Brood daar zit wat in!
Veel van jullie kennen deze uitspraak wel van vroeger. Toen werd er alleen wel iets anders mee bedoeld dan ik hier bedoel.
Wat zit er eigenlijk in brood en is het brood van tegenwoordig nog wel zo gezond om te eten?
Is brood gezond?
In principe zit het zo, hoe onbewerkter je eet, des te beter is het voor je. Dus veel fruit, groenten (rauw, gestoomd, kort gekookt), bonen, linzen, (zoete) aardappels, granen. Ja ook graan is goed voor ons, maar niet als we het verstoppen in allerlei koekjes, luxe broodsoorten en wit brood.
Nederlanders eten veel en vaak brood
In Nederland zijn wij gewend om veel en vaak brood te eten. Brood is gemaakt van meel, wat betekent dat de graankorrel fijn gemalen is waardoor er minder voedingsstoffen in zitten dan in de hele graankorrel. Daarnaast is brood gebakken. En gebakken producten zijn veel zwaarder te verteren dan gekookte of gestoomde. En brood vraagt om beleg. Daar kan ook veel mis gaan, maar dat is voor een andere keer.
Om van het meel een brood te maken, moet er in ieder geval een rijsmiddel aan toegevoegd worden. Tegenwoordig is dat bijna altijd gist. Gist is een soort suiker, die zich bindt aan de goede vitamines en mineralen waardoor je, als je veel gist eet, gemakkelijker tekorten oploopt dan wanneer je niet veel of bijna geen gist eet. Omdat alles ook snel moet, wordt er aan het gist nog suiker toegevoegd omdat het brood dan nog sneller rijst.
Dus het brood is eerder klaar en daardoor kost het minder! Wij zijn in Nederland best prijsbewust… Doordat er zoveel suiker in het brood zit, laat het je bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen. Wat is het gevolg? De welbekende dip na de lunch, veel meer brood eten dan goed voor je is omdat het niet verzadigt.
Niet van elke dag boodschappen doen
We houden niet van elke dag boodschappen doen, dus ons brood moet enkele dagen of een week houdbaar zijn. Daar is ook iets op gevonden, namelijk conserveringsmiddelen (E-nummers) zodat we het brood langer kunnen bewaren. Daarnaast mogen bakkers allerlei broodverbetermiddelen in het brood stoppen om de bak- en broodeigenschappen te wijzigen.
Voorbeelden van deze middelen zijn, kippeneibestanddelen, melkbestanddelen, mout, sojameel, suikers, moutextract, gluten, meel van andere peulvruchten, meelverbeteraars (bijvoorbeeld E300 en E920) en enzymen. Als je kijkt op het etiket zie je de ingrediëntenlijst. Hoe langer deze is, des te meer er met een product gerommeld is. Jouw lichaam kent al die ingredienten niet, dus weet ook niet goed wat het ermee moet doen. Gevolg? Vermoeidheid, darmklachten, lusteloosheid.
Dus om een lang verhaal kort te maken….
Koop brood waar echt iets in zit (goed graan, zuurdesem en wat water en zout) bij de Natuurvoedingswinkel of ambachtelijke bakker als je echt brood wilt eten. Dat brood is gezond en goed voor je. Maar eet ook gerust een wat vaker een lunch zonder brood.
Geschreven door Irma Kromhout-van Cappelle van On Line Voedingsadvies.
Irma Kromhout-van Cappelle
Laatste berichten van Irma Kromhout-van Cappelle (toon alles)
- Is brood gezond? - 13 november 2014
- Suikervrije koffiemousse als dessert - 10 november 2014
- Gezonde sandwich crackers - 5 november 2014
Laat een reactie achter