Bij intermittent fasting denk je misschien aan weinig eten. Dat heb ik ook wel eens gedacht. Maar als je de weekmenu’s ziet in het boek Intermittent fasting doe je zo!, van Hannah Vreugdenhil, dan weet je dat je beslist geen honger hoeft te leiden. Haar weekmenu’s gaan uit van niet eten tussen 8 uur ’s avonds en 12 uur ’s ochtends. Hieronder deel ik graag een dag met je, zodat je kunt zien hoe veel je mag eten. In het boek staan maar liefst 16 weekmenu’s. Acht voor de zomer, acht voor de winter. En als ik de indeling zie en wat je mag eten, dan ben ik enthousiast, erg enthousiast!
Hannah Vreugdenhil over Intermittent Fasting
In het nieuwe boek van Vreugdenhil, vertelt zij uitgebreid wat intermittent fasting is, in welke vorm je het kunt doen en hoe je het moet aanpakken. Interessant is ook haar ervaring met deze manier van vasten. Toen zij een poosje aan periodiek vasten deed, volgens de 16:8 methode (16 uur vast, 8 uur eten) ontdekte zij deze voordelen:
- Ze kreeg meer energie
- Ze kreeg een betere focus
- Haar huid verbeterde
- Ze kwam tot betere sportprestaties
- Ze viel 7 kilo af.
- Ze had geen ‘moodswings’ en buikkrampen meer.
- Ze voelde zich rustiger (mentaal en lichamelijk)
- Ze kreeg meer tijd door de routines die ze heeft opgebouwd.
Wel geeft ze aan dat je goed moet kijken hoeveel kilocalorieën voor jou geschikt zijn als je overgaat op een nieuw eetschema. Zo geeft zij enkele keren aan dat haar vriend met een lengte van 2 meter, nu eenmaal meer kilocalorieën op een dag kan eten, dan zijzelf. Volgens het Voedingscentrum heeft een vrouw gemiddeld 2000kcal per dag nodig en een man 2500kcal. Dat is een gemiddelde, dus afhankelijk van jouw lichaamsbouw en bijvoorbeeld je activiteitsniveau kan dat aantal bij jou wat lager of hoger liggen.
Weekmenu’s voor intermittent fasting
Het grootste deel van het boek bestaat uit de weekmenu’s. Ik ben niet altijd een voorstander van weekmenu’s, omdat het je ook min of meer vastlegt. En ik houd van mijn vrijheid. Toch moet ik ook concluderen dat een goed weekmenu geen kwaad bij mij kan, omdat ik nog wel eens de regelmaat vergeet.
Deze weekmenu’s zijn praktisch, lekker en eigenlijk best veel. Zo eet je om:
- 12:00 uur een kleine (gezonde) snack (rustig weer opbouwen)
- 12:30 uur een eerste maaltijd
- 15:30 uur een tweede maaltijd
- 17:30 uur een snack
- 19:30 uur een derde maaltijd
Tussendoor eet je dus niet, maar mag je wel water, koffie of thee drinken (zonder melk/suiker).
In de weekmenu’s staan heel toegankelijke producten die iedereen wel in huis heeft, of makkelijk in de winkel kan halen. Er kan ook een specifiek recept staan. Dat recept staat er dan direct bij, al vind je achterin het boek ook nog een aantal hele handige recepten.
Een dagmenu van een willekeurige donderdag (winterseizoen), kan er zo uitzien:
- 12:00 uur een banaan en 2 noten
- 12:30 uur 250 gram magere kwark en 1 stuk fruit naar keuze
- 15:30 uur 100 gram kalkoenfilet, 100 gram hummus gegrilde groenten, 2 geroosterde volkoren boterhammen, 300 gram snackwortels
- 17:30 uur gezonde cookie dough bar (recept in het boek)
- 19:30 uur bolognesepasta (op basis van courgetti, recept staat erbij)
Boodschappenlijst
Super handig, voor elk weekmenu vind je een overzichtelijke boodschappenlijst. Die kan je zo meenemen naar de groenteman, visboer, supermarkt, wekelijkse markt, enzovoort. Als je dat wilt, zou je alles bij de supermarkt kunnen kopen.
Wat vinden wij van het boek?
Het is een heel toegankelijk boek. Eigenlijk iedereen die het gevoel heeft dat zijn of haar gezondheid wel wat geholpen kan worden, zal veel baat hebben bij dit boek. Ook als je meer energie wilt en wat kilo’s wilt afvallen, zal veel aan deze tips en weekmenu’s hebben. Het is immers zeker geen crashdieet, het gaat juist uit van voldoende en gevarieerde voeding. Heb je een lactoseintolerantie of glutenallergie, moet je zelf vervangende producten erbij zoeken.
Uitgangspunt is natuurlijk het periodiek vasten (tussen 20 uur ’s avonds en 12 uur ’s middags), omdat dit een aantal gezondheidsvoordelen heeft Maar ook als je dat niet (altijd) wilt of minder belangrijk vindt, kun je de dagschema’s prima gebruiken naar onze mening. Wat het zijn voedingsschema’s waar alle voedingsstoffen goed in balans zijn. Je kunt dan de maaltijden op je eigen tijd nemen. Laat je dus niet afschrikken als je nog niet zeker weet of het intermittent fasting iets voor jou is.
Een pluspunt is dat de producten en recepten echt goed te maken zijn. Misschien moet je wel wat nieuwe producten proberen, maar dat is juist goed, omdat je iets wilt doen aan je eetpatroon. Het zijn in ieder geval geen hele specifieke, moeilijke ingrediënten. Er staan tips in voor variatie, of als je bijvoorbeeld uit eten gaat. Je kunt zelf wel een beetje variëren, maar er is wel goed nagedacht over de ideale hoeveelheid dagelijkse voedingsingrediënten. Bijvoorbeeld minimaal 2 stuks fruit en 4 porties groenten. Dus eigenlijk is het goed als je dan wel de basis aanhoudt op een dag. En als je dan eens trek hebt in een chocolaatje binnen die 8 uur dat je mag eten, dan verbiedt Hannah Vreugdenhil dat zeker niet. Maar ze waarschuwt wel, neem dan niet meteen ook een koekje en/of een schaaltje chips. Het is niet en/en, maar of/of!
Het boek zelf
Het is een paperback uitgave, met een mooie vormgeving op extra wit papier (de prijs van dit boek is wat dat betreft echt heel voordelig!).
Alles is heel duidelijk en strak vormgegeven. De speelse pijltjes om iets duidelijk te maken of met elkaar te verbinden vind ik erg leuk. De weekmenu’s zijn ook erg duidelijk.
Achterin staan nog een aantal recepten. Er kan 1 recept op 1 pagina staan, maar je hebt ook groepjes soortgelijke recepten op 1 pagina. Daarbij staat ook een mooie kleurenfoto waar je de gerechtjes ziet staan. Het ziet er allemaal erg smakelijk uit.
Ons advies: wil je intermittent fasting proberen? Of wil je goede weekschema’s? Dan is dit boek absoluut een aanrader!
Praktische informatie
Titel: Intermittent Fasting doe je zo!
Ondertitel: Met betaalbare weekmenu’s, lekkere recepten en handige tips
Auteur: Hannah Vreugdenhil
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 978 9000 37289 8
Aantal bladzijden: 200
Prijs: 15,99 (tot 1 maart 2021 met gratis online training)
Te koop bij o.a. Bol.com, Bruna en Bookspot
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter