Ieder mens bezit kwaliteiten. Eigenschappen die bij je horen en je maken wie je bent. Zonder deze kwaliteiten zou je een ander mens zijn. Daarom worden ze ook wel kernkwaliteiten genoemd, ze horen immers bij je kern. Waarschijnlijk probeer je nu te bedenken wat jouw kernkwaliteiten zijn. Je zal merken dat je die meestal niet ineens op kunt noemen. Logisch! Deze kwaliteiten horen zo bij wie je bent dat je ze niet meer ziet als kwaliteiten maar als vanzelfsprekendheid.
‘Iedereen kan dat toch?’ Komt deze zin bij je op? Grote kans dat je één van je kernkwaliteiten te pakken hebt! Twijfel je nog? Bedenk dan dat een kwaliteit van binnenuit komt, een kwaliteit kun je ontwikkelen. Een vaardigheid komt van buitenaf en kun je aanleren.
Wanneer je je kwaliteit duidelijk hebt, kun je jezelf beter leren kennen door een kernkwadrant te maken. Een kernkwadrant bestaat uit vier onderdelen namelijk, je kernkwaliteit, je valkuil, je uitdaging en je allergie. Deze vier onderdelen zijn allemaal met elkaar verbonden. Om het wat duidelijker te maken licht ik de overige drie onderdelen eerst even toe.
Je valkuil
Deze ontstaat wanneer je te ver doorschiet in je kernkwaliteit. Laten we er een voorbeeld bij nemen. Stel, je kernkwaliteit is daadkracht. Wanneer je hier te ver in doorschiet is je valkuil drammerigheid. Je slaat als het ware door in je daadkracht en zo kom je bij je valkuil. Waarschijnlijk is je valkuil iets wat je regelmatig als verwijt te horen krijgt.
Echter, je kwaliteit en je valkuil zijn altijd aan elkaar verbonden. Dit kun je niet veranderen. Maar je kunt je er wel bewust van zijn en beter leren aanvoelen op welke momenten je de neiging hebt om door te schieten.
Je uitdaging
Dit is het positief tegenovergestelde van je valkuil. In bovenstaand voorbeeld is drammerigheid je valkuil, je uitdaging is dan geduld. Je uitdaging op je kernkwaliteit. Om te voorkomen dat je in je valkuil terecht komt, zal je dus de balans moeten vinden tussen je kwaliteit en je uitdaging. In dit bijvoorbeeld dus tussen daadkracht en geduld. In de praktijk blijkt dit vaak lastig.
In eerste instantie heb je namelijk niet het gevoel dat je kwaliteit en je uitdaging elkaar aanvullen. Sterker nog, het lijken eerder tegenstellingen. Kortom, best lastig om je uitdaging helder te krijgen. Vaak helpt het om je af te vragen welke kwaliteit jij vaak in een ander bewondert, in veel gevallen is dit jouw uitdaging.
Je allergie
Wanneer je te ver doorschiet in je uitdaging, ontstaat je allergie. Daarnaast is je allergie het negatief tegenovergestelde van je kernkwaliteit. Hiermee is de kernkwadrant dus rond. In het voorbeeld is geduld de uitdaging. Wanneer je hier in doorschiet kun je passief worden. Dit is dan je allergie. Over het algemeen kun je je allergie makkelijk herkennen. Het is vaak een eigenschap van een ander die je irriteert.
Deze irritatie ontstaat omdat deze persoon eigenlijk jouw doorgeschoten uitdaging vertegenwoordigt. Simpel gezegd, het stoort je maar eigenlijk zou je er wel een stukje van kunnen gebruiken. Wanneer je met je allergie geconfronteerd wordt, is de kans groot dat je zelf doorschiet in je valkuil. Om het voorbeeld er nog maar eens bij te pakken. Iemand is passief (jouw allergie) en hier reageer jij op met drammerigheid, je kwaliteit schiet door (je valkuil). En dit is vaak de grondslag voor ruzies, onbegrip en irritaties.
Interessant dit allemaal maar wat kan je er eigenlijk mee? Door is een aantal kernkwaliteiten te verwerken in verschillende kernkwadranten krijg je een overzicht. Dit overzicht zorgt voor inzicht. Je snapt nu beter waarom je geïrriteerd raakt, op welke momenten je de neiging hebt om door te schieten en je herkent dit nu ook bij anderen. En deze inzichten kun je nu doeltreffende toepassen zowel in privé als werkrelaties. Doe er je voordeel mee!
Lizzy Posch
Lizzy Posch
Laatste berichten van Lizzy Posch (toon alles)
- De 5 voordelen van krachttraining - 14 november 2014
- Kom uit je herfstdip - 10 oktober 2014
- Wat kan ik leren van mijn kwaliteit? - 26 september 2014
Laat een reactie achter