de yoghurt. De keuze is reuze! Sowieso is het lekker om je tussendoortjes af te wisselen. Neem de ene keer een stuk chocolade en de andere keer een banaan. Zo eet je afwisselend, maar geniet je ook.

Hier vind je nog een recept en tips over pure chocolade.

Is chocolade slecht voor je?

Natuurlijk heeft chocolade eten ook zijn keerzijde. In grotere mate bevat het veel onverzadigd vet, wat het cholesterolgehalte in je bloed kan verhogen. Daarnaast bevat het veel suiker, maar dit verschilt per merk chocolade. Je kan hier dus ook zeker opletten als je in de supermarkt op de snoepafdeling bent.

Sommige merken chocolade bevatten nou eenmaal veel meer suiker en vetten dan andere merken. Eet dus zeker niet elke dag een hele reep, want dat is vanzelfsprekend niet gezond. Maar dit geldt natuurlijk voor alle voedingsmiddelen. Eet nooit teveel van iets.

Maar als je een stukje chocolade combineert met gezonde voeding en bijvoorbeeld een lekkere wandeling… dan heb je natuurlijk een win win situatie.

De volgende keer, als je dus weer lekker op de bank zit en je even bijkomt na een dagje vergaderen, tillen of typen… eet dat stukje chocolade! Maar dan puur en let erop dat er zo min mogelijk suiker in zit. Dan hoef je je er niet schuldig over te voelen.

Een stukje chocolade op zijn tijd kan helemaal geen kwaad en kan zelfs heel goed voor je zijn.

Hmm… ik ga nu toch nog even dat stukje chocolade pakken wat is blijven liggen 😉

PS Leer hoe je zelf chocolade kunt maken.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Zwarte chocolade gezond?
    Zwarte chocolade gezond?
  • chocolade taart met kersen en mascarpone
    Chocolade taart met kersen en mascarpone
  • Chocolade-met-sinaasappel snippers
    Chocoladereep met sinaasappelsmaak, makkelijk zelf maken!
  • chocolade-met-gepofte-rijst
    Chocolade met gepofte rijst, een gezond zoet tussendoortje
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My LinkedIn profile

Emily Faber

Emily Faber is iemand die graag anderen helpt, schrijft, houdt van koken, reizen en haar familie en vrienden. Op onze site schrijft ze blogs over van alles wat haar bezig houdt.
My LinkedIn profile

Laatste berichten van Emily Faber (toon alles)

  • Laatste blog van Emily: de kracht van ervaringen - 9 maart 2025
  • De kracht van vrijwilligerswerk: geluk door anderen te helpen - 17 februari 2025
  • Eten werd mijn vijand, totdat ik mezelf terugvond - 29 januari 2025

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: chocolade

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze wekelijkse update!


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.

<script>” title=”<script>
<script>

<style>

  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Griekse Yoghurt, hoe gezond is dat nou eigenlijk?
  • Tips voor het afvallen met eiwitten
  • Mango-Kokos-Sorbet: Gezond en lekker Ninja Creami recept
  • Goede HIIT training voor het verminderen van buikvet​
  • Microplastics in je kleding en je huis? Dit betekent het voor je gezondheid

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op Facebook Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram

© 2025 Goed Eten Gezond Leven