Er rust nog steeds wel een taboe op cosmetische behandelingen. En passen cosmetische behandelingen ook wel op zo’n site als Goedetengezondleven.nl? Ik hoop dat ik je daar een goed antwoord op kan geven. Want cosmetische handelingen leidt al snel tot discussie. Is dat terecht? En wat valt er eigenlijk onder cosmetiek (cosmetische behandelingen)? Waarschijnlijk wordt het woord ‘cosmetiek’ door iedereen anders geïnterpreteerd. In principe hebben kappersbezoek, je haar verven of een bezoek aan de schoonheidsspecialiste ook een cosmetisch doeleinde. Huidverzorging en make-up hebben in feite ook een cosmetisch doel. Deze persoonlijke verzorging hoort voor de meeste mensen onmiskenbaar bij hun leven. En dit hebben we allemaal geaccepteerd.
> Tip, lees ook: groenten als cosmetica
Daarnaast heb je dan de cosmetische behandelingen die tot meer discussie leiden. Sinds ruim 20 jaar is de groei van injectables behandelingen wereldwijd en dus ook in Nederland flink gegroeid. Injectables is de verzamelnaam van behandelingen met botulinetoxine en fillers. Botox is bijvoorbeeld een merknaam botulinetoxine. Naar schatting worden in Nederland in 2020 ca. 600.000 injectables behandeling uitgevoerd. Zeshonderdduizend, dat is een duizelingwekkend hoog aantal! Toch is een injectablesbehandeling bij veel mensen nog een taboe. Net zoals haarverf in de jaren ’90 een taboe was.
Het is goed om te weten waarom mensen kiezen voor injectables. De redenen zijn namelijk zeer divers.
Injectables tegen medische aandoeningen
Botulinetoxine werd uitgevonden door een oogarts. Deze oogarts zocht een niet-operatieve behandeling voor patiënten tegen scheelzien. Fillers werden aanvankelijk ook ontwikkeld voor HIV patiënten en voor patiënten met aangezichtsasymmetrie, door aangeboren-, ziekte- of traumatische oorzaak. Bij HIV patiënten verdween destijds door medicatiegebruik het vetweefsel uit de huid in het gezicht. Zonder vetweefsel krijg je ingevallen wangen en groeven, veel mensen vinden dat er onaangenaam uitzien. Zowel botulinetoxine als fillers zijn dus ontwikkeld voor mensen met een medische aandoening.
Ook tegenwoordig worden injectables veelvuldig toegepast bij mensen met onderliggende klachten. Botulinetoxine wordt bijvoorbeeld gebruikt tegen
- migraine,
- tandenknarsen,
- overmatig zweten,
- blefarospasme (het onwillekeurig knipperen van de ogen),
- veel urologische aandoeningen en
- neurologische aandoeningen.
Maar dus ook tegen fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes wordt botulinetoxine gebruikt.
Fillers worden ook nog gebruikt als correctie na een ongeval, onder een litteken en bijvoorbeeld bij asymmetrie in het gezicht. En natuurlijk ook als cosmetische behandeling. Bijvoorbeeld als rimpelbehandeling of tegen wallen onder de ogen.
Maar goed, is een dergelijke behandeling altijd puur cosmetisch bedoeld? Wanneer iemand zich stoort aan wallen onder de ogen, dan is het toch fijn dat er een oplossing voor handen is? En als iemand is afgevallen, dan is het toch fijn dat de hangende huid of hangende mondhoeken weer iets vrolijker gemaakt kunnen worden? Is het doeleinde dan puur cosmetisch? Ook als die mensen daar een goed gevoel en zelfvertrouwen van krijgen?
(lees hieronder verder)
Heimelijk een Botox behandeling?
Veel mensen denken dat de paar ‘volgespoten’ Amerikaanse voorbeelden of van die piepjonge influencers representatief zijn voor iedereen die gebruik maakt van Botox. Niets is echter minder waar. Mensen die vaak in de Nederlandse media verschijnen besteden ook vaak meer aandacht aan hun uiterlijk. Veel mensen vinden dan ook dat zij (mannen en vrouwen op TV) er goed uitzien. Dat komt ongetwijfeld mede door injectables behandelingen. Een hoog percentage van iedereen van boven de 35 jaar die regelmatig op TV komt, maakt gebruik van Botox en fillers. En juist hun uiterlijk wordt toch regelmatig bewonderd (en soms bekritiseerd).
Inmiddels vinden er in Nederland dus ca. 600.000 injectables behandelingen per jaar plaats. Veel mensen distantiëren zich van Botox en fillers, maar maken er (stiekem) toch gebruik van. En dat is natuurlijk iedereen haar/zijn goed recht. Maar het is wel fijn om te weten dat ook de ‘mensen op TV’ er niet van nature zo goed uitzien, maar wat hulp krijgen van hun cosmetisch arts. En wat geeft dat eigenlijk? Omarm de mogelijkheden!
Botulinetoxine en fillers worden dus vaak ‘medisch’ gebruikt. Maar cosmetische toepassingen kunnen dus ook zeker een plekje hebben op deze site. Huidverzorging en jezelf mooi maken horen namelijk onmiskenbaar bij een goed leven voor veel mensen. Of je nu naar de kapper gaat, of de nagelstyliste of een ‘bozige’ fronsrimpel laat aanpakken. En de reden is ook de best mogelijke; puur om jezelf goed te voelen! Tegenwoordig zorgen de meeste (goede) cosmetische artsen voor een heel natuurlijk resultaat. Geen gladgestreken gezicht, maar wel net even vriendelijker en zachter, waardoor je er toch beter uitziet.
(red) Dit is de eerste gastblog van Lex. Hij heeft ruime ervaring met cosmetiek en is nu eigenaar van de vergelijkingssite: injectablesbooking.nl. Lees hieronder zijn bio.
Laatste berichten van Lex van Vliet (toon alles)
- Wat is een natuurlijk alternatief voor Botox of Fillers? - 21 januari 2022
- Bij welke problemen kan Botox helpen? - 9 februari 2021
- Hoe krijg je een liever, vriendelijk gezicht? - 23 december 2020
Laat een reactie achter