Kroketten zijn naast frikandellen de favoriete snacks van vele Nederlands. Ook veel toeristen kunnen een lekkere kroket zeker waarderen. Maar waar komt de kroket eigenlijk vandaan? Hoeveel eten we hiervan per jaar? Wat zit er eigenlijk zoal in de kroket? En hoe gezond zijn ze eigenlijk? Wij vertellen je alles over kroketten.
De oorsprong van kroketten
Kroketten komen van origine uit Frankrijk. Hier werd rond 1705 al gesproken over de croquet door de kok van Lodewijk XIV. Destijds had deze de vorm van een ei. Rond 1830 werden er voor het eerst Nederlandse kroketten gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de kroket zich ontwikkeld van een chique tussengerecht naar de snack zoals we deze tegenwoordig kennen. De kroket waar we speciaal voor naar de snackbar gaan of in de supermarkt inslaan.
Hoeveel kroketten worden er per jaar gegeten?
Jaarlijks worden er door de gemiddelde Nederlander ongeveer 25 kroketten gegeten. Dit betekent dat heel Nederland jaarlijks meer dan 400 miljoen kroketten eten. Best veel, toch? Samen met frikandellen en bitterballen, zijn kroketten de meest gegeten snacks in Nederland.
Wat zit er zoal in kroketten?
Standaard kroketten bestaan onder andere uit vlees, vet, water, uien, zout, tarwemeel en paneermeel. Ook zitten er kippenei poeder, gelatine, specerijen en kruiden in. De verdere toevoegingen per kroket zijn echter geheel afhankelijk van het soort kroket en de leverancier hiervan.
Hoe gezond is een kroket?
Qua calorieën bevat een kroket wat minder dan een frikandel. Eet je een kroket, dan krijg je zo’n 214 kilocalorieën, 14 gram vet, 5,3 gram eiwitten en 16,8 gram koolhydraten binnen. Daarnaast bevat het ook 2,1 gram suiker en 20 milligram cholesterol. Ben je op dieet maar wil je toch een kroket eten? Dan is een groentekroket de beste keuze.
Ook heb je de optie om gebruik te maken van de airfryer, in plaats van de frituurpan. Hierbij gebruik je geen vet of olie, waardoor voeding uit de airfryer veel minder vet bevat. Bovendien is de kans groter dat meer vitaminen en mineralen worden behouden, omdat er gebruik wordt gemaakt van hete lucht. Wel bevat een airfryer kroket net iets meer vet dan een gewone kroket. Dit vanwege het behouden van de smaak bij de bereiding. Doordat je je kroket niet in het vet doet om te bereiden, is het toch beter om te kiezen voor een airfryer of ovenkroket.
Past een kroket in een dieet?
Net als met alle voeding geldt: eet gebalanceerd en snoep met mate. Een kroket op zichzelf is niet heel ongezond, maar je moet er natuurlijk niet 4 op een dag eten. Met gemiddeld 131 kcal voor een onbereide kroket van 170 gram (bron Voedingscentrum), is het geen enorme aanslag op je dagelijkse caloriebehoefte, maar als je op je calorieën let of geen koolhydraten eet, dan kun je een kroket beter even laten liggen.
Qua snacks uit de snackbar is de kroket wel de ‘gezondste’ keuze.
Stel dat je een eiwit dieet volgt, dan is er nog wel ruimte voor af en toe iets lekkers, zoals een kroket. Als je dan toch naar de snackbar gaat met vrienden, dan is een kroket een van de beste opties. Het bevat minder zout dan een frikandel en daarnaast eet je een frikandel doorgaans met mayonaise, curry en uitjes. Dit is natuurlijk niet de beste combinatie als je op zoek bent naar de gezondste optie.
Welke soorten kroketten zijn er eigenlijk?
Er zijn vele soorten kroketten. Zo is er de welbekende rundvleeskroket, maar je hebt ook goulashkroketten, garnalenkroketten, kaaskroketten en aardappel kroketten. Ook heb je luxere kroketten, zoals de Black Angus kroketten. Tegenwoordig zijn er ook wat minder gangbare kroketten op de markt, zoals kroketten van sprinkhanen, slakken en ganzen. Wil je kroketten eten, dan heb je dus een ruime keuze.
Een kroket op de beste manier klaarmaken, hoe doe ik dat?
Je kunt een standaard kroket het beste in een frituurpan klaarmaken. Echter zijn er onlangs ovenkroketten en oven frikandellen op de markt gebracht. Dit is natuurlijk ideaal als je geen frituurpan hebt of als je geen zin hebt om je frituurvet te verversen en toch een lekkere kroket wilt. Ovenkroketten kun je niet alleen in de oven klaarmaken, maar ook in de Airfryer bijvoorbeeld. Ook ovenkroketten zijn erg lekker doordat ze al voor gefrituurd zijn en je ze thuis afbakt waardoor de korst nog steeds krokant is.
Dus af en toe een kroket (of bitterbal) als snack mag best, als het maar met mate is en je verder voldoende groenten op een dag eet.
→ Misschien vind je dit ook interessant? 10 lekkere en gezonde snacks voor onderweg
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Beweging niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je brein! - 28 oktober 2024
- Is patat gezond? Hoe maak je het gezonder & wat zijn alternatieven? - 25 oktober 2024
- Wat is gezonder, amandelmelk of sojamelk? - 20 oktober 2024
Laat een reactie achter