Je kent het wel: even een boek lezen, aan het werk achter je laptop of een appje versturen op je telefoon. Doordat we steeds meer dingen van dichtbij bekijken, neemt het aantal mensen dat bijziend is toe.
Heb je geen idee wat bijziendheid is en hoe je het kunt voorkomen? In dit artikel vertellen we je wat bijziendheid is, wat de oorzaken zijn en wat je ertegen kunt doen.
Hoe werken je oogspieren?
Om te begrijpen wat bijziendheid is, is het belangrijk om te weten hoe je oog werkt. De spieren rondom je ooglens zijn de hele dag bezig met scherp stellen: dichtbij, veraf en alles ertussenin. Deze spieren bollen op en hoe boller je lens, hoe beter je dingen van dichtbij kunt zien. Door in de verte te kijken gebeurt juist het tegenovergestelde. Je oogspieren ontspannen en je lens wordt weer plat. Doordat hier nauwelijks inspanning voor nodig is, komen je ogen tot rust.
Hoe ontstaat bijziendheid?
Bijziendheid (ook wel myopie genoemd) is een oogafwijking waarbij je voorwerpen van dichtbij wel duidelijk kunt zien, maar dingen van veraf juist wazig ziet.
Vaak hebben mensen niet gelijk door dat ze bijziend zijn, omdat ze de dingen om zich heen wel goed kunnen zien. Het lezen van WhatsApp-berichtjes gaat bijvoorbeeld prima, maar de ondertiteling lezen op je televisie wordt al een stuk lastiger.
Bijziendheid is deels erfelijk bepaald, maar je levensstijl heeft er zeker ook invloed op. Het risico op bijziendheid wordt namelijk verhoogd door onder andere veel binnen zitten, naar beeldschermen turen en veel boeken lezen, omdat je dan telkens op korte afstand kijkt. Hierdoor wordt je oogbol langzaam ovaal, terwijl deze rond hoort te zijn.
Hoe kun je bijziendheid voorkomen bij jongeren?
Alhoewel bijziendheid erfelijk kan zijn, kun je de kans op bijziendheid verkleinen bij kinderen en jongeren tot twintig jaar. Zo is het belangrijk om na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte te kijken. Zo kunnen je ogen weer even tot rust komen. Probeer ook elke dag minstens 2 uur buiten te zijn. Het daglicht is namelijk erg belangrijk voor je ogen.
Als je buiten bent wordt er een stofje aangemaakt dat zorgt dat je oog rond blijft en de cellen niet beschadigen. Ga bijvoorbeeld even wandelen of lekker sporten in een park. Ten slotte is het belangrijk om 50 tot 70 centimeter afstand te houden van je beeldscherm.
Hoe behandel je je bijziendheid?
Zoals je misschien al weet, is een bril één van de manieren waarop bijziendheid wordt behandeld. Naast alle mooie leesbrillen kun je bij de opticien terecht voor brillen voor bijziendheid. Je kunt er ook voor kiezen om lenzen te dragen. Er zijn zelfs lenzen die zowel bij- als verziendheid corrigeren. Een andere mogelijk is het laseren van je ogen of een operatieve behandeling.
Laat je, voordat je een beslissing maakt, informeren door een opticien, optometrist of oogarts om te bepalen welke behandeling het beste bij jou past.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter