• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Is brood gezond?

Is brood gezond?

Laatste update: 25 augustus 2015 - Door Irma Kromhout-van Cappelle | Leestijd ca. 3 minuten

speltbroodBrood daar zit wat in!

Veel van jullie kennen deze uitspraak wel van vroeger. Toen werd er alleen wel iets anders mee bedoeld dan ik hier bedoel.

Wat zit er eigenlijk in brood en is het brood van tegenwoordig nog wel zo gezond om te eten?

Is brood gezond?

In principe zit het zo, hoe onbewerkter je eet, des te beter is het voor je. Dus veel fruit, groenten (rauw, gestoomd, kort gekookt), bonen, linzen, (zoete) aardappels, granen. Ja ook graan is goed voor ons, maar niet als we het verstoppen in allerlei koekjes, luxe broodsoorten en wit brood.

Nederlanders eten veel en vaak brood

In Nederland zijn wij gewend om veel en vaak brood te eten. Brood is gemaakt van meel, wat betekent dat de graankorrel fijn gemalen is waardoor er minder voedingsstoffen in zitten dan in de hele graankorrel. Daarnaast is brood gebakken. En gebakken producten zijn veel zwaarder te verteren dan gekookte of gestoomde. En brood vraagt om beleg. Daar kan ook veel mis gaan, maar dat is voor een andere keer.

Om van het meel een brood te maken, moet er in ieder geval een rijsmiddel aan toegevoegd worden. Tegenwoordig is dat bijna altijd gist. Gist is een soort suiker, die zich bindt aan de goede vitamines en mineralen waardoor je, als je veel gist eet, gemakkelijker tekorten oploopt dan wanneer je niet veel of bijna geen gist eet. Omdat alles ook snel moet, wordt er aan het gist nog suiker toegevoegd omdat het brood dan nog sneller rijst.

Dus het brood is eerder klaar en daardoor kost het minder! Wij zijn in Nederland best prijsbewust… Doordat er zoveel suiker in het brood zit, laat het je bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen. Wat is het gevolg? De welbekende dip na de lunch, veel meer brood eten dan goed voor je is omdat het niet verzadigt.

Niet van elke dag boodschappen doen

We houden niet van elke dag boodschappen doen, dus ons brood moet enkele dagen of een week houdbaar zijn. Daar is ook iets op gevonden, namelijk conserveringsmiddelen (E-nummers) zodat we het brood langer kunnen bewaren. Daarnaast mogen bakkers allerlei broodverbetermiddelen in het brood stoppen om de bak- en broodeigenschappen te wijzigen.

Voorbeelden van deze middelen zijn, kippeneibestanddelen, melkbestanddelen, mout, sojameel, suikers, moutextract, gluten, meel van andere peulvruchten, meelverbeteraars (bijvoorbeeld E300 en E920) en enzymen. Als je kijkt op het etiket zie je de ingrediëntenlijst. Hoe langer deze is, des te meer er met een product gerommeld is. Jouw lichaam kent al die ingredienten niet, dus weet ook niet goed wat het ermee moet doen. Gevolg? Vermoeidheid, darmklachten, lusteloosheid.

Dus om een lang verhaal kort te maken….

Koop brood waar echt iets in zit (goed graan, zuurdesem en wat water en zout)  bij de Natuurvoedingswinkel of ambachtelijke bakker als je echt brood wilt eten. Dat brood is gezond en goed voor je. Maar eet ook gerust een wat vaker een lunch zonder brood.

Geschreven door Irma Kromhout-van Cappelle van On Line Voedingsadvies.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Hoe maak je een superlekkere broodsalade?
    Hoe maak je een superlekkere broodsalade?
  • Boek over Brood Bakken
    Boek over Brood Bakken
  • Broodsalade met oud brood
    Broodsalade met oud brood
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Irma Kromhout-van Cappelle

Ik ben Irma en ik woon in Utrecht met mijn man, waar ik ook mijn praktijk voor voedingsadvies en orthomoleculaire therapie heb. Voordat ik voedingscoach werd, heb ik gewerkt als verzekeringswiskundige. Voor deze omscholing heb ik de opleidingen gewichtsconsulent en orthomoleculaire geneeskunde afgerond. Naast dat ik in mijn praktijk werkzaam ben, ben ik ook docent en verzorg ik kookworkshops en demonstraties!
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Laatste berichten van Irma Kromhout-van Cappelle (toon alles)

  • Is brood gezond? - 13 november 2014
  • Suikervrije coffeemousse als dessert - 10 november 2014
  • Abrikozendessert - 9 november 2014

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: brood, gastblog

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Wat wij hebben geleerd over melanoomkanker
  • Welke voeding helpt tegen een opgeblazen gevoel?
  • Doe dit om angst te verminderen en beter te slapen!
  • Witlof uit de oven, maar dan echt lekker!
  • Manifesteren voor nuchtere mensen: 7 stappen!

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven