Bakken is een super leuke bezigheid en ook nog eens heel erg lekker! Ben jij een echte bakfanaat maar zou je graag wat gezonder willen bakken, bijvoorbeeld met wat minder suiker en verzadigde vetten, overweeg dan eens om met alternatieve bak ingrediënten aan de slag te gaan.
Zo zijn er voor veel ongezonde ingrediënten goede alternatieven waarmee je alsnog lekker kunt bakken. In deze blog lees je hoe je bepaalde ingrediënten heel eenvoudig kunt vervangen.
Wat zijn gezonde alternatieve voor ongezonde bak ingrediënten?
1 Suiker
In de meeste bakrecepten wordt veel suiker gebruikt, niet echt gezond natuurlijk. Je kunt suiker makkelijk vervangen door bijvoorbeeld agavesiroop of honing, maar ook dit zijn suikers. Andere goede opties zijn bijvoorbeeld zoetstoffen zoals Stevia en Canderel Sucralose of maak je baksels zoeter door het toevoegen van een banaan of appelmoes. Bij die laatste twee ingrediënten moet je wel rekening houden dat je meer vocht toevoegt aan het recept en dit kan invloed hebben op het eindresultaat.
2 Boter
Ook boter is vaak een onmisbaar ingrediënt wanneer je gaat bakken, het zorgt namelijk voor meer vocht in het eindproduct en hierdoor voorkom je dat het droog wordt. Goede vervangers voor boter zijn o.a. appelmoes (zonder suiker), yoghurt, avocado, banaan of pompoenpuree.
3 Eieren
Voor de meeste bakrecepten heb je ook eieren nodig. Eieren zijn natuurlijk niet echt ongezond maar wanneer je veel nodig hebt zoals in een cake, dan zijn het ineens een heleboel extra calorieën. Eén ei kun je vervangen voor één eetlepel lijnzaad of chiazaad met twee eetlepels water. Dit mengsel laat je minstens een kwartiertje rusten en zo ontstaat er een substantie dat lijkt op een rauw ei.
4 Bloem of zelfrijzend bakmeel
Voor de meeste bakrecepten heb je bloem of zelfrijzend bakmeel nodig. Deze soort is vaak geraffineerd en dat houdt in dat alle vezels eruit gehaald zijn en dat is zo gezond. Goede vervangers zijn bijvoorbeeld volkoren tarwemeel, havermeel (dit kun je zelf maken door havermout te vermalen), amandelmeel en boekweitmeel. Ook zie je steeds vaker recepten met zwarte bonen, bijvoorbeeld voor in brownies, en dit is een perfecte vervanger voor bloem.
5 Botercrème
Hou jij van een lekkere dot botercrème op je cupcake of taart, echt heel gezond is het niet. Gelukkig kun je ook botercrème vervangen voor gezondere alternatieven. Zo kun je heel goed chocolade botercrème maken op basis van Griekse yoghurt, cacaopoeder, kloppudding met chocoladesmaak en een zoetstof.
Qua smaken kun je hier uiteraard mee variëren, vervang de cacaopoeder bijvoorbeeld voor poedersuiker en vanille kloppudding en je hebt een heerlijke “botercrème” op basis van Griekse yoghurt met vanillesmaak.
Gezonde bakingrediënten
Zoals je hebt kunnen lezen zijn deze belangrijke bak ingrediënten erg goed te vervangen voor een gezonder alternatief. Houd er wel rekening mee dat de smaak, textuur en bak- en bereidingstijd anders kan zijn dan wat je gewend bent.
Zoek verschillende recepten op en ga vooral experimenteren met deze verschillende ingrediënten en bekijk en proef wat het beste resultaat geeft. Veel bakplezier!
Laat een reactie achter