Smeerwortel, oftewel Symphytum officinale, staat vaak onopgemerkt in veel tuinen en plantsoenen. Jammer want wat veel mensen niet weten is dat dit plantje heel nuttig kan zijn! Harry Potter-fans herinneren zich vast nog wel dat madame Plijster op wonderbaarlijke wijze gebroken botten kon helen.
Maar is dit wel zo wonderbaarlijk of kunnen wij ‘dreuzels’ ook wel zoiets? Ja dat kunnen wij, uiteraard niet in een dag maar er is een middel dat het genezingsproces van gebroken botten, kneuzingen, zwellingen en blauwe plekken aanzienlijk kan versnellen: door de geneeskundige kracht van smeerwortel!
De vele functies van smeerwortel
Smeerwortel heeft een pijnstillende werking, kan ervoor zorgen dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden en het stimuleert de doorbloeding. Naast bovengenoemde klachten kan je smeerwortelzalf ook inzetten bij een hernia, reuma en spierpijn.
Even opletten
Er is wel een belangrijk punt: je mag smeerwortel alleen smeren op een dichte wond, omdat het zo snel kan werken dat een open wond al dicht is voordat alle troep en bacteriën het lichaam uit zijn waardoor je onderhuidse ontstekingen kan krijgen!
Verschillende toepassingen
Er zijn verschillende toepassingen hoe je smeerwortel kan gebruiken zoals een zalf van de wortels, vooral nu in het najaar of in het voorjaar. Kies dan wel voor planten die al ouder dan 3 jaar zijn zodat je goede dikke wortels krijgt.
Zelf maken
Zo maak je zelf 120 gr zalf:
- 100 ml (olijf-, amandel- of zonnebloem) olie
- 15 g bijenwas
- ca. 9 stukjes verse smeerwortel (vingergroot)
- of ca. 150 g gedroogde smeerwortel
De werkwijze
Schil de wortels en snijdt ze in dunne plakjes. Doe de olie in een pannetje of hittebestendige kom en verwarm die au bain marie. Voeg 1/3e van de smeerwortel toe en verwarm dit 3 uur. De olie moet heet zijn maar mag niet koken. Na elk uur kan je de olie even af laten koelen en weer opwarmen en tussendoor kan je met een houten spatel roeren. Giet na minimaal 3 uur de olie af door een vergiet zodat je nieuwe smeerwortel toe kan voegen en het proces weer opnieuw kan doen.
Uiteindelijk ben je dus 3x minimaal 3 uur olie aan het verhitten met tussendoor afkoelen. Na de laatste afgieting voeg je de bijenwas toe en laat je alles weer smelten. Als alles gesmolten is giet je de zalf in een potje, bij voorkeur donker glas en laat je het stollen (dit gaat snel!). Eventueel kan je, als alles nog vloeibaar is, nog een paar druppels etherische olie toevoegen voor de geur. Op een donkere plek kan dit wel een jaar houdbaar zijn (door met je vingers crème uit het potje te halen wordt het eerder ranzig).
Kant-en-klaar
En voor de mensen die van gemak houden. Holland&Barrett verkoopt ook een tinctuur met smeerwortel van A. Vogel.
Bron recept: tanjahilgers.nl
Femke Elverdink
Laatste berichten van Femke Elverdink (toon alles)
- Nieuw Aziatisch kookboek: ‘Samarkand’ - 18 november 2016
- Gezond kookboek voor kinderen! Forest Feast Kookboek voor Kids - 7 oktober 2016
- Salade, het ultieme zomergerecht! Boekenreview - 20 juli 2016
hakkie zegt
Leuke site alleen jammer dat u reclame maakt voor De Tuinen.Als ik ergens NIET mijn kruiden (tincturen) koop is het wel bij De Tuinen. De commerciele tak van de kruidenwereld.Maak je tincturen lekker zelf , dan weet je ook meteen wat er in zit.
Iris BE zegt
Ik heb iets gevonden over Adeps suillus De volksgeneeskunde in West- en Centraal-Europa maakte al sinds de oudheid gebruik van varkensvet als een traditionele zalfbasis. De eerste vermeldingen van het gebruik van varkensvet zijn te vinden in oude herbaria en recepten, evenals in de herinneringen van onze grootmoeders. Ze produceerden kruidenzalf doorgaans thuis (het vaakst maakten ze de universele calendulazalf van de goudsbloemblaadjes). Nog tot halverwege de 20e eeuw werd het gestabiliseerd niet uitgebakken varkensvet (Adeps Suillus stabilisatus) vaakook in de apotheken gebruikt, om bepaalde zalven te maken
Sharald zegt
nikamika, ik heb geprobeerd dit recept: http://www.dr-dudek.nl/advies-tips/
U vindt er andere recepten hennep en calendula zalf… Het is beter om pure reuzel kopen. Doe tedere zalf basis. Laat reuzel niet te kopen in de supermarkt, beter huis handgemaakt.
NikaMika zegt
Wat is uw ervaring met smeerwortelzalf waar de basis Adeps suillus? Het is beter met vaseline?
Femke zegt
Ik heb daar geen ervaring mee, maar gebruik liever plantaardige basis. Maar een pure variant varkensvet lijkt me beter dan vaseline, maar het is een overweging die je zelf moet maken. succes
hakkie zegt
Vaseline is op basis van petroleum , dat wil je niet op je huid hebben
NikaMika zegt
Petroleum nie ugh 🙂 Ik vond uiteindelijk aan de basis Adeps suillus. Het is een geweldige combinatie, adviseer ik… https://www.dr-dudek.nl/smeerwortelzalf/
Emma K zegt
gebruik in geen geval petroleum! Het is een schadelijke chemische stof.
Emma K zegt
Hallo,
voor mij is de basis van Adeps suillus in kruidenzalven de eerste keus. Ik gebruik deze basis altijd in Smeerwortelzalf, Goudsbloemzalf, Propoliszalf, Agrimonyzalf, Hennepzalf …
Kruidenzalven op basis van Adeps suillus zijn niet gemakkelijk te kopen, ze worden niet verkocht in ons land.
Luuk :-) zegt
Emma K,
ook mogelijk bij ons te kopen! Ik heb het hier gevonden https://www.bol.com/nl/nl/c/dr-dudek/16541378/
Stanislaw zegt
Unieke recepten van oude apothekers. De producten zijn fantastisch.
Johan- Osteopathie Rotterdam zegt
handig die sites!